Δείτε μέσα
Ένατη Τέχνη
 • Υπότιτλος
  από το παρελθόν στο μέλλον
Συγγραφέας
 • ISBN
  960-89453-1-3
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα14x20,5 cm
 • Σελίδες
  248
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.52
€12.54
Σύντομη περιγραφή

Τριάντα δύο κείμενα του Γιάννη Κουκουλά, τα οποία έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα (Βαβέλ, Γαλέρα, 9 της Ελευθεροτυπίας, Εποχή, Ελεύθερος Τύπος, Μετρό) με θέμα τη μαγική τέχνη της εικονογραφημένης αφήγησης των κόμικς. Κριτικές, απόψεις, παρουσιάσεις και ιστορία των σημαντικότερων κόμικς. Ένα βιβλίο-θησαυρός για τους λάτρεις της ένατης τέχνης!

Τα Κόμικς! Κάποτε τα αποκαλούσαμε “μικυμάου” και τα κρύβαμε σε κάθε πιθανό σημείο για να τα προστατεύσουμε από τις απειλητικές διαθέσεις της μαμάς που ήθελε να “βάλει μια τάξη” στο βομβαρδισμένο παιδικό μας δωμάτιο. Κάποτε τα “Κλασικά Εικονογραφημένα” κυκλοφορούσαν με “οδηγίες ανάγνωσης” για το πώς διαβάζονται τα κόμικς, πως γίνεται η διαδοχή των εικόνων, τι σημαίνουν τα μπαλονάκια κλπ. Κάποτε κάποιοι τα αποκαλούσαν συλλήβδην παραλογοτεχνία και υποκουλτούρα και ίσως εν μέρει να είχαν δίκιο.

Σήμερα, τουλάχιστον στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους του αναγνωστικού κοινού, έχουν αποκτήσει με κόπο, πόνο, ιδρώτα και τόνους μελανιού και χαρτιού, μια ισότιμη θέση στο πάνθεον των τεχνών. Τα αποκαλούμε “Ένατη Τέχνη” και για πολλά από αυτά ο όρος είναι απόλυτα δικαιολογημένος - αν και για άλλα ακούγεται υπερβολικός. Όπως και στις υπόλοιπες τέχνες, ανάμεσά τους βρίσκονται αμέτρητα σκουπίδια αλλά ευτυχώς και αμέτρητα διαμάντια που περιμένουν τον αναγνώστη να τα ανακαλύψει, να τα ανασύρει από το σωρό και να τα απολαύσει.
Γιάννης Κουκουλάς

Ο Γιάννης Κουκουλάς γεννήθηκε το 1969. Από το 1991 έχει συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες (Saturnalia, Futura, Ελεύθερος Τύπος, Εποχή, Μετρό, 9 της Ελευθεροτυπίας) αρθρογραφώντας με θέμα τα κόμικς και τις εικαστικές τέχνες. Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις κόμικς στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κείμενά του έχουν φιλοξενηθεί σε προλόγους βιβλίων, καταλόγους εκθέσεων και πρακτικά συνεδρίων. 

Είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας - ΑΣΚΤ, όπου διδάσκει το μάθημα Ιστορία των Κόμικς

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Γυναίκες στα κόμικς - ηρωίδες για κάθε χρήση" (εκδ. Futura, 2005) και "Ένατη Τέχνη-από το παρελθόν στο μέλλον" (εκδ. ΚΨΜ, 2006). Έχει επιμεληθεί σειρά βιβλίων κόμικς των εκδόσεων ΚΨΜ και ήταν τακτικός συνεργάτης των περιοδικών Βαβέλ και Γαλέρα καθώς και της εφημερίδας Εποχή.

Από το 2014 είναι συνεπιμελητής του ένθετου για τα κόμικς, Καρέ Καρέ, στην Εφημερίδα των Συντακτών.