Ο Marx του κομμουνισμού
Συγγραφέας
 • ISBN
  978-618-5156-74-9
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 14X20,5 cm
 • Σελίδες
  360
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€0.00
Σύντομη περιγραφή

Το τελευταίο βιβλίο μιας τριλογίας του Αλέξανδρου Χρύση.

Από τον Marx της Δημοκρατίας στον στοχαστή του κομμουνισμού

Το βιβλίο Ο Marx του κομμουνισμού, που παραδίδεται στην κρίση και στην κριτική του αναγνώστη, αποτελεί κόμβο μιας ερευνητικής διαδρομής, η οποία ξεκίνησε πριν από είκοσι περίπου χρόνια. Πρώτος σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε η συγγραφή του βιβλίου Ο Marx της εξέγερσης στον κήπο του Επίκουρου (εκδ. Γκοβόστης, 2003). Μια σχετικά μακρόχρονη μελετητική και συγγραφική ενασχόληση με τον κόσμο του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, με τα έργα του Montesquieu και του Rousseau κατεξοχήν, και με σταθερό σημείο αναφοράς τη φιλοσοφική σχέση ελευθερίας και αναγκαιότητας, ο συγγραφέας οδηγήθηκε στον δεύτερο σταθμό της ερευνητικής πορείας του, στον Marx της δημοκρατίας (εκδ. ΚΨΜ, 2014), μια μελέτη που επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο Marx κατανοεί και αντιμετωπίζει τη δημοκρατία πριν προσχωρήσει στον κομμουνισμό.

Το νέο βιβλίο Ο Marx του κομμουνισμού, αποτελεί, λοιπόν, τον τρίτο σταθμό της ερευνητικής διαδρομής του συγγραφέα Αλέξανδρου Χρύση. Στις σελίδες αυτής της μελέτης, ο μαρξικός κομμουνισμός, υπέρβαση και όχι κατάργηση της δημοκρατίας, προβάλλει ως ένας κομμουνισμός του μέτρου, πολιτικός πολιτισμός ενός αυτόνομου δήμου, μιας κομμουνιστικής πολιτείας, οι πολίτες της οποίας προσδιορίζουν και επαναπροσδιορίζουν το μέτρο του βίου τους καλλιεργώντας την ιδιοπροσωπία τους στο τόπο συνάντησης πολιτικής και πολιτισμού.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας παρουσιάζει τον Marx στο περιβάλλον του Παρισιού των φώτων και των επαναστάσεων, για να αναλυθεί το έργο του ως κριτικός των πολιτικών επαναστάσεων της εποχής του στο δεύτερο μέρος.

Η μελέτη του μαρξικού έργου οδηγεί το συγγραφέα στο τρίτο μέρος όπου μας παρουσιάζεται ο θεωρητικός της κομμουνιστικής επανάστασης και του κομμουνισμού ως κινήματος, δηλαδή τακτική, ενώ αναλύεται και ο Marx ως στοχαστής του κομμουνισμού, δηλαδή ο κομμουνισμός ως κοινωνία, ως σταρτηγική.

Σημαντική πλευρά του βιβλίου αποτελεί και το τελευταίο τμήμα με θεματολογία την κομμουνιστική υπόθεση στην εποχή μας, όπου καταγράφονται οι θεωρητικές διαπιστώσεις και θέσεις του συγγραφέα, τεκμηριωμένες στην πολυετή και αναλυτική μελέτη της εξέλιξης του μαρξικού έργου.

 

Αλέξανδρος Χρύσης

Ο Αλέξανδρος Χρύσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Διδάσκει Ιστορία των Ιδεών και Φιλοσοφία της Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα βιβλία:

 • Ιδεολογία και Κριτική. Λόγος & αντίλογος στη μαρξιστική θεωρία της ιδεολογίας, Εκδόσεις «Στάχυ», Αθήνα 1993
 • Φιλοσοφία & Χειραφέτηση. Το ζήτημα των διανοουμένων από τον Marx ως την Οκτωβριανή Επανάσταση, Εκδόσεις «Ιδεοκίνηση», Αθήνα 1996
 • Εισαγωγή στην κοινωνική φιλοσοφία του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 2002
 • Ο Μαρξ της εξέγερσης στον Κήπο του Επίκουρου, Εκδόσεις Γκοβόστη, Αθήνα 2003
 • Φιλοσοφία της Ιστορίας. Εισαγωγικές προσεγγίσεις από τους Αρχαίους στον Marx, Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα 2004
 •  Στωικός Montesquieu. Νόμος και ελευθερία, Εκδόσεις Πολύτροπον, Αθήνα 2008

Έχει δημοσιεύσει, επίσης άρθρα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με έμφαση στη θεωρία του μαρξισμού.