Δείτε μέσα
Μια θρησκεία χωρίς απίστους: Ποδόσφαιρο
 • ISBN
  978-618-5156-21-3
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο 14x20,5 cm
 • Σελίδες
  280
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.20
€12.00
Σύντομη περιγραφή

11 χρόνια μετά… Μια νέα ανανεωμένη έκδοση για το ποδόσφαιρο

Ο Νίκος Μπογιόπουλος και ο Δημήτρης Μηλάκας αναφέρουν στον πρόλογο της νέας έκδοσης του βιβλίου τους:

Τότε, πριν από ένδεκα χρόνια, ήταν ο Ροναλντίνιο και ο Ζιντάν. Σήμερα είναι ο Μέσι και ο Ρονάλντο.

Τότε, στην πρώτη έκδοση αυτού του βιβλίου, γράφαμε: «Τις δικές μας απόψεις για το ποδόσφαιρο τις κάναμε δύο σε μια. Κι όσο κι αν θέλουμε να λέμε ότι αφετηρία μας είναι η αγάπη μας για την μπάλα και η ελπίδα μας ότι η εξέδρα θα βγάλει τελικά τους ποδοσφαιροκάπηλους στη σέντρα… στην πραγματικότητα, οι σελίδες που ακολουθούν είναι το μόνο που απέμεινε από το ασίγαστο πόθο δύο τύπων που έφτασαν στα σαράντα, αλλά αρνούνται να συμφιλιωθούν με το απραγματοποίητο πια του ονείρου τους ότι όταν θα μεγαλώσουν θα γίνουν ποδοσφαιριστές».

Τώρα, με μια ακόμα  δεκαετία στην πλάτη, είναι ίσως πιο εύκολη η διαχείριση «ανεκπλήρωτων πόθων». Είναι, ωστόσο, αδύνατη η συμφιλίωση  με την ιδέα ότι έχουμε τελεσίδικα «χάσει την μπάλα» και ότι το παιχνίδι μας παραμένει στα χέρια των ποδοσφαιροκάπηλων, χυδαίο εμπόρευμα και πλυντήριο ξεπλύματος για ευυπόληπτους επιχειρηματίες και για σκοτεινές δραστηριότητες. Μια τέτοιου είδους συμφιλίωση ισοδυναμεί με την παραδοχή ότι η ιστορία τέλειωσε...

Προφανώς η ιστορία δεν έχει τελειώσει. «Απλώς» ζούμε το παρατεταμένο κεφάλαιο της σαπίλας, που σε σχέση με την διαχείριση του ποδοσφαίρου ως εμπόρευμα, όλα μοιάζουν ακίνητα και ολόιδια και εντός και εκτός συνόρων.  

 

Ανανεωμένη έκδοση

1η έκδοση, Αθήνα 2005, εκδ. Λιβάνη

Ο Δημήτρης Μηλάκας γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες "Πρώτη" και "Ριζοσπάστης". Επί εικοσαετία παρακολουθεί το διπλωματικό ρεπορτάζ, ενώ έχει συνεργαστεί με ραδιοφωνικούς σταθμούς (Flash, Alpha) και περιοδικά. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης στην εφημερίδα "Το Ποντίκι".

Νίκος Μπογιόπουλος

Ο Νίκος Μπογιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.

Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει σπουδάσει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας.

Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, ενώ έχει συνεργαστεί με  την εφημερίδα Real News, τον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, περιοδικά και ιστοσελίδες. Αρθρογραφεί σταθερά στην ιστοσελίδα Ημεροδρόμος.

 Βιβλία του:

 • «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ» (εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, 2000, εκδ. Ημεροδρόμος 2019)
 • «Ποδόσφαιρο, μια θρησκεία χωρίς άπιστους» (εκδόσεις Λιβάνης, 2005, εκδ. ΚΨΜ 2017)
 • «Την άλλη φορά Αριστερά» (εκδόσεις ΚΨΜ, 2015)
 • «Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε» (εκδόσεις Λιβάνης, 2011, εκδ. Ημεροδρόμος 2018)