Δείτε μέσα
Ζητήματα Μαρξιστικής Θεωρίας
Συγγραφέας
 • Επιμέλεια-διόρθωση: Στέλιος Στεμνής
 • ISBN
  978-618-5156-52-7
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, 15,5x23,5 cm
 • Σελίδες
  392
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.50
€17.00
Σύντομη περιγραφή

Ένα βιβλίο, ενταγμένο στη σειρά για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ, που συμπληρώνονται το 2018

Το βιβλίο αυτό, με τα κείμενα που περιέχει, επιχειρεί να επαναφέρει στην επικαιρότητα και τη συζήτηση ορισμένα σημαντικά θέματα της μαρξικής θεωρίας, τα οποία ανέκυψαν από τη δεκαετία του 1980 και εξής. Να επαναφέρει μαρξιστικά κριτήρια και προσεγγίσεις, να απαντήσει θεωρητικά και ουσιαστικά σε μια σειρά θέματα της σύγχρονης προβληματικής που συχνά ενέχουν μια σειρά αστικά ιδεολογήματα με «μαρξιστική» χροιά και φιλολογία.

Όταν κανείς δηλώσει ότι είναι κατά του καπιταλισμού και υπέρ του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, πρέπει και να γνωρίζει τι είναι και πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός και τι είναι και πώς μπορούν να λειτουργήσουν ο σοσιαλισμός και ο κομμουνισμός. Μια σειρά αστικά ιδεολογήματα, ιδεαλιστικές προσεγγίσεις και μη διαλεκτικές αναλύσεις συναντώνται συχνά και στην κομμουνιστική αριστερά και τους «μαρξιστικούς» κύκλους.

Στην εποχή της «μεταμοντέρνας σκέψης» και του σχετικισμού, εκείνη που μπορούν να πλασάρουν και πλασάρουν τα αστικά ιδεολογήματα στην κομμουνιστική Αριστερά δεν είναι κυρίως οι νεοφιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί, αλλά οι «προοδευτικοί» αστοί διανοούμενοι, οι διάφοροι κύκλοι διανοητών και «μοντέρνων ριζοσπαστικών» οργανισμών και οργανώσεων, όπως και ορισμένοι από τη λεγόμενη σύγχρονη Αριστερά.

Το βιβλίο αποτελείται από πέντε μέρη:

Το Μέρος Ι πραγματεύεται τον κοινωνικό καταμερισμό της εργασίας, την εμπορευματική παραγωγή και τη θεωρία της αξίας.

Το Μέρος ΙΙ υποβάλλει σε κριτική το ιδεολόγημα του «τέλους της εργασίας» μέσω της αυτοματοποίησης της παραγωγής (των Schaff και Rifkin).

Στο Μέρος ΙΙΙ αναπτύσσονται οι απόψεις του Marx για το τι είναι δίκαιο στον καπιταλισμό.

Στο Μέρος IV αποσαφηνίζονται οι πολυσυζητημένες και ταλαιπωρημένες έννοιες του πλεονάσματος, της άνισης ανταλλαγής και της παραγωγικής και μη παραγωγικής εργασίας.

Στο Μέρος V, ασκείται κριτική σε ένα είδος ψευδομαρξιστικής ηθικολογίας, η οποία προσπαθεί να υποκαταστήσει τον μαρξικό ρεαλισμό και την ανάλυση μ’ έναν ανθρωπιστικό ιδεαλισμό, καθώς και σε ορισμένα αστικά ιδεολογήματα που έχουν διαβρώσει τον αριστερό και τον κομμουνιστικό λόγο.

Ο Γιώργος Σταμάτης διετέλεσε καθηγητής Οικονομικής θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου και δίδαξε (1979-2008). Σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου και είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βρέμης (Γερμανία). Τη δεκαετία του 1970 δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Γοτίγγης (Göttingen), της Βρέμης και του Κασέλ της Γερμανίας.

Είναι γνωστός διεθνώς για τις εργασίες του στη νεοκλασική, κεϊνσιανή, νεορικαρδιανή και μαρξιστική οικονομική θεωρία, καθώς και στη θεωρία των γραμμικών συστημάτων παραγωγής. Υπήρξε εκδότης των περιοδικών "Hefte fur Politische Okonomie" ("Τεύχη Πολιτικής Οικονομίας") και του δίγλωσσου (ελληνικά και αγγλικά) "Πολιτική οικονομία" (Political Economy). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από είκοσι βιβλία (στα ελληνικά και στα γερμανικά) και πληθώρα άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Έχει επίσης επιμεληθεί πολλούς συλλογικούς τόμους και έχει μεταφράσει έργα του K. Μarx αλλά και του B. Brecht στα ελληνικά.

Ο Γιώργος Σταμάτης είναι Καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει πολλές εργασίες για ζητήματα της κεϋνσιανής, της νεορικαρδιανής και της μαρξικής οικονομικής θεωρίας, αλλά και για ζητήματα της κρατικής οικονομικής πολιτικής στην χώρα μας. Βιβλία του κυκλοφορούν στις Εκδόσεις Κριτική, στις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και στις Εκδόσεις ΚΨΜ.