Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Φορολογία και πολιτική (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000), τα βιβλία Ελευθερία και Ιστορία (ΚΨΜ, 2012) και Ταξικός αγώνας και κρατική μορφή (ΚΨΜ, 2019), καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας.

Είναι ο μεταφραστής και ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και των τόμων της σειράς ανθολογιών με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει το συνολικό έργο με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία (έξι τόμοι, Σαββάλας, Αθήνα 2005-2011), τη συλλογή κειμένων Για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της αρχαιότητας (ΚΨΜ, 20-17), όπως και είναι ο μεταφραστής και επιμελητής της ανθολογίας Max Weber Έργα 1894-1920 (ΚΨΜ 2020). Επίσης, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί τις συλλογές κειμένων του Johannes Agnoli Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας (ΚΨΜ, 2013) και Κείμενα για το κράτος και την πολιτική (ΚΨΜ, 2020), όπως και το έργο του Ernst Bloch Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach Η ουσία του Χριστιανισμού και Η ουσία της Θρησκείας (ΚΨΜ, 2012).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.ά.

Βιβλία του συγγραφέα

Ελευθερία και Ιστορία
Ελευθερία και Ιστορία
Με βασική αναφορά στις θέσεις Για την έννοια της ιστορίας του Walter Benjamin
Η αξιολογική διένεξη
Η αξιολογική διένεξη
Γνώση και αξία στη θεμελίωση των κοινωνικών επιστημών - Με άξονα το έργο του Max Weber
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Θεωρίες για την "κρίση του κράτους" κατά την μεσοπολεμική περίοδο
Θανάσης Γκιούρας