Δείτε μέσα
Wobblies
 • Υπότιτλος
  Εικονογραφημένη ιστορία των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου - IWW
Συγγραφέας
 • Μετάφραση: Κατερίνα Χαλμούκου
  Πρόλογος: Δημήτρης Γκόβας
  Επιμέλεια: Βάσω Μπαχούρου
 • ISBN
  978-960-6750-03-8
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 22,5x22,5 cm, Α/Μ
 • Σελίδες
  300
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€17.50
€25.00
Σύντομη περιγραφή

Ένα αριστουργηματικό λεύκωμα με σκίτσα, κόμικς και χαρακτικά των γνωστότερων εναλλακτικών σκιτσογράφων της Αμερικής, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του θρυλικού συνδικάτου των ΗΠΑ, IWW (Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου).

Αφίσες, ιστορίες, απεργίες, τραγούδια, ποιήματα, ήρωες. Ένα μνημείο για την εργατική πάλη της "άλλης" Αμερικής.

Οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (Wobblies) – μια οργάνωση που σύμφωνα με τα μέλη της είναι «Ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει στη Γη», σύμφωνα όμως με τους εργοδότες και τους συντηρητικούς αποτελούν απειλή για την κοινωνία – συμπλήρωσαν το 2005 έναν αιώνα ζωής. Πώς είναι δυνατόν ένα κίνημα που στο απόγειό του είχε περισσότερα από εκατό χιλιάδες μέλη να συσπειρώσει για μια περίοδο τους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους εργάτες από κάθε φυλή και ομάδα, και να γράψει μερικά από τα πιο συγκινητικά και αστεία τραγούδια που σατίριζαν τους πλούσιους εκμεταλλευτές και τους πρόθυμους σκλάβους τους; Γιατί κάποιοι Αμερικανοί ποιητές, συγγραφείς και ριζοσπάστες, από τον Τζον Ντος Πάσος (John Dos Passos) και τον Γκάρι Σνάιντερ (Gary Snyder) μέχρι τον Νόαμ Τσόμσκι (Noam Chomsky), εξακολουθούν να επικαλούνται τους «Wobblies» τη στιγμή που η ανάμνηση των περισσότερων συνδικάτων έχει σβηστεί από την μνήμη;

Για το υπέροχο συλλεκτικό λεύκωμα, ενδεικτικά, έγραψαν:

"Στείλτε τα αφεντικά στο διάολο και αγοράστε ένα δεύτερο αντίτυπο αυτής της υπέροχης ιστορίας. Δώστε το σε κάποιον φίλο που υφίσταται εκμετάλλευση ή απλώς αφήστε το σε κάποιο δημόσιο χώρο. Στην επέτειο των εκατό χρόνων της IWW πρέπει να σπείρουμε ξανά τους σπόρους της επανάστασης."
MIKE DAVIS, συγγραφέας των βιβλίων City of Quartz και Planet of Slums

"Η συμβολή των Wobblies στην αμερικανική κουλτούρα και στους διαρκείς αγώνες για ελευθερία και δικαιοσύνη είναι μοναδική και αξιοθαύμαστη, με επιπτώσεις που έχουν, και θα πρέπει και στο μέλλον να έχουν, μεγάλη απήχηση. Σ’ αυτήν την υπέροχη εικονογραφημένη ιστορία αποδίδονται με μοναδικό τρόπο ο ενθουσιασμός και η έμπνευση που χαρακτηρίζουν το δημιουργικό και θαρραλέο έργο τους."
ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ, συγγραφέας του βιβλίου Hegemony of Survival

Τίτλος Πρωτοτύπου: Wobblies, εκδόσεις Verso, London 2003.

Ο Paul Buhle είναι λέκτορας Ιστορίας και αμερικανικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Brown. Το 1967 ίδρυσε το περιοδικό της Νέας Αριστεράς στο πνεύμα των Wobblies, Radical America, για την οργάνωση Students for a Democratic Society. Είναι συγγραφέας της έγκυρης βιογραφίας του C.L.R. James και έχει συμμετάσχει στην επιμέλεια του έργου Encyclopedia of the American Left.

Ο PaulBuhle είναι λέκτορας Ιστορίας και αμερικανικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Brown. Το 1967 ίδρυσε το περιοδικό της Νέας Αριστεράς στο πνεύμα των Wobblies, RadicalAmerica, για την οργάνωση StudentsforaDemocraticSociety. Είναι συγγραφέας της έγκυρης βιογραφίας του C.L.R. James και έχει συμμετάσχει στην επιμέλεια του έργου EncyclopediaoftheAmericanLeft.

Η Nicole Schulman είναι καλλιτέχνιδα, μέλος της εκδοτικής ομάδας του World War 3 lllustrated. Έργα της έχουν εκτεθεί και εκδοθεί σ’ όλη την Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα, και βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου εξακολουθεί να μένει μέχρι και σήμερα.

Η NicoleSchulman είναι καλλιτέχνιδα, μέλος της εκδοτικής ομάδας του WorldWar 3 lllustrated. Έργα της έχουν εκτεθεί και εκδοθεί σ’ όλη την Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα, και βρίσκονται στη μόνιμη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, όπου εξακολουθεί να μένει μέχρι και σήμερα.