Δείτε μέσα
Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Συγγραφέας
 • Μετάφραση - Επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας
  Επιστημονική Επιμέλεια: Μανόλης Αγγελίδης, Θανάσης Γκιούρας
 • ISBN
  978-618-5156-07-7
 • Στοιχεία έκδοσης
  15,5x24 cm
 • Σελίδες
  448
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€11.95
€19.91
Σύντομη περιγραφή

Ένα κλασικό έργο για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στην ελληνική γλώσσα

Υποδειγματικό ως προς το εύρος της ερευνητικής πορείας του Ernst Bloch, όσο και ως προς τις φιλοσοφικές προθέσεις του είναι το βιβλίο Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια που δημοσιεύθηκε το 1961 στη Γερμανία.

Ο Ernst Bloch (1885-1977) είναι ένας από τους σημαντικότερους ριζοσπάστες φιλοσόφους του 20ου αιώνα. Όχι μόνο το έργο του αλλά και η βιογραφία του αναδεικνύουν με γλαφυρό και συνάμα βαθύ τρόπο τη δυναμική και τις αντιφάσεις αυτής της ιστορικής περιόδου, χωρίς να έχουν χάσει διόλου την επικαιρότητά τους.

Από την ρητή αντίθεση στις πολεμικές προθέσεις και στρατηγικές της αυτοκρατορικής Γερμανίας, στη στράτευση με τηριζοσπαστική διανόηση στη μεσοπολεμική Ευρώπη· από την εξορία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, μέχρι τη στελέχωση της έδρας Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Λιψίας στη νεοσύστατη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας· από τον αποκλεισμό και την εκδίωξή του από την περιχαρακωμένη Ανατολική Γερμανία μέχρι τη στελέχωση της έδρας Φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Τύμπινγκεν και στην ανάδειξή του σε έναν από τους σημαντικότερους στοχαστές της εποχής του – ο Bloch έχει αφήσει ένα πλούσιο έργο που συνεχίζει να απασχολεί τον κριτικά σκεπτόμενο αναγνώστη.

Η σκέψη του Bloch χαρακτηρίζεται από την ενσωμάτωση των φιλοσοφικών παραδόσεων από την αρχαιότητα, το μεσαίωνα και τη νεωτερικότητα σε μια προοπτική βαθυστόχαστης κριτικής, με στόχο την ανάδειξη της ανθρώπινης και ανθρωποπρεπούς κοινωνίας σε μια κατοικήσιμη γη.

Η αντίληψη του Bloch συνδυάζει οντολογικά μοτίβα σε δυναμική βάση, που περιγράφουν όχι μόνο αυτό που υπάρχει αλλά και αυτό που δύναται να υπάρξει (Μη-Εισέτι-Είναι), με ορθοπρακτικές κατασκευές χειραφετικού περιεχομένου, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από μια ιδιάζουσα ανάγνωση του εγελιανού και του μαρξικού έργου. Στην πορεία αυτή ο Bloch θα επηρεάσει σημαντικά στοχαστές όπως ο Georg Lukács, ο Walter Benjamin και ο Theodor W. Adorno.

Υποδειγματικό ως προς το εύρος της ερευνητικής του πορείας όσο και ως προς τις φιλοσοφικές προθέσεις του είναι το βιβλίο Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια που δημοσιεύεται το 1961 στη Δυτική Γερμανία. Μέσα από τις συμπυκνωμένες άλλα εύγλωττες αναλύσεις του βιβλίου αυτού ο Bloch προβαίνει σε κριτική επισκόπηση των θεωριών του φυσικού δικαίου από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20ό αιώνα, με την απόπειρα μιας νέας θεμελίωσης χειραφετικών αξιών. Στα πιο σημαντικά σημεία του έργου αυτού ανήκουν τόσο η βαθυστόχαστη ανάλυση των θεμελιωδών αξιών της Γαλλικής Επανάστασης (Απορίες και κληρονομιά της τρίχρωμης σημαίας) όσο και η ανακατασκευή της σχέσης του Marx με το φυσικό δίκαιο.

Το βιβλίο του Bloch για το φυσικό δίκαιο και για την τόσο επισφαλή στις αρχές του 21ου αιώνα ανθρώπινη αξιοπρέπεια δημοσιεύεται για πρώτη φορά ολόκληρο στην Ελλάδα, με διεξοδική επιστημονική επιμέλεια, η οποία μπορεί να βοηθήσει και τους αναγνώστες του πρωτοτύπου (καθώς οι παραπομπές του συντάκτη στις εκάστοτε πηγές του είναι ελάχιστες). Απευθύνεται σε αναγνώστες με ενδιαφέροντα στην πολιτική αλλά και στη νομική θεωρία των δικαιωμάτων, στην κριτική θεωρία, αλλά και σε όποια και όποιον αναζητά μια με την αυστηρότερη έννοια του όρου ‘αξιοπρεπή’ λύση στο θεμελιώδες πρόβλημα της ανθρώπινης πορείας στον κόσμο.

Ernst Bloch

Ο Ernst Bloch (Γερμανία, 1885-1977) είναι ένας από τους σημαντικότερους ριζοσπάστες φιλοσόφους του εικοστού αιώνα. Όχι μόνο το έργο του αλλά και η βιογραφία του αναδεικνύουν με γλαφυρό και συνάμα βαθύ τρόπο τη δυναμική και τις αντιφάσεις αυτής της ιστορικής περιόδου. 

Από το 1905 έως το 1908 σπούδασε φιλοσοφία, φυσική και γερμανική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και του Βύρτσμπουργκ. Από το 1908 έως το 1911 έζησε στο Βερολίνο. Η φιλία του με τον Γκέοργκ Λούκατς τον οδήγησε στην Χαϊδελβέργη. Στον Α΄παγκόσμιο πόλεμο πηγαίνει μετανάστης στην Ελβετία ασκώντας κριτική στον πόλεμο και την επίσημη γερμανική πολιτική. Το 1938 μεταναστεύει στις ΗΠΑ, αντιτιθέμενος στο ναζισμό και τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ. Επιστρέφει στην Λιψία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1949 και αναλαμβάνει την έδρα της φιλοσοφίας στο τοπικό πανεπιστήμιο. Το 1961, ασκεί κριτική στην πολιτική ηγεσία της Λ.Δ. Γερμανίας και μεταναστεύει στη Δυτική Γερμανία, όπου γίνεται επισκέπτης καθηγητής στο Τύμπιγκεν. Συνεχίζει το συγγραφικό του έργο μέχρι το θάνατό του στο Τύπινγκεν, γράφοντας για φιλοσοφικά θέματα από κριτική σκοπιά.