Αλεξάνδρα Κολλοντάι
 • Υπότιτλος
  Η Βαλκυρία της Επανάστασης
 • Μετάφραση: Ξανθίππη Τσελέντη, Βασιλική Τσίγκανου
  Διόρθωση-Επιμέλεια: Μαρία Ζιώγου
 • ISBN
  978-618-5691-35-6
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x23,5 cm
 • Σελίδες
  208
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€13.50
€15.00
Σύντομη περιγραφή

Μια εξιστόρηση της απίστευτης ζωής της Κολλοντάϊ μέσα από κείμενα της ίδιας, από αρχεία, μαρτυρίες και απομνημονεύματα, ιστορικές μελέτες

«Αλεξάνδρα Κολλοντάι. Ποιος έχει ακούσει σήμερα το όνομα αυτό; Ίσως κανένας. Και όμως, τι δόξα γνώρισε πριν από έναν αιώνα!» Ρωσίδα, ευγενούς καταγωγής την οποία απαρνείται πολύ νωρίς, επιλέγοντας την Επανάσταση και τον Κόσμο. Θεωρητικές αναζητήσεις, μαρξισμός, εξορία, φυλακές, παράνομη δράση. Το 1917, συνοδοιπόρος του Λένιν, συμμετέχει στην πρώτη κυβέρνηση των σοβιέτ, υπουργός, «Κομισάριος του Λαού», η πρώτη γυναίκα πρέσβης στην ιστορία, θέσεις στις οποίες οι γυναίκες στην προηγμένη Ευρώπη δεν έχουν τότε ακόμη πρόσβαση.

Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η ξεχωριστή ομιλήτρια, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, υπηρετώντας την Επανάσταση, απευθυνόμενη στους Αμερικανούς εργάτες, στους Γερμανούς σοσιαλιστές, στους εξεγερμένους ναύτες της Κρονστάνδης, στις μουσουλμάνες γυναίκες της κεντρικής Ασίας, ηλεκτρίζοντας παντού τα ακροατήρια που συνεπαίρνει με τον λόγο της. Αλεξάνδρα Κολλοντάι, η παθιασμένη φεμινίστρια, που υποστηρίζει τον ελεύθερο έρωτα και αγωνίζεται για την ολόπλευρη χειραφέτηση και τα δικαιώματα των γυναικών. Μια γυναίκα ερωτευμένη που οι ταραχώδεις έρωτές της φαίνεται να προκαλούν και να ανησυχούν έντονα τον Λένιν! Και μια άλλη Κολλοντάι, με αξιοσημείωτο λογοτεχνικό έργο, μυθιστορήματα, αυτοβιογραφίες, ημερολόγια, με σημαντικά θεωρητικά και πολιτικά κείμενα που διακρίνονται για την πρωτοτυπία και τη δεινή τους επιχειρηματολογία.

Η συγγραφέας Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκώς, για να εξιστορήσει την απίστευτη ζωή αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας, που σφράγισε το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ανατρέχει σε κείμενα της Αλεξάνδρας Κολλοντάι, σε αρχεία, συγκεντρώνει μαρτυρίες/απομνημονεύματα των συντρόφων της, κοινωνικές και ιστορικές μελέτες αφιερωμένες στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

 

Hélène Carrère d’ Encausse

Η Ελέν Καρέρ ντ’ Ανκώς (Hélène Carrère d’ Encausse) γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1929 στο Παρίσι και πέθανε στις 5 Αυγούστου 2023.

Ιστορικός, γεωργιανής καταγωγής, εξειδικευμένη στην ιστορία της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, ισόβιο μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1991, ευρωβουλευτής, με πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο