Επικίνδυνες σχέσεις
 • Υπότιτλος
  Γάμοι και διαζύγια μαρξισμού και φεμινισμού
Συγγραφέας
 • Επιμέλεια - Επίμετρο: Σπύρος Μαρκέτος
  Μετάφραση: Παρασκευή Νεοκοσμίδου
 • ISBN
  978-618-5156-77-0
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, σχήμα 15,5X23,5 cm
 • Σελίδες
  240
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€0.00
Σύντομη περιγραφή

Οι σχέσεις μεταξύ γένους (gender) και κοινωνικής τάξης. Οι κομβικές στιγμές δύο κινημάτων: του εργατικού και του γυναικείου κινήματος

Ένα θεμελιακό βιβλίο του ριζοσπαστικού φεμινισμού τώρα και στα ελληνικά

Στο βιβλίο αυτό η Σίντσια Αρούτσα (Cinzia Arruzza) παρουσιάζει εύληπτα και παραστατικά κάποιες από τις καλύτερες (και τις χειρότερες) στιγμές των δυο κινημάτων και παραδόσεων σκέψης, όχι μόνο στη Δύση αλλά και στην Κίνα και αλλού. Στο ιστορικό μέρος της μελέτης της, μας δείχνει πόσα πολλά κατόρθωσαν οι εργάτριες (και οι εργάτες) όποτε συνέδεσαν τις ευαισθησίες και τις μέριμνες του μαρξισμού και του φεμινισμού, καθώς και ποιά προβλήματα αντιμετώπισαν (και αντιμετωπίζουν) όταν απέτυχαν να το κάνουν αυτό. Στο θεωρητικό κομμάτι του βιβλίου κατατίθεται μια συγκροτημένη άποψη για τις σχέσεις μεταξύ γένους (gender) και κοινωνικής τάξης.

H μελέτη αυτή, λόγια αλλά κι εύληπτη και συναρπαστική, μπορεί να γίνει αφετηρία ενός γόνιμου προβληματισμού. Αξίζει να διαβαστεί από όλες τις γυναίκες και τους άνδρες που θέλουν να συνδέσουν την καθημερινή εμπειρία με τον πολιτικό αγώνα, τα σημερινά πρακτικά προβλήματα με τα ιστορικά κινήματα που έπλασαν και πλάθουν τον κόσμο και τη συνείδησή μας, το πολιτικό με το προσωπικό.

“Σκοπός μου σ’ αυτό εδώ το βιβλιαράκι είναι να δώσω μια σύντομη και βατή εισαγωγή στο ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στα κινήματα των γυναικών και στα κοινωνικά κινήματα, καθώς και της σχέσης μεταξύ τάξης και γένους (gender).”  - Cinzia Arruzza

 

Επίμετρο - επιστημονική θεώρηση: Σπύρος Μαρκέτος, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο ΑΠΘ

Μετάφραση: Παρασκευή Νεοκοσμίδου

Τίτλος Πρωτοτύπου: Matrimoni e divorzi tra marxismo e femminismo,  Edizioni Alegre, 2010

 

Cincia Aruzza

Η Σίντσια Αρούτσα (Cincia Aruzza) είναι καθηγήτρια της φιλοσοφίας στη New School for Social Research, της Νέας Υόρκης.

Μελετά την αρχαία και τη σύγχρονη πολιτική σκέψη, ιδίως σε σχέση με τη φεμινιστική θεωρία και τον μαρξισμό, έχοντας αφομοιώσει τις ριζοσπαστικές παραδόσεις της Ιταλίας του ύστερου εικοστού αιώνα και ταγμένη στην υπεράσπιση του αντικαπιταλιστικού φεμινισμού.