Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος

170 χρόνια από την 1η έκδοσή του 

200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ

Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Das Manifest der Kommunistischen Partei), γνωστό και ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», αποτελεί το πρώτο προγραμματικό κείμενο του κομμουνιστικού κινήματος.

Συνταγμένο από τον Karl Marx και τον Friedrich Engels στην καμπή των ετών 1847-1848, αποτελεί ένα από τα κλασικά κείμενα της νεωτερικότητας αναφορικά με την πολιτική δυναμική και την ιστορική σύλληψη αυτής της ίδιας περιόδου – ανεξαρτήτως της πολιτικής αφετηρίας του εκάστοτε αναγνώστη.

Πέρα και μέσα από την υφολογική επιβλητικότητά του, το Μανιφέστο αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική θεωρία και ιστορία, καθώς θέτει στο προσκήνιο και πλαισιώνει με πολλαπλά επιχειρήματα την αξίωση για την είσοδο των λεγόμενων ‘μαζών’ στην πολιτική ως δυναμικού υποκειμένου και καταλυτικού παράγοντα. Η απόδοση θεμελιώδους πολιτικού ρόλου στην εργαζόμενη βάση της κοινωνίας, χαρακτηρισμένης με τον ρωμαϊκό όρο «προλεταριάτο», αρθρώνει το αίτημα μιας εκ νέου κατανόησης της ανθρώπινης ιστορίας (με επίκεντρο εδώ την ευρωπαϊκή ιστορία) ως κατά βάση ιστορίας ταξικών αγώνων, ενώ αποτελεί συγχρόνως μια ριζική αναδιατύπωση του πολιτικοθεωρητικού ζητήματος για το περιεχόμενο και τη μορφή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας, των ταξικών διαστάσεων και περιεχομένων της.

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1848 στα γερμανικά. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εκδόσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα βιβλία όλων των εποχών. 

Η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έτους Μαρξ όπως έχει χαρακτηριστεί το 2018, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και με αφορμή τα 170 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου, τον Φεβρουάριο του 1848.

Στην έκδοσή αυτή, περιέχεται επίσης (ως 2ο μέρος) το "μικρό αδελφάκι" του Μανιφέστου, το συμπκυκνωμένο κείμενο "Απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Γερμανία", που αποτελεί ένα σύντομο πρόγραμμα που γράφτηκε από τους ίδιους συγγραφείς αμέσως μετά την έκδοση του Μανιφέστου, για να χρησιμοποιηθεί ως προκήρυξη των κομμουνιστών της Γερμανίας για μαζική χρήση.

Τα δυο κείμενα αποτελούν τμήμα της έκδοσης «Καρλ Μαρξ-Κείμενα από τη δεκαετία 1840-μια ανθολογία» σε μετάφραση Θανάση Γκιούρα και επιστημονική επιμέλεια Θανάση Γκιούρα-Θωμά Νουτσόπουλου (εκδ. ΚΨΜ, 2014)Μετάφραση-επιμέλεια-εισαγωγή: Θανάσης Γκιούρας
ISBN:  978-618-5156-45-9
Ημερομηνία έκδοσης:  Φεβρουάριος 2018
Σελίδες: 80
Στοιχεία έκδοσης:  χαρτόδετο, 12*17 cm
Λιανική Τιμή:  €6,00