Δείτε μέσα
Η αξιολογική διένεξη
  • Υπότιτλος
    Γνώση και αξία στη θεμελίωση των κοινωνικών επιστημών - Με άξονα το έργο του Max Weber
Συγγραφέας
  • Διόρθωση: Μαρία Ζιώγου
  • ISBN
    978-618-5691-29-5
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, σχήμα15,5x23.5 cm
  • Σελίδες
    748
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€25.66
€28.51

 

Η αξιολογική διένεξη, μία από τις σημαντικότερες επιστημονικές διαμάχες του πρώιμου 20ού αιώνα, συνδέεται στενά με το όνομα του Max Weber. Η απαίτησή του ο πανεπιστημιακός δάσκαλος να μη διατυπώνει ηθικές και αισθητικές κρίσεις κατά τη λειτουργία του ως πανεπιστημιακού δασκάλου επρόκειτο να αναπτυχθεί μετά τον θάνατό του σε μια ιδιαίτερη αντίληψη περί της ‘ουδετερότητας της επιστήμης’, διαφορετική από τη δική του αξίωση για την αξιολογική ελευθερία του επιστημονικού λόγου.

Με τη μονογραφία αυτή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το ιστορικό πλαίσιο αυτής της διένεξης, η οποία δεν αφορούσε αποκλειστικά το πρόσωπο του Max Weber, αλλά ολόκληρο το σύστημα της επιστημονικής γνώσης στην αυτοκρατορική Γερμανία. Αναλύονται τα συγκαιρινά φιλοσοφικά συστήματα ως προς το ζήτημα της φιλοσοφικής αξιολόγησης –μεταξύ άλλων, η απαίτηση του Friedrich Nietzsche για την εκ βάθρων επαναξιολόγηση των αξιών–, ο νεοκαντιανισμός, η φαινομενολογία, όπως και υποδεέστερες βιοθεωρητικές αντιλήψεις. Παρουσιάζονται επίσης οι διεργασίες εντός της Ένωσης Κοινωνικής Πολιτικής, ως κατ’ εξοχήν δημόσιου φορέα επιστημονικού λόγου, εντός του οποίου άλλωστε ξέσπασε η αξιολογική διένεξη τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η μελέτη αυτή απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενη γυναίκα και κάθε ενδιαφέρομενο άνδρα που θα ήθελαν να εντρυφήσουν στα βαθύτερα θεμέλια της επιστημονικής γνώσης και συνεπώς, αναπόφευκτα, της πρακτικής μεταβολής της ιστορικής πραγματικότητας.

Θανάσης Γκιούρας

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Φορολογία και πολιτική (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000), τα βιβλία Ελευθερία και Ιστορία (ΚΨΜ, 2012) και Ταξικός αγώνας και κρατική μορφή (ΚΨΜ, 2019), καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας.

Είναι ο μεταφραστής και ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και των τόμων της σειράς ανθολογιών με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει το συνολικό έργο με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία (έξι τόμοι, Σαββάλας, Αθήνα 2005-2011), τη συλλογή κειμένων Για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της αρχαιότητας (ΚΨΜ, 20-17), όπως και είναι ο μεταφραστής και επιμελητής της ανθολογίας Max Weber Έργα 1894-1920 (ΚΨΜ 2020). Επίσης, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί τις συλλογές κειμένων του Johannes Agnoli Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας (ΚΨΜ, 2013) και Κείμενα για το κράτος και την πολιτική (ΚΨΜ, 2020), όπως και το έργο του Ernst Bloch Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach Η ουσία του Χριστιανισμού και Η ουσία της Θρησκείας (ΚΨΜ, 2012).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.ά.