Δείτε μέσα
Ο Βασιλιάς των πλανόβιων
 • Υπότιτλος
  Ο Γκέγκορ Γκογκ και η αδελφότητά του
 • Μετάφραση: Μαριάννα Χάλαρη
  Επιμέλεια: Μαρία Μαυροματάκη
 • ISBN
  978-618-5691-03-5
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 19 χ 25.5 cm
 • Σελίδες
  186
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€14.31
€15.90
Σύντομη περιγραφή

Ένα γκράφικ νόβελ για τη φτώχια και την ελπίδα, για τη φιλία και τη διαμαρτυρία – και για ένα ξεχασμένο κεφάλαιο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
 

«Εκεί όπου τελειώνει ο αστός, αρχίζει ο παράδεισος!» Γκρέγκορ Γκογκ


Στουτγάρδη, Πεντηκοστή 1929: Η αστυνομία στήνει οδοφράγματα, τα μαγαζιά της πόλης έχουν ξεπουλήσει ό,τι λουκέτο διέθεταν. Ο Γκρέγκορ Γκογκ (Gregor Gog, 1891-1945), γνωστός σε κάθε γωνιά της Γερμανίας ως ο «Βασιλιάς των Πλανόβιων», συγκεντρώνει όλους τους περιπλανώμενους, γυναίκες και άντρες, στο «1ο Διεθνές Συνέδριο Πλανόβιων» και κηρύσσει την «εφ’ όρου ζωής γενική απεργία».

Δύο χρόνια νωρίτερα ο Γκογκ, ναυτικός, κηπουρός και συγγραφέας, είχε ιδρύσει την «Αδελφότητα των Πλανόβιων», που συνδεόταν πολιτικά με τον αναρχοσυνδικαλισμό και την Ένωση Ελεύθερων Εργατών Γερμανίας, με στόχο την αλληλεγγύη μεταξύ των αστέγων, αλλά και την υπονόμευση ή ακόμα και την ανατροπή του καπιταλιστικού κράτους.

Για την «Αδελφότητα των Πλανόβιων» όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού, θεωρούνταν αδελφές και αδελφοί μεταξύ τους. Τα μέλη της τάσσονταν αλληλέγγυα προς τους ομοφυλόφιλους και τους τσιγγάνους και απέρριπταν τους πολέμους με την ίδια απαρέγκλιτη πίστη με την οποία απέρριπταν τα σύνορα μεταξύ κρατών αλλά και κάθε αυταρχική ιεραρχία.

________

Τίτλος πρωτοτύπου: Der König der Vagabunden, avant verlag, Berlin, 2020

 Κείμενο & σενάριο: Πάτρικ Σπετ (Patrick Spät) / Εικόνες & layout: Mπέα Ντέιβις (Bea Davies)

Η μετάφραση αυτού του έργου υποστηρίχθηκε από το Goethe-Institut, στο πλαίσιο του προγράμματος Litrix.de

Ο Πάτρικ Σπετ (Patrick Spät, 1982) ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως ανεξάρτητος συγγραφέας και επιμελητής. Το 2010 αναγορεύτηκε διδάκτορας Φιλοσοφίας. Στα συγγραφικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται κυρίως ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά θέματα.
 

Η Mπέα Ντέιβις (Bea Davies, 1990) είναι ανεξάρτητη εικονογράφος και σχεδιάστρια κόμικς και συνεργάζεται με περιοδικά και φανζίν. Σπούδασε Οπτική Επικοινωνία στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών της Νέας Υόρκης και στη Σχολή Καλών Τεχνών «Βάισενζεε» στο Βερολίνο, όπου ζει και εργάζεται.