Πολ Λαφάργκ

Πολ Λαφάργκ

Ο Πολ Λαφάργκ (Paul Lafargue) γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Κούβας από Γάλλους γονείς το 1842.
 
Σε ηλικία 9 ετών εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε στην Τουλούζη και το Μπορντό. Υπήρξε στην αρχή οπαδός του Προυντόν και συνεργάστηκε με τον Κ. Λονγκέ. Κατόπιν έγινε δραστήριο μέλος της Α΄ Διεθνούς και μετείχε στην Παρισινή Κομμούνα. Κατέφυγε στην Ισπανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Το 1882 επανήλθε, μετά από γενική αμνηστία, στη Γαλλία και  ίδρυσε μαζί με τον Ι. Γκέντ το Γαλλικό Εργατικό Κόμμα.
 
Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για οικονομικά, ιστορικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά θέματα. Αρκετά βιβλία του εκδόθηκαν τη δεκαετία του ΄20 και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι γνωστός κυρίως για το βιβλίο του «το δικαίωμα στην τεμπελιά», που είναι και το μοναδικό που κυκλοφορεί τις τελευταίες δεκαετίες στα ελληνικά.
 
Ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Μαρξ, κόρη του Καρλ Μαρξ, μαζί με την οποία έδωσε τέλος στη ζωή του το 1911, θεωρώντας ότι είναι πλέον άχρηστος για το εργατικό κίνημα λόγω ηλικίας.

Αναμνήσεις από τον Κ. Μαρξ και τον Φ. Ένγκελς
Μια μικρή βιογραφία για δύο μεγάλους επαναστάτες

Μια μικρή, προσωπική βιογραφία για τους δύο μεγάλους επαναστάτες, από έναν "δικό τους" άνθρωπο, τον Πολ Λαφάργκ.

Τα Αμερικανικά Τράστ - Η οικονομική λειτουργία του Χρηματιστηρίου
Συμβολή στη θεωρία της αξίας

Δύο ανέκδοτες - στην Ελλάδα - μπροσούρες του σημαντικού και γνωστού μαρξιστή Πολ Λαφάργκ (γαμπρού του Κ. Μάρξ), που με τη θεματολογία τους αποκτούν τόσο επικαιρότητα όσο και ιστορική αξία. Η έκδοση -σε ένα βιβλίο - των δύο μελετών του Πολ Λαφάργκ, "Η οικονομική λειτουργία του Χρηματιστηρίου", γραμμένη το 1897, και "Τα Αμερικανικά τραστ", γραμμένη το 1903, θέλει από τη μία να επαναφέρει πλευρές της οικονομικής σκέψης των "κλασικών" μαρξιστών διανοητών, και από την άλλη να συμβάλλει στη συζήτηση για τη θεωρία της αξίας και τα σύγχρονα φαινόμενα.