Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έγινε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική" (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000) και το βιβλίο "Ελευθερία και Ιστορία" (ΚΨΜ, 2012) καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας. Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες" (Κένταυρος, 1997), "Κοινωνιολογία της οικονομίας" (Κένταυρος, 2000), "Οι τύποι της εξουσίας"  (Κένταυρος, 2001), "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας" (Σαββάλας 2002) και "Η πόλη" (Κένταυρος, 2003). Μετέφρασε το έργο του Johannes Agnoli "Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας" (ΚΨΜ, 2013) και το έργο του Ernst Bloch "Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια" (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach "Η ουσία του Χριστιανισμού" και "Η ουσία της Θρησκείας" (ΚΨΜ, 2012).

Είναι ο μεταφραστής της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και της σειράς ανθολογίων με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.α.

Βιβλία του συγγραφέα

Ελευθερία και Ιστορία
Ελευθερία και Ιστορία
Με βασική αναφορά στις θέσεις Για την έννοια της ιστορίας του Walter Benjamin
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Θεωρίες για την "κρίση του κράτους" κατά την μεσοπολεμική περίοδο
Θανάσης Γκιούρας