Δείτε μέσα
Αναμνήσεις από τον Κ. Μαρξ και τον Φ. Ένγκελς
 • Υπότιτλος
  Μια μικρή βιογραφία για δύο μεγάλους επαναστάτες
Συγγραφέας
 • Μετάφραση: Κυριάκος Ιωαννίδης
  Πρόλογος: Δημήτρης Γκόβας
 • ISBN
  978-960-6750-14-4
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 14 x 20,5 cm
 • Σελίδες
  80
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€3.78
€6.30
Σύντομη περιγραφή

Μια μικρή, προσωπική βιογραφία για τους δύο μεγάλους επαναστάτες, από έναν "δικό τους" άνθρωπο, τον Πολ Λαφάργκ.

Βιογραφίες για τους δύο επαναστάτες έχουν κυκλοφορήσει πολλές. Χιλιάδες σελίδες έχουν αναλύσει τη ζωή και το έργο του Κ. Μαρξ και του Φρ. Ένγκελς. Γιατί λοιπόν άλλο ένα βιβλίο με τη βιογραφία τους; Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε ότι οι λίγες σελίδες του βιβλίου αυτού δεν σκοπεύουν να παίξουν το ρόλο μιας πλήρους και αναλυτικής βιογραφίας. Δεν είναι γραμμένες  με επιστημονικό τρόπο από έναν επαγγελματία βιογράφο ή ιστορικό.

Ο Π. Λαφάργκ ήταν γαμπρός του Μαρξ καθώς και συνεργάτης, πολιτικός συναγωνιστής και φίλος των Μάρξ και Ένγκελς. Το βιβλίο περιέχει τις προσωπικές αναμνήσεις του από τους δύο συντρόφους του και για το λόγο αυτό έχει την ιδιαίτερη προσωπική χροιά, την πιο ανθρώπινη και καθημερινή πλευρά της ζωής των δύο επαναστατών. Η ματιά αυτή μας αρέσει, γιατί ως έναν βαθμό, μαζί με τον θαυμασμό που αποπνέει  το γραπτό του Λαφάργκ, φέρνει στο φως πλευρές των καθημερινών ανθρώπων Μάρξ και Ένγκελς, απομυθοποιώντας θετικά την εικόνα των θεμελιωτών του μαρξισμού. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα γελάσει και θα χαμογελάσει αρκετές φορές...

Η νέα εποχή δεν έχει ανάγκη από καινούργιους «Θεούς» και εικονίσματα κάθε είδους. Περισσότερο χρειάζεται η ουσιαστική γνωριμία με το έργο, τους ανθρώπους, την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τα κριτήρια των «κλασικών». Και γι΄ αυτό χρειάζεται να «κατεβάσουμε» πρώτα τους «κλασικούς» από τον «ουρανό», για να τους κάνουμε ζωντανή δύναμη στην μεγάλη διαδρομή της κοινωνικής απελευθέρωσης. Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν...

 

Paul Lafargue

Ο Πολ Λαφάργκ (Paul Lafargue) γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Κούβας από Γάλλους γονείς το 1842. Γάλλος σοσιαλιστής, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και πολιτικός συγγραφέας.

Σε ηλικία 9 ετών εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε στην Τουλούζη και το Μπορντό. Υπήρξε στην αρχή οπαδός του Προυντόν και συνεργάστηκε με τον Κ. Λονγκέ. Κατόπιν έγινε δραστήριο μέλος της Α΄ Διεθνούς και μετείχε στην Παρισινή Κομμούνα. Κατέφυγε στην Ισπανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Το 1882 επανήλθε, μετά από γενική αμνηστία, στη Γαλλία και  ίδρυσε μαζί με τον Ι. Γκέντ το Γαλλικό Εργατικό Κόμμα (POF).

Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για οικονομικά, ιστορικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά θέματα. Αρκετά βιβλία του εκδόθηκαν τη δεκαετία του ΄20 και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι γνωστός κυρίως για το βιβλίο του «Το δικαίωμα στην τεμπελιά».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στην οικία του έξω από το Παρίσι είχε συχνές συναντήσεις με μερικούς από τους πιο γνωστούς σοσιαλιστές της εποχής, όπως ο Καρλ Κάουτσκι, ο Καρλ Λίμπκνεχτ και ο Βλαντιμίρ Λένιν.

Ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Μαρξ, κόρη του Καρλ Μαρξ, μαζί με την οποία έδωσε τέλος στη ζωή του το 1911, θεωρώντας ότι είναι πλέον άχρηστος για το εργατικό κίνημα λόγω ηλικίας.