-
Μετάφραση-επιμέλεια-εισαγωγή: Θανάσης Γκιούρας
-
ISBN978-618-5156-45-9
-
Στοιχεία έκδοσηςΧαρτόδετο, 12x17 cm
-
Σελίδες80
-
Ημερομηνία έκδοσης
Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Das Manifest der Kommunistischen Partei), γνωστό και ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», αποτελεί το πρώτο προγραμματικό κείμενο του κομμουνιστικού κινήματος.
Συνταγμένο από τον Karl Marx και τον Friedrich Engels στην καμπή των ετών 1847-1848, αποτελεί ένα από τα κλασικά κείμενα της νεωτερικότητας αναφορικά με την πολιτική δυναμική και την ιστορική σύλληψη αυτής της ίδιας περιόδου – ανεξαρτήτως της πολιτικής αφετηρίας του εκάστοτε αναγνώστη.
Πέρα και μέσα από την υφολογική επιβλητικότητά του, το Μανιφέστο αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική θεωρία και ιστορία, καθώς θέτει στο προσκήνιο και πλαισιώνει με πολλαπλά επιχειρήματα την αξίωση για την είσοδο των λεγόμενων ‘μαζών’ στην πολιτική ως δυναμικού υποκειμένου και καταλυτικού παράγοντα. Η απόδοση θεμελιώδους πολιτικού ρόλου στην εργαζόμενη βάση της κοινωνίας, χαρακτηρισμένης με τον ρωμαϊκό όρο «προλεταριάτο», αρθρώνει το αίτημα μιας εκ νέου κατανόησης της ανθρώπινης ιστορίας (με επίκεντρο εδώ την ευρωπαϊκή ιστορία) ως κατά βάση ιστορίας ταξικών αγώνων, ενώ αποτελεί συγχρόνως μια ριζική αναδιατύπωση του πολιτικοθεωρητικού ζητήματος για το περιεχόμενο και τη μορφή της σύγχρονης πολιτικής εξουσίας, των ταξικών διαστάσεων και περιεχομένων της.
Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1848 στα γερμανικά. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εκδόσεις σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και θεωρείται ένα από τα πιο διαδεδομένα βιβλία όλων των εποχών.
Η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έτους Μαρξ όπως έχει χαρακτηριστεί το 2018, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και με αφορμή τα 170 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μανιφέστου, τον Φεβρουάριο του 1848.
Στην έκδοσή αυτή, περιέχεται επίσης (ως 2ο μέρος) το "μικρό αδελφάκι" του Μανιφέστου, το συμπκυκνωμένο κείμενο "Απαιτήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Γερμανία", που αποτελεί ένα σύντομο πρόγραμμα που γράφτηκε από τους ίδιους συγγραφείς αμέσως μετά την έκδοση του Μανιφέστου, για να χρησιμοποιηθεί ως προκήρυξη των κομμουνιστών της Γερμανίας για μαζική χρήση.
Τα δυο κείμενα αποτελούν τμήμα της έκδοσης «Καρλ Μαρξ-Κείμενα από τη δεκαετία 1840-μια ανθολογία» σε μετάφραση Θανάση Γκιούρα και επιστημονική επιμέλεια Θανάση Γκιούρα-Θωμά Νουτσόπουλου (εκδ. ΚΨΜ, 2014)
Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx,1818-1883) γεννήθηκε στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας (της τότε Πρωσικής Ρηνανίας). Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και οικονομολόγος, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού.
Σπούδασε νομικά (Βόννη) και φιλοσοφία (Βερολίνο). Το 1843 παντρεύτηκε την Τζένη φον Βέστφαλεν με την οποία θα αποκτήσει συνολικά επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τα τρία θα φθάσουν ως την ενηλικίωση. Τον ίδιο χρόνο (1843) εγκαταστάθηκε στο Παρίσι διωκόμενος από το Πρωσικό καθεστώς. Το 1845 απελάθηκε από τις Γαλλικές αρχές και εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ τον Αύγουστο του 1849 εξορίστηκε στο Λονδίνο, στο οποίο έζησε έως το τέλος της ζωής του.
Όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο», το μείζον μαρξικό έργο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συνεργάστηκε στενά με τον Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels) και συνέγραψαν μαζί πολλά κείμενα και έργα.
Άλλα βασικά έργα του Κ. Μαρξ είναι: "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα", "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", "Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη", "Οικονομικο-φιλοσοφικά (γνωστά και ως Παρισινά) χειρόγραφα", "Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας", "Grundrisse - Βασικές γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας", "Για την κριτική της πολιτικής οικονομίας", "Αξία, τιμή και κέρδος", κ.α.
Δεκάδες είναι οι επιστολές και εκατοντάδες τα χειρόγραφα και οι σημειώσεις του πάνω σε οικονομικά, φιλοσοφικά και πολιτικά ζητήματα, έργα και κείμενα κριτικής διαφώτισης και ανάλυσης μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής.
Ο Κ. Μαρξ συνεργάστηκε με πολλά έντυπα και εφημερίδες της εποχής του. Συμμετείχε στη σύνταξη της Νέας Εφημερίδας του Ρήνου, στην οποία συνέγραψε πολλά και σημαντικά άρθρα. Συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες Γερμανο-Γαλλική Επετηρίδα και Εμπρός!, και ήταν ανταποκριτής της αμερικάνικης εφημερίδας New York Daily Tribune και της Βρετανικής The people's Paper.
Ήταν από τους ιδρυτές της Α΄ Διεθνούς Ένωσης Εργατών και του κομμουνιστικού κόμματος στη Γερμανία. Το έργο του είναι το θεμέλιο για την κατανόηση και τη σύγχρονη κριτική του «ειδικά κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής». Η ενότητα των απόψεων και επεξεργασιών του, στο σύνολο τους μας δίνουν το σύγχρονο υλισμό, το σύγχρονο επιστημονικό σοσιαλισμό, τη θεμελίωση της πάλης των τάξεων ως κινητήρια δύναμη της εξέλιξης των κοινωνιών.
Ο Καρλ Μαρξ πέθανε στο Λονδίνο (εξόριστος) το 1883.
Ο Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels, 1820-1895) γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Γερμανίας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Μαρξ, με τον οποίο εργάστηκαν για την δημιουργία της Διεθνούς Ενωσης εργατών (Α΄ Διεθνή).
Έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ το θεμελιακό έργο "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος". Στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της εξορίας τους, ο Μαρξ και ο Ενγκελς έγραψαν μαζί το έργο "Η Αγία Οικογένεια" και αργότερα το έργο «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στη Γερμανία» (1851 - 1852). Σημαντική ήταν και η μελέτη του "Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία", που δημοσιεύτηκε το 1850.
Άλλα γνωστά έργα του Φρ. Ένγκελς είναι η "Διαλεκτική της Φύσης", "Αντι-Ντύρινγκ", "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία", κ.α.
Μετά το θάνατο του Μαρξ, ο Ενγκελς αναλαμβάνει να εκδώσει το δεύτερο και τρίτο τόμο του "Κεφαλαίου". Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1885 και ο τρίτος το 1894. Την ίδια περίοδο, έγραψε την «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Το 1888 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασικής φιλοσοφίας».
Πέθανε στο Λονδίνο το 1895.