Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έγινε διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη "Φορολογία και πολιτική" (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000), τα βιβλία "Ελευθερία και Ιστορία" (ΚΨΜ, 2012) και "Ταξικός αγώνας και κρατική μορφή" (ΚΨΜ, 2019), καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας.

Είναι ο μεταφραστής και ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και των τόμων της σειράς ανθολογίων με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει: "Εθνοτικές σχέσεις και πολιτικές κοινότητες" (Κένταυρος, 1997), "Κοινωνιολογία της οικονομίας" (Κένταυρος, 2000), "Οι τύποι της εξουσίας"  (Κένταυρος, 2001), "Θεωρία της θρησκευτικής αρνησικοσμίας" (Σαββάλας 2002) και "Η πόλη" (Κένταυρος, 2003), ενώ είναι ο μεταφραστής και επιμελητής της ανθολογίας με τα σημαντικότερα έργα του Weber που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το 2020. Μετέφρασε επίσης τα έργα του Johannes Agnoli "Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας" (ΚΨΜ, 2013) και "Κείμενα για το κράτος και την πολιτική" (ΚΨΜ, 2020), αλλά και το έργο του Ernst Bloch "Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια" (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach "Η ουσία του Χριστιανισμού" και "Η ουσία της Θρησκείας" (ΚΨΜ, 2012).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.α.

Βιβλία του συγγραφέα

Ελευθερία και Ιστορία
Ελευθερία και Ιστορία
Με βασική αναφορά στις θέσεις Για την έννοια της ιστορίας του Walter Benjamin
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
Θεωρίες για την "κρίση του κράτους" κατά την μεσοπολεμική περίοδο
Θανάσης Γκιούρας