Από τις αρχές του 20ού αιώνα ο λόγος περί κοινωνικής επιστήμης και εν γένει περί της σύγχρονης κοινωνίας δεν μπορεί να παραβλέψει το έργο του Max Weber.
Η παρούσα συλλογή κειμένων του Γερμανού στοχαστή καλύπτει το διάστημα 1894 – 1920 και είναι η μεγαλύτερη ανθολογία έργων του Weber στα ελληνικά. Βασισμένη στα ερευνητικά αποτελέσματα της έκδοσης των Απάντων (Max Weber Gesamtausgabe), η ανθολογία περιέχει γνωστά αλλά και άγνωστα στην Ελλάδα κείμενα του Weber, αυτοτελή επιστημονικά άρθρα, εγχειρίδια, εισηγήσεις και παρεμβάσεις σε συνέδρια, πολιτικά άρθρα και εγκυκλοπαιδικά λήμματα. Από τις διεξοδικές και απαιτητικές μεθοδολογικές αντιπαραθέσεις των αρχών του αιώνα μέχρι τις οξυδερκείς πολιτικές αναλύσεις στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, από τις κοινωνικές αναλύσεις της αυτοκρατορικής Γερμανίας μέχρι τις προτάσεις για ερευνητικά προγράμματα, η συλλογή παρουσιάζει σε αυστηρά χρονολογική σειρά καρπούς της επιστημονικής και πολιτικής δραστηριότητας του Weber.
Με το εγχείρημα αυτό εμπλουτίζεται σημαντικά η πρόσληψη του βεμπεριανού έργου στην Ελλάδα, τόσο από τη διδακτική όσο και από την ερευνητική και κριτική διάσταση, καθώς το περιεχόμενό του καλύπτει το ευρύ πεδίο των κοινωνικών επιστημών, από τη νομική μέχρι την πολιτική επιστήμη, από τη θρησκειολογία μέχρι την κοινωνιολογία, και από την ιστορία μέχρι τις αναλύσεις περί μεθόδου· πέραν τούτου, απευθύνεται σε κάθε άνδρα και γυναίκα που ενδιαφέρονται να μελετήσουν ένα από τα πιο πυκνά και πλούσια έργα της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης.
Μτφ.-επιμ. Θανάσης Γκιούρας, ΚΨΜ, Αθήνα 2020.
O Μαξ Βέμπερ (Maximilian Karl Emil Max Weber), Γερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός οικονομολόγος γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1864 στην Ερφούρτη της τότε Πρωσίας και σημερινής Γερμανίας και πέθανε στο Μόναχο στις 14 Ιουνίου 1920. Οι ιδέες του επηρέασαν την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική έρευνα και το σύνολο της επιστήμης της κοινωνιολογίας.
Τελείωσε το σχολείο στο Βερολίνο και πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές στη Χαϊδελβέργη, στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν (Göttingen). Το 1894 έλαβε σε σχετικά μικρή ηλικία την έδρα πολιτικής οικονομίας στο Φράιμπουργκ και έπειτα στη Χαϊδελβέργη.
Ο Βέμπερ συγκαταλέγεται μαζί με τον Καρλ Μαρξ, τον Εμίλ Ντιρκάιμ και τον Αύγουστο Κοντ στους τέσσερις κλασσικούς της κοινωνιολογίας.