Ο Θωμάς Νουτσόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Sussex στη Μ. Βρετανία, ενώ απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θεωρίες διαλεκτικής και στο φαινόμενο του ιμπεριαλισμού. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες (Διαλεκτική και αξίες. Προβλήματα ανάλυσης διαλεκτικών εννοιών στο έργο των Hegel και Marx, 2005 και Αξία και Πολιτεία. Η χρηματική μορφή στον Πλάτωνα, 2011) αλλά και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης μεταφράσει κλασικά κείμενα που σχετίζονται με την περίοδο του ιμπεριαλισμού (Keynes, Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης, 2009 και Hobson, Ιμπεριαλισμός. Μια μελέτη, ΚΨΜ, 2013). Έχει συμμετάσχει στην επιστημονική επιμέλεια των έργων K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1840-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2013), K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1850-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2018) και Το Κεφάλαιο-τόμος πρώτος (εκδ. ΚΨΜ, 2016)

Βιβλία του συγγραφέα

Γαλλική Επανάσταση
Βία και αξία
Τρία κείμενα για τον νεαρό Χέγκελ
Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής
Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής
Ο νεαρός Marx και τα όρια της πολιτικής θεωρίας, 1842-1843
Νουτσόπουλος Θωμάς