Δείτε μέσα
Πρίν και μετά τον Marx
 • Υπότιτλος
  Ελευθερία και Αναγκαιότητα
Συγγραφέας
 • ISBN
  978-618-5156-48-0
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, 15,5x23,5 cm
 • Σελίδες
  372
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.50
€17.00
Σύντομη περιγραφή

Κείμενα για μια φιλοσοφία της επανάστασης & του κομμουνισμού

Ένα βιβλίο, ενταγμένο στη σειρά για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ, που συμπληρώνονται το 2018

Μέσα από τα επιμέρους μελετήματα που περιλαμβάνονται στις σελίδες του, αναδεικνύονται θεωρητικοί κόμβοι μιας σύγχρονης μαρξιστικής φιλοσοφίας της επανάστασης και του κομμουνισμού.

Η συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Karl Marx αποτελεί διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, μια δημιουργική αφορμή για συλλογικά και ατομικά εγχειρήματα κριτικής αποτίμησης και κυρίως αξιοποίησης του πολυσχιδούς έργου ενός από τους στοχαστές που σφράγισαν και συνεχίζουν να σφραγίζουν με το στοχασμό τους, και όχι μόνο, την κίνηση των ιδεών, αλλά και των ριζοσπαστικών κοινωνικών κινημάτων των νεότερων χρόνων και της εποχής μας.

Χωρίς αμφιβολία, ο Marx είναι ένας από τους κορυφαίους εκείνους διανοητές που λειτούργησαν και εξακολουθούν να λειτουργούν και στις μέρες μας ως ορόσημο, χαράζοντας με βάση τη δική τους θεωρία ένα «πριν» και ένα «μετά» στο ανάπτυγμα της παγκόσμιας κριτικής σκέψης. Όσοι και όσες έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι η πτώση των καθεστώτων του λεγόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» θα συμπαρασύρει σε ανάλογη πορεία και κατάληξη το μαρξικό έργο, αλλά και το μαρξισμό κορυφαίων επαναστατών της θεωρίας και της πράξης, πρωτοπόρων διανοητών, όπως ο Λένιν, ο Gramsci, ο Lukacs και τόσοι άλλοι και σημαντικοί, θα πρέπει ίσως να το ξανασκεφτούν.

Μέσα από τα κείμενα του βιβλίου, δίνεται η ευκαιρία μιας κατά το δυνατόν συνεκτικής παρουσίασης της επιχειρηματολογίας του συγγραφεά σε ένα φάσμα θεμάτων που συνδέονται με τις φιλοσοφικές απαρχές και την ανάπτυξη της θεωρίας του ίδιου του Marx, καθώς επίσης και με οριακές στιγμές του έργου διανοητών του 20ού αιώνα που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, «συναντήθηκαν» και εμπνεύστηκαν από τον μαρξικό στοχασμό.

 

Αλέξανδρος Χρύσης

Ο Αλέξανδρος Χρύσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Διδάσκει Ιστορία των Ιδεών και Φιλοσοφία της Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία:

 • Ιδεολογία και Κριτική. Λόγος & αντίλογος στη μαρξιστική θεωρία της ιδεολογίας, Εκδόσεις «Στάχυ», Αθήνα 1993
 • Φιλοσοφία & Χειραφέτηση. Το ζήτημα των διανοουμένων από τον Marx ως την Οκτωβριανή Επανάσταση, Εκδόσεις «Ιδεοκίνηση», Αθήνα 1996
 • Εισαγωγή στην κοινωνική φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 2002
 • Ο Μαρξ της εξέγερσης στον Κήπο του Επίκουρου, Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2003
 • Φιλοσοφία της Ιστορίας. Εισαγωγικές προσεγγίσεις από τους Αρχαίους στον Marx, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 2004
 •  Στωικός Montesquieu. Νόμος και ελευθερία, Εκδόσεις Πολύτροπον, Αθήνα 2008

Έχει δημοσιεύσει, επίσης άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στη θεωρία του μαρξισμού.