Κ. Μαρξ: Κείμενα από τη δεκαετία του 1850
  • Υπότιτλος
    Μια ανθολογία
Συγγραφέας
  • Επιλογή-Μετάφραση-Εισαγωγή: Θανάσης Γκιούρας
    Επιστημονική επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, Θωμάς Νουτσόπουλος
    Διόρθωση: Βάσω Μπαχούρου
  • ISBN
    978-618-5156-54-1
  • Στοιχεία έκδοσης
    2 τόμοι - Σκληρόδετοι, 16,2x24 cm
  • Σελίδες
    1600
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€38.50
€55.00
Σύντομη περιγραφή

2 ΤΟΜΟΙ

1600 ΣΕΛΙΔΕΣ - 100 ΕΡΓΑ - 25 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ - ΠΛΗΡΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ - ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ

Η κριτική-ιστορική έκδοση των έργων του Karl Marx συνεχίζεται, με τη δημοσίευση της ανθολογίας για τη δεκαετία του 1850

Η δεκαετία του 1850 είναι από τις πλουσιότερες όσο αφορά το μαρξικό έργο στις πολλαπλές διαστάσεις του. Πολιτική δράση και ανάλυση στον απόηχο της επανάστασης, κοινωνική και οικονομική αρθρογραφία αναφορικά με τη δυναμική του διεθνούς χάρτη, διεξοδικές μελέτες για το σκοπούμενο έργο της κριτικής της πολιτικής οικονομίας, όπως επίσης και πυκνή αλληλογραφία με γνωστούς και συνεργάτες – πλαισιώνουν τη δραστηριότητα του Marx ως κατοίκου πλέον του Λονδίνου.

Τη δεκαετία αυτή συντάσσονται ορισμένα κλασικά έργα της μαρξικής γραμματολογίας, όπως Οι ταξικοί αγώνες στη Γαλλία από το 1848 έως το 1850, Η δεκάτη ογδόη Μπρυμέρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη και οι Αποκαλύψεις για τη δίκη των κομμουνιστών στην Κολωνία, τα οποία περιλαμβάνονται σε νέα μετάφραση και επιμέλεια στην εν λόγω ανθολογία. Πολλά άλλα κείμενα δημοσιεύονται πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, η σειρά των άρθρων για τις βουλευτικές εκλογές στην Αγγλία το 1852, για τον Palmerston το 1853, για την επαναστατημένη Ισπανία το 1854, για την Κίνα και τον πόλεμο οπίου, για την Ινδία και τις εξεγέρσεις των σπαχήδων, για την τσαρική Ρωσία και τις πολιτικές επιδιώξεις της.

Όσοι οδύρονται για την έλλειψη μιας ‘πολιτικής θεωρίας’ στο έργο του Marx θα έχουν κάθε δυνατότητα να αναθεωρήσουν αυτή την άποψη, καθώς με το υλικό που περιέχεται εδώ – ανάλυση πολιτικών συστημάτων, ανάλυση επαναστατικών διαδικασιών – αναδεικνύεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλευρά της μαρξικής κριτικής. Οι αναλύσεις της διεθνούς πολιτικής συνδυάζονται στο αρθρογραφικό έργο με αναλύσεις της διεθνούς οικονομίας, οι οποίες περιλαμβάνουν το μηχανισμό οικονομικής στήριξης του Λουδοβίκου Βοναπάρτη με την εταιρεία Crédit Mobilier, όσο και τις δραστηριότητες της Τράπεζας της Αγγλίας.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται επίσης οι χειρόγραφες σημειώσεις του Marx από το 1857 για μια νέα κριτική στον Bruno Bauer – μια όψιμη, και ιδιαίτερα χαρακτηριστική συνέχεια της κριτικής που είχε διατυπωθεί με τη Γερμανική ιδεολογία. Επίσης, η επιλογή από το επιστολογραφικό έργο, συνδυάζοντας και επιστολές του Friedrich Engels (όπως επίσης και την μοιραία Εισαγωγή του, το 1895, στους Ταξικούς αγώνες στη Γαλλία) ανοίγει ένα φάσμα επικοινωνίας και ερευνητικών ενδιαφερόντων, σχηματίζοντας μια προνομιακή αφετηρία για μια νέα ενασχόληση με τον Marx.

Στις σελίδες που περιλαμβάνει η νέα ανθολογία, κάθε αναγνώστρια και αναγνώστης θα βρουν σίγουρα νέο υλικό και νέες προοπτικές έρευνας για τον σημαντικότερο κριτικό στοχαστή της νεωτερικότητας.

Η ανθολογία της δεκαετίας 1850 περιλαμβάνεται σε 2 Τόμους και 1600 σελίδες, λόγω του μεγάλου πλούτου και εύρους του μαρξικού έργου την συγκεκριμένη περίοδο. Η έκδοση περιέχει αναλυτικό χρονολόγιο, 100 έργα του Κ. Μαρξ, 25 επιστολές του, 3 παραρτήματα και αναλυτικά ευρετήρια ονομάτων και όρων.

Οι εργασίες για τη μελέτη, τη μετάφραση και την παρουσίαση της ανθολογίας έγιναν σε συνεργασία με το επιτελείο των MEGA (Marx Engels Gesamtausgabe) στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και, μέσω των MEGA, με το Διεθνές Ίδρυμα Marx-Engels (Internationale Marx-Engels-Stiftung ‒ IMES), ενώ για τα κείμενα που δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής στους τόμους των MEGA ελήφθησαν υπόψη μόνο οι πρωτότυπες δημοσιεύσεις.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και ο αντίστοιχος τόμος Karl Marx - Κείμενα από τη δεκαετία του 1840 - μια ανθολογία. Δείτε για τον τόμο του 1840 εδώ: https://www.kapsimi.gr/k-marx-keimena-apo-ti-dekaetia-toy-1840

Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Μαρξ (Karl Marx,1818-1883) γεννήθηκε στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας (της τότε Πρωσικής Ρηνανίας). Υπήρξε φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος και οικονομολόγος, εισηγητής του επιστημονικού σοσιαλισμού και του κομουνισμού.

Σπούδασε νομικά (Βόννη) και φιλοσοφία (Βερολίνο). Το 1843 παντρεύτηκε την Τζένη φον Βέστφαλεν με την οποία θα αποκτήσει συνολικά επτά παιδιά, από τα οποία μόνο τα τρία θα φθάσουν ως την ενηλικίωση. Τον ίδιο χρόνο (1843) εγκαταστάθηκε στο Παρίσι διωκόμενος από το Πρωσικό καθεστώς. Το 1845 απελάθηκε από τις Γαλλικές αρχές και εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ τον Αύγουστο του 1849 εξορίστηκε στο Λονδίνο, στο οποίο έζησε έως το τέλος της ζωής του.

Όπλισε την εργατική τάξη με δύο σπουδαία θεωρητικά κείμενα για τους αγώνες της, το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» και «Το Κεφάλαιο», το μείζον μαρξικό έργο. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους και επιδραστικότερους διανοητές στην ιστορία της ανθρωπότητας. Συνεργάστηκε στενά με τον Φρίντριχ Ένγκελς (Friedrich Engels) και συνέγραψαν μαζί πολλά κείμενα και έργα.

Άλλα βασικά έργα του Κ. Μαρξ είναι: "Κριτική του Προγράμματος της Γκότα", "Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία", "Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη", "Οικονομικο-φιλοσοφικά (γνωστά και ως Παρισινά) χειρόγραφα",  "Η Αθλιότητα της φιλοσοφίας",  "Grundrisse - Βασικές γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας",  "Για την κριτική της πολιτικής οικονομίας", "Αξία, τιμή και κέρδος", κ.α.

Δεκάδες είναι οι επιστολές και εκατοντάδες τα χειρόγραφα και οι σημειώσεις του πάνω σε οικονομικά, φιλοσοφικά και πολιτικά ζητήματα, έργα και κείμενα κριτικής διαφώτισης και ανάλυσης μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής.

Ο Κ. Μαρξ συνεργάστηκε με πολλά έντυπα και εφημερίδες της εποχής του. Συμμετείχε στη σύνταξη της Νέας Εφημερίδας του Ρήνου, στην οποία συνέγραψε πολλά και σημαντικά άρθρα. Συνεργάστηκε επίσης με τις εφημερίδες Γερμανο-Γαλλική Επετηρίδα και Εμπρός!, και ήταν ανταποκριτής της αμερικάνικης εφημερίδας New York Daily Tribune και της Βρετανικής The people's Paper.

Ήταν από τους ιδρυτές της Α΄ Διεθνούς Ένωσης Εργατών και του κομμουνιστικού κόμματος στη Γερμανία. Το έργο του είναι το θεμέλιο για την κατανόηση και τη σύγχρονη κριτική του «ειδικά κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής». Η ενότητα των απόψεων και επεξεργασιών του, στο σύνολο τους μας δίνουν το σύγχρονο υλισμό, το σύγχρονο επιστημονικό σοσιαλισμό, τη θεμελίωση της πάλης των τάξεων ως κινητήρια δύναμη της εξέλιξης των κοινωνιών.

Ο Καρλ Μαρξ πέθανε στο Λονδίνο (εξόριστος) το 1883.