Δείτε μέσα
Μάρξ: τρόπος χρήσης
Συγγραφέας
 • Σκίτσα: Σάρμπ
  Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
 • ISBN
  978-960-6750-41-0
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 14 x 21 cm
 • Σελίδες
  256
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€10.97
€15.67
Σύντομη περιγραφή

Το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου διανοητή Daniel Bensaid, το πρώτο του που εκδίδεται στην Ελλάδα.

Ψυχαγωγική εισαγωγή σε ένα έργο και συνάμα βοήθημα, εργαλειοθήκη για τη σκέψη και τη δράση, το παρόν βιβλίο επιθυμούμε να συμβάλει στην προσέγγιση των μεγάλων ανατροπών της εποχής μας και των αναμετρήσεων των οποίων η έκβαση δεν είναι ποτέ δεδομένη. Να ακονίσει εκ νέου τα σφυροδρέπανά μας.

Το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει, πέρα από τις παραχαράξεις και τις προκαταλήψεις, την αληθινή σκέψη κάποιου αυθεντικού και παραγνωρισμένου Μαρξ.

Προτίθεται απλώς να προτείνει έναν πιθανό τρόπο χρήσης του καταδεικνύοντας με ποιον τρόπο η ριζοσπαστική κριτική του, που δεν ανέχεται καμιά ορθοδοξία, καμιά δογματική θεοσέβεια, που είναι πάντα έτοιμη να προβεί στην αυτοκριτική της και στην αυτοϋπέρβασή της, ζει από ερωτήματα που αφήνει μισοαπαντημένα και από ανεπίλυτες αντιθέσεις. Αποτελεί ταυτόχρονα μια πρόσκληση στην ανακάλυψη του έργου του Μαρξ και στην αντιπαράθεση. Το κείμενο του βιβλίου παραθέτει με επιστημονικό τρόπο τις βασικές αρχές και τα μεγάλα ερωτήματα από το έργο του Μαρξ.

Ένα βιβλίο για νεανικό κοινό-και όχι μόνο- γραμμένο με φρεσκάδα από τον Daniel Bensaid, με χιουμοριστικά σκίτσα του Charb.

Τίτλος πρωτοτύπου: Marx [Mode D' Emploi] (zones, Paris 2009)

 

Ο Ντανιέλ Μπενσαΐντ (1946-2010) ήταν συνιδρυτής της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Λίγκα (LCR), ηγετικό στελεχός της και ο κατ' εξοχήν θεωρητικός της, δραστηριότητα την οποία συνέχισε μέχρι τον πρόωρο θάνατό του στις 12 Ιανουαρίου 2010, στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) που ιδρύθηκε το 2008.
Καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Παρίσι - VIII και διευθυντής των μαρξιστικών περιοδικών Critique Communiste και Contretemps, ο Ντανιελ Μπενσαΐντ έχει εκδώσει, εκτός από τις πανεπιστημιακές εργασίες του, δεκάδες φιλοσοφικά έργα και δοκίμια πολιτικου προβληματισμού και παρέμβασης στη σημερινή θεωρητική διαπάλη, από τα οποία τα κυριότερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα ελληνικά, εκτός από το συλλογικό "Εμεις είμαστε οι κληρονομοι του Μάη του 1968" που έγραψε με τον Αλαιν Κριβίν (εκδ. Εργατική Πάλη 2005), έχουν δημοσιευτεί πολλά κειμενά του σε θεωρητικά, κυριως, περιοδικά (Ουτοπία, Θέσεις, κ.α.). Το  Μαρξ [τρόπος χρήσης] (που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες) είναι, ουσιαστικά, το πρώτο βιβλίο του Ντανιέλ Μπενσαΐντ που κυκλοφορεί στη γλώσσα μας και εγκαινιαζει, πιστεύουμε, την κάλυψη ενός κενού.
Αποτίοντας ταυτόχρονα ελάχιστο φόρο τιμής στον αγωνιστή και στοχαστή που μας άφησε.
 
Ο Σαρμπ ήταν σκιτσογράφος και δημοσιογράφος στο Charlie Hebdo, όπου σχεδίασε -μεταξύ άλλων- τις περιπέτειες του Μωρίς και Παταπόν, αντικαπιταλιστή γάτου και αντικαπιταλιστή σκύλου (εκδόθηκε σε 4 τόμους, εκδ. Hoëbeke). Εξέδωσε, επίσης, το Μικρό κόκκινο Βιβλίο του Σαρκό (εκδ. Editions 12 bis). Δολοφονήθηκε κατά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι. 

 

Ντανιέλ Μπενσαΐντ

Ντανιέλ Μπενσαΐντ - Daniel Bensaïd- [Τουλούζη, 25 Μαρτίου 1946 – Παρίσι, 12 Ιανουαρίου 2010], Γάλλος φιλόσοφος και ηγετική μορφή του φοιτητικού κινήματος του Μάη 1968. Δίδασκε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Paris VIII και ήταν διευθυντής του γαλλικού μαρξιστικού περιοδικού Contretemps.

Ως αγωνιστής του κινήματος του Μάη 1968, ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Γαλλικής οργάνωσης της επαναστατικής αριστεράς LCR το 1969, ενώ συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα Γαλλίας) το 2009.

Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία γύρω από τη φιλοσοφία και την πολιτική. Είναι γνωστός για τις διατριβές του γύρω από τον Walter Benjamin και τον Karl Marx. Άρθρα και αναλύσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε μια σειρά περιοδικών και εντύπων στην Ελλάδα.

Το βιβλίο Μαρξ: Τρόπος χρήσης, εκδ. ΚΨΜ, 2009, ήταν το πρώτο του έργο που μεταφράστηκε στα Ελληνικά. Ακολούθησε το έργο του "Ο Μαρξ της εποχής μας", εκδ. Τόπος, 2013