Δείτε μέσα
Ναζισμός: τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του
  • Υπότιτλος
    Η φιλοσοφική και ιδεολογική του βάση-η ρητορική και η πρακτική του-το πώς και το γιατί-το τότε και το σήμερα
Συγγραφέας
  • Εισαγωγικό Σημείωμα: Σπύρος Μαρκέτος
  • ISBN
    978-618-5156-67-1
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, 15,5x23,5 cm
  • Σελίδες
    480
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€13.99
€23.32
Σύντομη περιγραφή

Μια ιστορική και θεωρητική μελέτη σε βάθος

Ο ναζισμός, η πιο απάνθρωπη θεωρία και πρακτική που παρουσιάστηκε στη σύγχρονη ιστορία του καπιταλισμού, υπήρξε ένα πολιτικό και ιδεολογικό ρεύμα που χαράχτηκε βαθιά στη μνήμη της ανθρωπότητας.

Μελετώντας κάποιος τα ιστορικά δεδομένα του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: Ποιο ήταν το κοινωνικό υπόβαθρο που γέννησε αυτό το ιστορικό εξάμβλωμα; Μήπως αυτή η απίστευτη συσσώρευση φρικαλεοτήτων οφείλεται στην ανθρώπινη φύση;

Αν επιθυμούμε να μη μείνουμε στο εξωτερικό περίβλημα των πραγμάτων, αλλά να διεισδύσουμε χειρουργικά στην εσώτερη δομή τους και αν πιστεύουμε πως ουσία και φαινόμενο δεν ταυτίζονται, τότε έχουμε μία επιλογή: την εξέταση μέσω της διαλεκτικής. Όσον αφορά τον ναζισμό, όπως και κάθε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και ιστορικό φαινόμενο, οφείλουμε να τον μελετήσουμε διαλεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορικότητά του, ιεραρχώντας τις αιτίες, διαχωρίζοντας αίτια και αιτιατά. Επομένως, μιλώντας για τον ναζισμό, τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και κρίσιμα: Ήταν προϊόν παρθενογένεσης; Πώς οι θεμελιωτές του έθεσαν τις βάσεις του; Γιατί έλαβε τέτοια έκταση στη Γερμανία;

Σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω καθώς και σε άλλα πολλά επιχειρεί να απαντήσει το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο σήμερα και στο αύριο. Και έχοντας πάντα εδραιωμένη την αντίληψη ότι η θεωρία αποκτά αξία μόνον όταν μετατρέπεται σε υλική δύναμη.

Εισαγωγικό Σημείωμα: Σπύρος Μαρκέτος, επ. καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με αντικείμενο «Ιστορία των Νεώτερων και Σύγχρονων Πολιτικών και Κοινωνικών Ιδεών».

Βασίλης Λιόσης

Ο Βασίλης Λιόσης γεννήθηκε το 1967 στο Κερατσίνι. Στα φοιτητικά του χρόνια είχε έντονη δραστηριότητα στο φοιτητικό κίνημα της Πάτρας. Εργάζεται ως Μαθηματικός στην δημόσια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μάστερ στη Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών και εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο Η επιστήμη των Μαθηματικών υπό την οπτική του διαλεκτικού υλισμού: Μια οντολογική-γνωσιολογική θεώρηση.

Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά στο χώρο των ιδιωτικών σχολείων και επί σειρά ετών διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΙΕΛ Πειραιά-Αθήνας (Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών) και της ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας).

Πλήθος άρθρων του με πολιτικό και επιστημολογικό περιεχόμενο έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και το διαδίκτυο.

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν τα βιβλία του:

  • Ιμπεριαλισμός και εξάρτηση, Η προσέγγιση του Λένιν, η περίπτωση της Ελλάδας και κριτική του σχήματος της αλληλεξάρτησης (2012),
  • Τα κοινωνικο-πολιτικά μέτωπα στην Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνή (2014)
  • Ζητήματα στρατηγικής και τακτικής (2017)
  • Ναζισμός, τα αίτια γέννησης και γιγάντωσής του (2020)
  • Τέσσερις Διαλέξεις για τη Ρώσικη Επανάσταση (2022)

Επίσης, συμμετείχε στο συλλογικό έργο Οι ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτική εξόδου από την κρίση, έκδοση του Συλλόγου διάδοσης της μαρξιστικής σκέψης «Γιάννης Κορδάτος».