Δείτε μέσα
Η παγκοσμιοποίηση χωρίς μάσκα
 • Υπότιτλος
  Ο ιμπεριαλισμός τον 21ο αιώνα
 • Μετάφραση: Όλγα Συκιώτη
  Επιστημονική Επιμέλεια: Παναγιώτης Ψαθάς
 • ISBN
  960-88484-8-2
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 15.5x24 cm
 • Σελίδες
  248
 • Ημερομηνία έκδοσης
  Publishing
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΨΜ
Tιμή
€6.68
€16.70
Σύντομη περιγραφή

Το βιβλίο προσφέρεται ως μια συμβολή στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση αλλά και στην ανάλυση του ιμπεριαλισμού στον 21ο αιώνα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει στοιχεία μιας σύγχρονης σοσιαλιστικής προοπτικής.

Ο ριζοσπαστικός λόγος τού μαρξιστή διανοητή Πέτρας, τα συνταρακτικά οικονομικά στοιχεία του Βελτμέγιερ και οι απόψεις που προβάλλονται από τις σελίδες του βιβλίου συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας νέας αντίληψης, ενός συνόλου νέων ιδεολογικών εργαλείων για την ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού και των εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής και γνωστός διανοητής Noam Chomsky για το συγκεκριμένο βιβλίο:
«Η ευρείας κλίμακας διεισδυτική έρευνα των συγγραφέων παρέχει πλήρη και βαθιά γνώση για τα βασικά δομικά στοιχεία των εξελισσόμενων μορφών κυριαρχίας και ελέγχου, για το σκληρό ανθρώπινο κόστος και τη λαϊκή αντίσταση που γεννούν. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια συνεισφορά ανεκτίμητης αξίας για εκείνους που όχι μόνο ελπίζουν να κατανοήσουν τον κόσμο, αλλά επιθυμούν και να τον αλλάξουν ριζικά προς το καλύτερο».

Περιεχόμενα: Εισαγωγή, 1. "Παγκοσμιοποίηση" ή ιμπεριαλισμός;, 2. Παγκοσμιοποίηση: μια κριτική ανάλυση, 3. Η παγκοσμιοποίηση ως ιδεολογία: οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, 4. Ο καπιταλισμός στην αρχή της νέας χιλιετίας: Λατινική Αμερική και ευρω-αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, 5. Ο λαβύρινθος της ιδιωτικοποίησης, 6. Δημοκρατία και καπιταλισμός: μια δύσκολη σχέση, 7. Συνεργασία για την ανάπτυξη, 8. Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, 9. Η αυτοκρατορία των ΗΠΑ και ο ναρκω-καπιταλισμός, 10. Η πρακτική ηγεμονία των ΗΠΑ: Δεξιά στρατηγική στη Λατινική Αμερική, 11. Ο σοσιαλισμός σε μια εποχή ιμπεριαλισμού, Παραπομπές, Βιβλιογραφία.

Τζέιμς Πέτρας

Ο James Petras είναι ελληνο-αμερικανός Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο State University της Νέας Υόρκης, Binghampton, και Επισκέπτης Καθηγητής Μελετών Διεθνούς Ανάπτυξης στο Saint Mary’s University, Halifax, Nova Scotia στον Καναδά.

Έχει γράψει 60 βιβλία και περισσότερα από 600 επιστημονικά άρθρα σε θέματα παγκόσμιας ανάπτυξης, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 29 γλώσσες.

Διετέλεσε σύμβουλος του δολοφονημένου προέδρου της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, αλλά και του Ούγκο Τσάβες. Συνεργάστηκε με πολλά κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής (Ακτήμονες της Βραζιλίας, Ζαπατίστας, κ.α.) και αρθρογραφεί σε σειρά εφημερίδες και έντυπα του κινήματος.

Ο Henry Veltmeyer είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Μελετών Διεθνούς Ανάπτυξης στο Saint Mary’s University, Halifax, και Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο των Zacatecas στο Μεξικό. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την καναδική οικονομία καθώς και την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής.

Ο Henry Veltmeyer είναι Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Μελετών Διεθνούς Ανάπτυξης στο Saint Mary’s University, Halifax, και Επισκέπτης Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο των Zacatecas στο Μεξικό. Έχει γράψει πολλά βιβλία για την καναδική οικονομία καθώς και την ανάπτυξη της Λατινικής Αμερικής