Δείτε μέσα
Οικονομία και κοινωνία
 • Υπότιτλος
  Ο μαρξισμός του νεαρού Λούκατς ως κριτική του καπιταλισμού
Συγγραφέας
 • Διόρθωση-επιμέλεια: Μαρία Ζιώγου
 • ISBN
  978-618-5691-02-8
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, 15.5x23.5 cm
 • Σελίδες
  392
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€20.99
€23.32

Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια απόπειρα κατανόησης και κριτικής αξιολόγησης της σχέσης οικονομίας και κοινωνίας όπως αυτή αποκρυσταλλώνεται στις δύο κύριες κοινωνικο-φιλοσοφικο-πολιτικές κατηγορίες του Ιστορία και Ταξική Συνείδηση του Georg Lukacs, την πραγμοποίηση και την ολότητα· κατηγορίες στις οποίες συνυφαίνονται, με διαλεκτικό τρόπο, ορισμένες από τις προμαρξιστικές επιρροές του Λούκατς με τη μαρξική κοσμοθεώρηση και γύρω από τις οποίες εκτιμούμε ότι αναπτύσσονται όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αυτού του λουκατσιανού πονήματος.

Αρχικά, παρουσιάζεται ο κοινωνικός, πολιτικός και πνευματικός κόσμος εντός του οποίου ο Georg Lukacs συλλαμβάνει και συγκροτεί αυτές τις κατηγορίες, εν συνεχεία αναδεικνύονται οι  καθοριστικές για τη θεμελίωση των προαναφερθεισών κατηγοριών φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές επιρροές του Georg Lukacs, έπειτα στοιχειοθετείται η συνάφεια αυτών των δύο κατηγοριών με τις υπόλοιπες κατηγορίες του Ιστορία και Ταξική Συνείδηση και, εντέλει, επιχειρείται μια κριτική ανάγνωση του σημερινού όψιμου καπιταλισμού υπό το πρίσμα των λουκατσιανών κατηγοριών του Ιστορία και Ταξική Συνείδηση.
 

Ο Σπύρος Ποταμιάς γεννήθηκε το 1980. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σπούδασε στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών (ΑΠΘ) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με κατεύθυνση την Ιστορία της Φιλοσοφίας στο Τμήμα ΦΠΨ (ΕΚΠΑ). Επίσης, έχει σπουδάσει μουσική (σύνθεση, πιάνο). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.