Δείτε μέσα
Μαρξ-Ένγκελς για τη θρησκεία
  • Υπότιτλος
    Συλλογή κειμένων και έργων
  • Διόρθωση-Επιμέλεια: Ελευθερία Κοψιδά
    Εισαγωγή - Μετάφραση: Ελένη Αστερίου
  • ISBN
    978-960-6750-20-5
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 14 x 20,5 cm
  • Σελίδες
    344
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€9.00
€18.00
Σύντομη περιγραφή

Μια σημαντική συλλογή κλασσικών κειμένων που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μια έκδοση.

Κείμενα του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς στα οποία αναλύεται ο διαχρονικός ρόλος της θρησκείας και της Εκκλησίας στην ανθρώπινη κοινωνία και πώς η κριτική και η πάλη κατά της θρησκείας εντάσσονται στην πάλη για τη χειραφέτηση του ανθρώπου από μια κοινωνία που έχει ανάγκη από μια «αντεστραμμένη συνείδηση του κόσμου» (Κ. Μαρξ).

Παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο της εκκοσμίκευσης και την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης προκύπτουν ξανά τα ερωτήματα:
Γιατί η θρησκεία επιβιώνει; Γιατί οι Εκκλησίες διατηρούν τη δύναμή τους; Γιατί παρατηρούμε ιστορικές παλινδρομήσεις σ’ αυτό το ζήτημα και μάλιστα με ακραίες μορφές;
Αυτά και άλλα συναφή ερωτήματα τίθενται, και εμφανίζεται ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για το ζήτημα της θρησκείας, όπως εκφράστηκε και στη χώρα μας με τη σχετική εκδοτική επιτυχία βιβλίων για την αθεΐα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο αναδεικνύονται η επικαιρότητα της έκδοσης των κειμένων του Καρλ Μαρξ και του Φρίντριχ Ένγκελς για τη θρησκεία αλλά και η διαχρονική αξία της συμβολής τους σ’ αυτό το ζήτημα.
 
Μια σημαντική συλλογή κλασσικών κειμένων που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η μεταφράστρια-επιμελήτρια στον πρόλογό της "Το ζήτημα της θρησκείας δεν πρόκειται προφανώς να λυθεί αυτόματα με τον διαχωρισμό του κράτους και της εκκλησίας και γι’ αυτό, όπως λέει ο Μαρξ: «το εργατικό κόμμα παλεύει για να απελευθερώσει τη συνείδηση από τα μάγια της θρησκείας». Όμως αυτή η απελευθέρωση δεν μπορεί να είναι ζήτημα προπαγάνδας και μόνο αλλά ζήτημα πράξης και συλλογικής πάλης, που ένα βασικό πεδίο της είναι η διεκδίκηση του πλήρους διαχωρισμού του κράτους και της εκκλησίας. Διαφορετικά είτε πρόκειται για υπεκφυγή είτε για άκρατο ιδεαλισμό."

Περιεχόμενα: 1. Πρόλογος της μεταφράστριας, Ελένη Αστερίου, 2. Καρλ Μαρξ, Πρόλογος στη διδακτορική διατριβή «Η διαφορά ανάμεσα στη δημοκρίτεια και την επικούρεια φυσική φιλοσοφία» Γράφτηκε το 1841, Καρλ Μαρξ, Κύριο άρθρο στην Εφημερίδα της Κολωνίας, αρ. 179 (Rheinische Zeitung, αρ. 191, 193, 195? 10, 12 και 14 Ιουλίου 1842), 3. Καρλ Μαρξ, Συμβολή στην Κριτική της Φιλοσοφίας του Δικαίου του Χέγκελ, Εισαγωγή (Deutsch-Franzosische Jahrbucher, 1844), 4. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Η Αγία Οικογένεια ή Η κριτική της κριτικής κριτικής, Εναντίον του Μπρούνο Μπάουερ και συντροφίας, Δ) Κριτική μάχη εναντίον του γαλλικού υλισμού  (Απόσπασμα από το κεφάλαιο VI) Γράφτηκε το 1844, 5. Καρλ Μαρξ, Θέσεις για τον Φόυερμπαχ Γράφτηκε το 1845, 6. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Η γερμανική ιδεολογία (Από το κεφάλαιο 1) Γράφτηκε το 18445-46, 7. Καρλ Μαρξ Ο κομμουνισμός της Rheinischer Beobachter (Απόσπασμα) (Deutsche-Brusseler-Zeitung, αρ. 73, 12 Σεπτεμβρίου 1847), 8. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Αποσπάσματα από τα κεφάλαια ΙΙ και ΙΙΙ) Γράφτηκε το 1847-48, 9. Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, Κριτική της θρησκείας της Νέας Εποχής του Γκ. Φ. Daumer (Νeue Rheinische Zeitung, Politisch-okonomische Revue, αρ. 2, 1850), 10. Φρίντριχ Ένγκελς, O Πόλεμος των Χωρικών (Κεφάλαιο ΙΙ) (Νeue Rheinische Zeitung, Politisch-okonomische Revue, αρ. 5-6, 1850), 11. Ο Ένγκελς στον Μαρξ, περίπου 26 Μαϊου 1853, 12. Ο Μαρξ στον Ένγκελς,  2 Ιουνίου 1853, 13. Ο Ένγκελς στον Μαρξ, 6 Ιουνίου 1853, 14. Καρλ Μαρξ, Αντιεκκλησιαστικό κίνημα – Διαδήλωση στο Χάιντ Παρκ (Νeue Oder-Zeitung, 28 Ιουνίου 1855), 15. Φρίντριχ Ένγκελς, Η φιλολογία των εμιγκρέδων (Απόσπασμα από το δεύτερο άρθρο) (Volksstaat, 26 Ιουνίου 1874), 16. Καρλ Μαρξ, Κριτική στο πρόγραμμα της Γκότα (Απόσπασμα) Γράφτηκε το 1875, 17. Φρίντριχ Ένγκελς, Ο Μπρούνο Μπάουερ και ο πρώιμος χριστιανισμός (Der Sozialdemokrat, 4 και 11 Μαϊου 1882), 18. Φρίντριχ Ένγκελς, Το βιβλίο της Αποκάλυψης (Progress, τ. 2, Λονδίνο, 1883), 19. Φρίντριχ Ένγκελς, Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασικής γερμανικής φιλοσοφίας Γράφτηκε το 1886, 20. Φρίντριχ Ένγκελς, Νομικός σοσιαλισμός (Απόσπασμα) (Die Neue Zeit, 1887), 21. Φρίντριχ Ένγκελς, Εισαγωγή στην αγγλική έκδοση του Σοσιαλισμός: Ουτοπικός και επιστημονικός Γράφτηκε το 1892, 22. Φρίντριχ Ένγκελς, Για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού (Die Neue Zeit, τ. 1, 1894-95)
Φρίντριχ Ένγκελς

Ο Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels, 1820-1895) γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Γερμανίας. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Κ. Μαρξ, με τον οποίο εργάστηκαν για την δημιουργία της Διεθνούς Ενωσης εργατών (Α΄ Διεθνή).

Έγραψε μαζί με τον Καρλ Μαρξ το θεμελιακό έργο "Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος". Στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της εξορίας τους, ο Μαρξ και ο Ενγκελς έγραψαν μαζί το έργο "Η Αγία Οικογένεια" και αργότερα το έργο «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στη Γερμανία» (1851 - 1852). Σημαντική ήταν και η μελέτη του "Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία", που δημοσιεύτηκε το 1850.

Άλλα γνωστά έργα του Φρ. Ένγκελς είναι η "Διαλεκτική της Φύσης",  "Αντι-Ντύρινγκ", "Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία",  κ.α.

Μετά το θάνατο του Μαρξ, ο Ενγκελς αναλαμβάνει να εκδώσει το δεύτερο και τρίτο τόμο του "Κεφαλαίου". Ο δεύτερος τόμος κυκλοφόρησε το 1885 και ο τρίτος το 1894. Την ίδια περίοδο, έγραψε την «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Το 1888 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασικής φιλοσοφίας». 

Πέθανε στο Λονδίνο το 1895.

 

 

Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx,1818-1883) γεννήθηκε στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας (της τότε Πρωσικής Ρηνανίας). Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και οικονομολόγος, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού.

Σπούδασε νομικά (Βόννη) και φιλοσοφία (Βερολίνο). Το 1843 παντρεύτηκε την Τζένη φον Βέστφαλεν με την οποία θα αποκτήσει συνολικά επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τα τρία θα φθάσουν ως την ενηλικίωση. Τον ίδιο χρόνο (1843) εγκαταστάθηκε στο Παρίσι διωκόμενος από το Πρωσικό καθεστώς. Το 1845 απελάθηκε από τις Γαλλικές αρχές και εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ τον Αύγουστο του 1849 εξορίστηκε στο Λονδίνο, στο οποίο έζησε έως το τέλος της ζωής του.

Όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο», το μείζον μαρξικό έργο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συνεργάστηκε στενά με τον Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels) και συνέγραψαν μαζί πολλά κείμενα και έργα.

Άλλα βασικά έργα του Κ. Μαρξ είναι: "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα", "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", "Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη", "Οικονομικο-φιλοσοφικά (γνωστά και ως Παρισινά) χειρόγραφα",  "Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας",  "Grundrisse - Βασικές γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας",  "Για την κριτική της πολιτικής οικονομίας", "Αξία, τιμή και κέρδος", κ.α.

Δεκάδες είναι οι επιστολές και εκατοντάδες τα χειρόγραφα και οι σημειώσεις του πάνω σε οικονομικά, φιλοσοφικά και πολιτικά ζητήματα, έργα και κείμενα κριτικής διαφώτισης και ανάλυσης μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής.

Ο Κ. Μαρξ συνεργάστηκε με πολλά έντυπα και εφημερίδες της εποχής του. Συμμετείχε στη σύνταξη της Νέας Εφημερίδας του Ρήνου, στην οποία συνέγραψε πολλά και σημαντικά άρθρα. Συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες Γερμανο-Γαλλική Επετηρίδα και Εμπρός!, και ήταν ανταποκριτής της αμερικάνικης εφημερίδας New York Daily Tribune και της Βρετανικής The people's Paper.

Ήταν από τους ιδρυτές της Α΄ Διεθνούς Ένωσης Εργατών και του κομμουνιστικού κόμματος στη Γερμανία. Το έργο του είναι το θεμέλιο για την κατανόηση και τη σύγχρονη κριτική του «ειδικά κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής». Η ενότητα των απόψεων και επεξεργασιών του, στο σύνολο τους μας δίνουν το σύγχρονο υλισμό, το σύγχρονο επιστημονικό σοσιαλισμό, τη θεμελίωση της πάλης των τάξεων ως κινητήρια δύναμη της εξέλιξης των κοινωνιών.

Ο Καρλ Μαρξ πέθανε στο Λονδίνο (εξόριστος) το 1883.