Δείτε μέσα
Για την κοινωνιολογία της μουσικής
Συγγραφέας
 • Μετάφραση: Θανάσης Γκιούρας
  Επιστημονική επιμέλεια - Επίμετρο: Μάρκος Τσέτσος
  Διόρθωση: Δημοσθένης Κούλουθρος
 • ISBN
  978-618-5691-14-1
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, σχήμα 16,2 x 24 cm
 • Σελίδες
  144
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€11.45
€12.72
Σύντομη περιγραφή

Ένα κλασικό έργο της μουσικολογίας και της κοινωνιολογίας, για πρώτη φορά στα ελληνικά

Από την πρώτη δημοσίευσή του το 1921, το κείμενο του Max Weber με τον (επίκτητο) τίτλο Τα ορθολογικά και κοινωνιολογικά θεμέλια της μουσικής αποτέλεσε ποικιλοτρόπως μια μόνιμη πρόκληση τόσο στο πλαίσιο της κοινωνιολογίας όσο και της μουσικολογίας.

Στο δοκίμιο αυτό ο Weber συνδυάζει βαθιές αναλύσεις της τονικής ύλης της μουσικής σε συγκριτική πολιτισμική βάση, με το ερώτημα του κοινωνικού καθορισμού της. Για τον σκοπό αυτό, αξιοποιεί τη μουσικολογική βιβλιογραφία της εποχής του, όπως και επιστρατεύει με κλασικό τρόπο την πολιτισμική ανάλυση που έχει κληροδοτήσει στη γενιά του ο ιστορισμός. Προσφέρει έτσι, συν τοις άλλοις, ένα κλασικό δείγμα διερεύνησης της δυναμικής του εξορθολογισμού ο οποίος, σύμφωνα με τον Weber, τείνει να επικρατήσει σε όλες τις σημαντικές εκφάνσεις του βίου στη νεωτερικότητα. Ακριβώς το γεγονός της δυσχερούς θεμελίωσης μιας "κοινωνιολογίας της μουσικής" καθιστά το εν λόγω κείμενο μια βασική αναφορά, τόσο για το ειδήμον κοινό της μουσικολογίας, όσο και για τον αναγνώστη και την αναγνώστρια που ενδιαφέρονται για μια ανάλυση ορισμένων βασικών προκείμενων του αισθητικού, μουσικού βίου στη νεωτερικότητα.

Βασισμένη στην έρευνα που συνοδεύει την έκδοση των Απάντων (Max Weber Gesamtausgabe), η ελληνική μετάφραση αποδίδει το κείμενο στην πληρότητά του, πλαισιωμένο με σημειώσεις και κείμενα επιμέλειας, υιοθετώντας τον δόκιμο τίτλο που έχει προτείνει η σύγχρονη έρευνα.

Maximilian Karl Emil Max Weber

Μαξ Βέμπερ (Maximilian Karl Emil Max Weber), Γερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός οικονομολόγος γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1864 στην Ερφούρτη της τότε Πρωσίας και σημερινής Γερμανίας και πέθανε στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου 1920. Οι ιδέες του επηρέασαν την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική έρευνα και το σύνολο της επιστήμης της κοινωνιολογίας. 

Τελείωσε το σχολείο στο Βερολίνο και πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές στη Χαϊδελβέργη, στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν (Göttingen). Το 1894 έλαβε σε σχετικά μικρή ηλικία την έδρα πολιτικής οικονομίας στο Φράιμπουργκ και έπειτα στη Χαϊδελβέργη. 

Η επιστημολογία του Μαξ Βέμπερ στηρίζεται στην αξιολογική ουδετερότητα και στον φορμαλισμό και βασίζεται σε ιδεότυπους και γενικεύσεις.

Ο Βέμπερ συγκαταλέγεται μαζί με τον Καρλ Μαρξ, τον Εμίλ Ντιρκάιμ και τον Αύγουστο Κοντ στους τέσσερις κλασσικούς της κοινωνιολογίας.