Δείτε μέσα
Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής
 • Υπότιτλος
  Ο νεαρός Marx και τα όρια της πολιτικής θεωρίας, 1842-1843
 • ISBN
  978-618-5156-61-9
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, 15,5 x 23,5 cm
 • Σελίδες
  184
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.40
€14.00
Σύντομη περιγραφή

Μια θεωρητική μελέτη για το πρώιμο μαρξικό έργο

Η μελέτη αυτή εστιάζει στην πιο πρώιμη περίοδο του μαρξικού έργου επιχειρώντας να διερευνήσει τη σημασία της για την περαιτέρω εξέλιξή του. Συγκεκριμένα, επιχειρείται εδώ να αναλυθούν όσο το δυνατόν διεξοδικότερα οι βασικές ιδέες που διατρέχουν τα κείμενα του Marx την περίοδο κατά την οποία εργάζεται αρχικά ως αρθρογράφος και εν συνεχεία ως αρχισυντάκτης στην Εφημερίδα του Ρήνου.

Αντικείμενο του βιβλίου είναι η μαρξική αρθρογραφία μιας περιόδου που ξεκινά από τις αρχές του 1842 και εκτείνεται σε ένα διάστημα μόλις 15 μηνών, έως τον Μάρτιο του 1843, όπου η πρώτη αυτή επαγγελματική ενασχόληση του νεαρού Marx τερματίζεται άδοξα, θα έλεγε κανείς, λόγω του κλεισίματος της Εφημερίδας του Ρήνου από τις πρωσικές αρχές.

Ο Μαρξ επιχειρηματολογεί εδώ από τη σκοπιά ενός προσδοκώμενου, έλλογου κράτους, με γνήσια δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, με άρση των στρεβλών μηχανισμών εκπροσώπησης που επιτρέπουν στα ιδιαίτερα επιμέρους συμφέροντα να εμφανίζονται ως γενικά, με κατάργηση του θεσμού της λογοκρισίας και της όσμωσης θρησκείας και πολιτικής. Η αποτυχία και η διάψευση του εν λόγω προγράμματος ωθούν τον Μαρξ να σκεφτεί την οδό της επανάστασης ως μοναδική εναλλακτική λύση στα προβλήματα της γερμανικής επικράτειας. Η εν λόγω αποτυχία έχει όμως και μία μείζονα θεωρητική προκείμενη: τον εντοπισμό των ορίων της πολιτικής θεωρίας εν γένει.

Νουτσόπουλος Θωμάς

Ο Θωμάς Νουτσόπουλος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πολιτική θεωρία στο πανεπιστήμιο του Sussex στη Μ. Βρετανία, ενώ απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως σε θεωρίες διαλεκτικής και στο φαινόμενο του ιμπεριαλισμού. Έχει συγγράψει τις  μονογραφίες (Διαλεκτική και αξίες. Προβλήματα ανάλυσης διαλεκτικών εννοιών στο έργο των Hegel και Marx, 2005, Αξία και Πολιτεία. Η χρηματική μορφή στον Πλάτωνα, 2011, Η φιλοσοφία ως ανταποκριτής. Ο νεαρός Μαρξ και τα όρια της πολιτικής θεωρίας 184-1843, το 2019) αλλά και άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Έχει επίσης μεταφράσει κλασικά κείμενα που σχετίζονται με την περίοδο του ιμπεριαλισμού (Keynes, Οι οικονομικές συνέπειες της ειρήνης, 2009 και Hobson, Ιμπεριαλισμός. Μια μελέτη, ΚΨΜ, 2013). Έχει συμμετάσχει στην επιστημονική επιμέλεια των έργων K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1840-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2013), K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1850-μια ανθολογία (εκδ. ΚΨΜ, 2018) και Το Κεφάλαιο-τόμος πρώτος (εκδ. ΚΨΜ, 2016).

Είναι Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.