Δείτε μέσα
Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης
 • Διόρθωση: Παναγιώτης Πάντος
 • ISBN
  978-960-6750-99-1
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο 15,5x24 cm
 • Σελίδες
  176
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€6.39
€12.78
Σύντομη περιγραφή

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο για το ξεπούλημα της δημόσιας γης και το ρόλο κυβερνήσεων και κεφαλαίου

Κυκλοφόρησε η 2η συμπληρωμένη έκδοση (Δεκέμβριος 2017)

Η κρίση χρέους στην Ελλάδα συμπίπτει με τη διεθνή τάση για επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία. Η επιδίωξη κερδών έχει μεταστραφεί στον καπιταλισμό του 21ου αιώνα από την παραγωγή στην αναζήτηση μονοπωλιακών προσόδων. Η γη αποκτά ξανά δεσπόζουσα θέση στις διαδικασίες συσσώρευσης και κάθε είδους επενδυτές σπεύδουν σε όλο τον κόσμο να υφαρπάξουν τεράστιες εκτάσεις.

Στην Ελλάδα οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα έχουν επιβάλει θεσμικές εκτροπές που οδηγούν σε ξεπούλημα της δημόσιας γης. Πρόκειται για πρωτοφανή υφαρπαγή του δημόσιου πλούτου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, των εξορύξεων, της επέλασης στις ακτές και τα δάση, των εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του real estate. Αν σε αυτά προσθέσουμε την επίθεση μέσω φορολογίας στην ιδιωτική γη και τους πλειστηριασμούς κατοικιών, τότε γίνεται επιτακτική η ανάγκη για επανεκτίμηση της πολιτικής σημασίας της γαιοπροσόδου. Το βιβλίο αναλύει και τεκμηριώνει τα παραπάνω, περιγράφει τις αντιστάσεις των πολιτών και αναζητά απαντήσεις στο ερώτημα «τι κάνουμε με τη γη».

Η 2η έκδοση (Δεκέμβρης 2017) περιλαμβάνει νέο πρόλογο και επίλογο, στον οποίο περιγράφονται οι υφαρπαγές γης μετά τον Ιανουάριο 2015 κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ασκείται κριτική στις ιδιωτικοποιήσεις, στις άδειες για μεγάλα, σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, στο λεγόμενο υπερ-ταμείο και στους επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κωστής Χατζημιχάλης

Ο Κωστής Χατζημιχάλης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθήνας και διδάσκει προγραμματισμό ανάπτυξης του χώρου και τοπική/περιφερειακή ανάπτυξη στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος.

Έχει συγγράψει και επιμεληθεί μόνος του ή σε συνεργασία εννέα βιβλία στα ελληνικά και τα αγγλικά και είναι τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων Αυγή και Εποχή.