Θωμάς Νουτσόπουλος

Θωμάς Νουτσόπουλος

Ο Θωμάς Νουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Sussex στη Μ. Βρετανία, ενώ απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θεωρίες διαλεκτικής και στο φαινόμενο του ιμπεριαλισμού. Έχει συγγράψει τρεις μονογραφίες (Διαλεκτική και αξίες. Προβλήματα ανάλυσης διαλεκτικών εννοιών στο έργο των Hegel και Marx, 2005, Αξία και Πολιτεία. Η χρηματική μορφή στον Πλάτωνα, 2011 και Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής, 2019) αλλά και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης μεταφράσει κλασικά κείμενα που σχετίζονται με την περίοδο του ιμπεριαλισμού (Keynes, Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης, 2009 και Hobson, Ιμπεριαλισμός. Μια μελέτη, ΚΨΜ, 2013).

Συμμετείχε στην επιστημονική επιμέλεια των έργων K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1840-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2013), K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1850-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2018) και Το Κεφάλαιο-τόμος πρώτος (εκδ. ΚΨΜ, 2016).

Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής
Ο νεαρός Marx και τα όρια της πολιτικής θεωρίας, 1842-1843