Δείτε μέσα
Το Αλφαβητάρι του κομμουνισμού
 • Υπότιτλος
  ολοκληρωμένη έκδοση
 • Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
  Πρόλογος: Δημήτρης Γκόβας
 • ISBN
  978-960-6750-30-4
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 14 x 20,5 cm
 • Σελίδες
  552
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€10.00
€20.00

Γραμμένο ως εκλαϊκευτικό βιβλίο για το πρώτο Πρόγραμμα των Μπολσεβίκων μετά την Επανάσταση, το Αλαφαβητάρι του Κομμουνισμού αποτέλεσε στις αρχές του 20ού αιώνα για το κομμουνιστικό κίνημα ό,τι αποτελούσε τον 19ο αιώνα το Κομμουνιστικό Μανιφέστο.

Τυπώθηκε, μοιράστηκε και διαβάστηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, και αποτελούσε τον «οδηγό εκμάθησης», την «αλφαβήτα» πολιτικής διαπαιδαγώγησης για το επαναστατικό και κομμουνιστικό κίνημα και τους αγωνιστές του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το Αλφαβητάρι του Κομμουνισμού αποτελεί μοναδικό δείγμα των στόχων και των πολιτικών του κομμουνισμού όπως εκφράστηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της νίκης των Μπολσεβίκων, μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917.

Το βιβλίο έπαψε να ανατυπώνεται στη Σοβιετική Ένωση κατά το τέλος της δεκαετίας του 1920 και αποσύρθηκε όταν πια και οι δύο συγγραφείς του είχαν πέσει σε πολιτική δυσμένεια. Ο Ν. Μπουχάριν, θεωρητικός και ηγέτης των Μπολσεβίκων, και ο Ε. Πρεομπραζένσκι, οικονομολόγος και στέλεχος του Μπολσεβίκικου Κόμματος, συγκρούστηκαν, από διαφορετικές θέσεις, με την ηγεσία του Στάλιν. Εξοντώθηκαν στις εκκαθαρίσεις του 1938.

Το Αλφαβητάρι του Κομμουνισμού είναι αναμφίβολα ένα βιβλίο-σταθμός στη φιλολογία και την ιστορία του επαναστατικού κινήματος, το οποίο δεν είχε μέχρι σήμερα δημοσιευθεί ολόκληρο στα ελληνικά. Υπό μια συγκεκριμένη οπτική, περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για το διάλογο και την αναζήτηση, την κριτική σκέψη και τη δράση των ανθρώπων του σήμερα.

Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ολόκληρο το Πρόγραμμα του Μπολσεβίκικου Κόμματος όπως ψηφίστηκε το 1919.

Νικολάϊ Μπουχάριν

Ο Νικολάι Μπουχάριν (Nikolai Ivanovich Bukharin, ρωσικά: Бухарин Николай Иванович), οικονομολόγος και θεωρητικός του μαρξισμού, γεννήθηκε στη Μόσχα/Ρωσία το 1888 και εκτελέστηκε μετά τις δίκες της Μόσχας τον Μάρτιο 1938 στην ΕΣΣΔ.

Μέλος του Μπολσεβίκικου Κόμματος, έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής του, τόσο πριν όσο και μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας-ΣΔΕΚΡ το 1906. Ως οικονομολόγος έπαιξε ηγετικό ρόλο στο Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θεωρούνταν ο θεωρητικός της ηγεσίας των Μπολσεβίκων και διετέλεσε μέλος της Κ.Ε. και του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος (ΚΚΡ μπ.). Από τους κυριότερους εμπνευστές της Νέας Οικονομικής Πολιτικής - ΝΕΠ.

Ήταν συγγραφέας του Προγράμματος των Μπολσεβίκων του 1919.

Διετέλεσε Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς (3ης Διεθνής) από το 1926 έως το 1929. Συμμετείχε σε ομάδα μαζί με τον Ζηνόβιεφ και τον Κάμενεφ ενάντια στον Τρότσκι. Ήρθε σε ρήξη με τον Στάλιν το 1928. Από το 1917 έως το 1929 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του Μπολσεβίκικου κόμματος Πράβντα και από το 1934 συντάκτης της εφημερίδας Ιζβέστια.

Οι πολιτικές και οικονομικές του απόψεις δημιούργησαν ρεύμα το οποίο περιγράφηκε με τον όρο «μπουχαρινισμός».

Μέλος του Μπολσεβίκικου Κόμματος, γεννήθηκε στη Ρωσία το 1888 και εκτελέστηκε μετά τις δίκες της Μόσχας το 1938. Μυήθηκε στον μαρξισμό και έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας το 1906. Έπαιξε ηγετικό ρόλο στο Ανώτατο Οικονομικό Συμβούλιο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Θεωρούνταν ο θεωρητικός της ηγεσίας των Μπολσεβίκων. Διετέλεσε Γραμματέας της Κομμουνιστικής Διεθνούς από το 1926 έως το 1929. Συμμετείχε σε ομάδα μαζί με τον Ζηνόβιεφ και τον Κάμενεφ ενάντια στον Τρότσκι. Ήρθε σε ρήξη με τον Στάλιν το 1928. Από το 1917 ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του Μπολσεβίκικου κόμματος Πράβντα.

Γεννήθηκε το 1886 στη Ρωσία και πέθανε στη φυλακή της Μόσχας το 1937.

Το 1903 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, και προσκολλήθηκε γρήγορα στη μπολσεβίκικη πτέρυγά του. Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του Μπολσεβίκικου κόμματος το 1920 και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας Πραβντα. Το 1921, ως βασικός οικονομολόγος των Μπολσεβίκων, έγραψε το βιβλίο «Από τη ΝΕΠ στο Σοσιαλισμό: μια ματιά στο μέλλον της Ρωσίας και της Ευρώπης». Αντιτάχθηκε στη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ).

Γεννήθηκε το 1886 στη Ρωσία και πέθανε στη φυλακή της Μόσχας το 1937. Το 1903 έγινε μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας, και προσκολλήθηκε γρήγορα στη μπολσεβίκικη πτέρυγά του. Μέλος της γραμματείας της Κ.Ε. του Μπολσεβίκικου κόμματος το 1920 και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας Πραβντα. Το 1921, ως βασικός οικονομολόγος των Μπολσεβίκων, έγραψε το βιβλίο «Από τη ΝΕΠ στο Σοσιαλισμό: μια ματιά στο μέλλον της Ρωσίας και της Ευρώπης». Αντιτάχθηκε στη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ).