Η πολιτική οικονομία του παγκόσμιου αντιτσιγγάνικου απαρτχάιντ Primary tabs
 • Υπότιτλος
  Τα ιστορικά αίτια της ξεχωριστής φυλετικής ανάπτυξης των Rom και οι διεθνείς προοπτικές τους
Συγγραφέας
 • Διόρθωση-επιμέλεια: Μαρία Ζιώγου
 • ISBN
  978-618-5156-70-1
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 16x23,5 cm
 • Σελίδες
  416
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€0.00
Σύντομη περιγραφή

Ένα μανιφέστο των απόκληρων Τσιγγάνων, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τα αίτια και την ιστορία της γκετοποίησής τους

Ο συγγραφέας ξεκινά με την περιγραφή της φιλοσοφικής και μεθοδολογικής προσέγγισης του ζητήματος του παγκόσμιου αντιτσιγάννικου απαρτχάιντ.

Στη συνέχεια, αναζητά τα βαθύτερα αίτια και τις ρίζες της υπανάπτυξης των κοινοτήτων των απόκληρων Τσιγγάνων της αρχαίας Ινδίας, της Μ. Ανατολής, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Αμερικής και του κόσμου, σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους ως σήμερα. Εξετάζεται ιδιαίτερα το εργασιακό απαρτχάιντ τους στον ασιατικό, στον φεουδαρχικό και στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, καθώς και τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής των εκφυλισμένων εργατικών κρατών του 20ού αιώνα. Αναζητεί το κλειδί για την κατανόηση και την ερμηνεία της υπανάπτυξης των τσιγγάνικων κοινοτήτων στις παραγωγικές τους δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις των κοινωνιών.

Αναλύοντας τις αιτίες του αντιτσιγγάνικου εργασιακού απαρτχάιντ στις ταξικές κοινωνίες της Ε.Ε, των ΗΠΑ και της Μ. Ανατολής, η μελέτη αναζητεί τις διεθνείς προοπτικές τους.

Το βιβλίο κλείνει μ’ ένα γλωσσάρι οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών όρων σχετικά με τους Τσιγγάνους, καθώς και με μια ομιλία του συγγραφέα για τις γλώσσες των Τσιγγάνων της Ελλάδας και του κόσμου.

Το έργο, θα μπορούσε να πει κανείς, αποτελεί ένα μαρξιστικό μανιφέστο των απόκληρων Τσιγγάνων, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αίτια και την ιστορία της γκετοποίησής τους.

Δημήτρης Ντούσας

Ο Δημήτρης Ντούσας εργάζεται ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση. Γεννήθηκε το 1962 στο Φανάρι της Καρδίτσας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ασχολείται με έρευνες σε όλους τους τσιγγάνικους καταυλισμούς και οικισμούς της χώρας. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων για την ιστορία, την κοινωνική οργάνωση, την κουλτούρα, την εκπαίδευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις διακρίσεις που υφίστανται οι Rom.

Έχει εκδόσει πολλά βιβλία για την κουλτούρα των τσιγγάνων και την καταπίεση τους.