Δείτε μέσα
Εξεγερμένες Πόλεις
 • Υπότιτλος
  Απο το Δικαίωμα στη Πόλη στην Επανάσταση της Πόλης
Συγγραφέας
 • Επιστημονική επιμέλεια: Θάνος Ανδρίτσος
  Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
  Πρόλογος για την Ελληνική έκδοση: Κωστής Χατζημιχάλης
 • ISBN
  978-960-6750-73-1
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο 14x20,5 cm
 • Σελίδες
  312
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.99
€15.97
Σύντομη περιγραφή

Ένα μανιφέστο για τους αγώνες στην πόλη

Απο το Δικαίωμα στην Πόλη στην Επανάσταση της Πόλης

DAVID HARVEY

Από παλιά, προτού εμφανιστεί το πρόσφατο κίνημα των πλατειών και του «Occupy» οι πόλεις αποτελούν βασικές εστίες πολιτικών επαναστάσεων όπου αναπτύσσονται βαθύτερα ρεύματα κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Ως εκ τούτου έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένου στοχασμού σχετικά με την ύπαρξη εναλλακτικών μορφών οργάνωσης της ζωής και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα όμως είναι και κέντρα συσσώρευσης κεφαλαίου και συνεπώς πεδίο αγώνων για το ποιος έχει δικαίωμα στην πόλη και ποιος καθορίζει τελικά  την ποιότητα και την οργάνωση της καθημερινής ζωής: οι υπερεργολάβοι και οι επενδυτές ή ο λαός;

Το βιβλίο Εξεγερμένες Πόλεις θέτει την πόλη στο επίκεντρο της πάλης του κεφαλαίου και της πάλης των τάξεων, εξετάζοντας περιπτώσεις από το Γιοχάνεσμπουργκ μέχρι τη Βομβάη και από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Αθήνα, αλλά και το πρόσφατο κίνημα καταλήψεων και πλατειών σε μεγαλουπόλεις σε όλο τον κόσμο. Ερευνώντας κοινωνικά και ταξικά πιο δίκαιους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να αναδιοργανωθούν, ο David Harvey υποστηρίζει ότι ταυτόχρονα μπορούν να αποτελέσουν και κέντρα πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Ένα σημαντικό βιβλίο για τους αγώνες και τις ιδέες που αναπτύσσονται στο πεδίο της πόλης, του χώρου και του περιβάλλοντος· μια ταξική και αντικαπιταλιστική ματιά στα κινήματα πόλης.

Για το βιβλίο έγραψαν:

«Ο David Harvey προκάλεσε επανάσταση στο χώρο του και έχει εμπνεύσει μια ολόκληρη γενιά ριζοσπαστικών διανοούμενων.» Naomi Klein

«Ο Harvey είναι ένας λόγιος ριζοσπάστης· τα γραπτά του είναι απαλλαγμένα από δημοσιογραφικά κλισέ, βρίθουν δεδομένων και προσεκτικά διατυπωμένων ιδεών.» Richard Sennett

Τίτλος πρωτοτύπου: Rebel Cities, εκδόσεις Verso, London, 2012

David Harvey 

Ο Ντέϊβιντ Χάρβεϊ (David Harvey) γεννήθηκε το 1935 στην Αγγλία.

Έλαβε το Διδακτορικό του στη γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Είναι γεωγράφος, μαρξιστής, καθηγητής ανθρωπολογίας και γεωγραφίας. Διδάσκει στο Κέντρο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου City της Νέας Υόρκης. Είναι υπέρμαχος της ιδέας δικαίωμα στην πόλη. 

Φεύγοντας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ προς το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας 1970, επικεντρώθηκε στον νεοαναδυόμενο τότε τομέα της ριζοσπαστικής και Μαρξιστικής γεωγραφίας.

Ο Χάρβεϊ επέστρεψε από την Οξφόρδη στο Johns Hopkins, το 1993. Πέρασε αρκετό χρόνο ως ομιλητής και επισκέπτης, κυρίως στο London School of Economics, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Οι δύο σταθερές στη ζωή και στο έργο του Χαρβει είναι η διδασκαλία του Κεφαλαίου του Μαρξ, και η υποστήριξή του στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα Social Justice and the City, The Condition of Postmodernity (Η κατάσταση της μετανεωτερικότητας), The Limits to Capital, A Brief History of Neoliberalism (Νεοφιλελευθερισμός: Ιστορία και Παρόν), Spaces of Global Capitalism, A Companion to Marx's Capital και The Enigma of Capital (Το αίνιγμα του κεφαλαίου και οι κρίσεις του καπιταλισμού - εκδ. Καστανιώτη).