Δείτε μέσα
Ο ιέραξ είναι εδώ
 • Υπότιτλος
  Επιθεωρητές και αξιολόγηση στο σχολείο της εθνικοφροσύνης (1949-1974)
Συγγραφέας
 • Επιμέλεια-διόρθωση: Νίκος Σύφαντος
 • ISBN
  978-618-5691-27-1
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, σχήμα 16x23,5 cm
 • Σελίδες
  224
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€13.36
€14.84
Σύντομη περιγραφή

Μια πρώτη σύγκριση του επιθεωρητισμού με την προωθούμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών

 

Στην εποχή του επιθεωρητισμού, όταν ένας δάσκαλος δεχόταν αιφνιδιαστική επίσκεψη επιθεωρητή, ειδοποιουσε τους/τις συναδέλφους των γειτονικών σχολείων χρησιμοποιώντας το συνθηματικό «ο ιέραξ είναι εδώ».

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκπαιδευτική και πολιτική συγκυρία και ενώ η μάχη του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση μαίνεται, η αναδρομή στην ιστορία του κλάδου και ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο του επιθεωρητισμού αποτελεί μια προειδοποίηση για τη σκοτεινή εποχή της νέας αξιολόγησης και αναδεικνύει την αξία του αγώνα για την ακύρωσή της και την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

Με αυτή την έννοια, το σύνθημα «ο ιέραξ είναι εδώ» δεν υπενθυμίζει απλώς μια γλαφυρή πλευρά της ιστορίας της εκπαίδευσης. Νοηματοδοτείται εκ νέου, εκπέμποντας σήμερα ένα σήμα κινδύνου στη ζωντανή εκπαίδευση, ανασύροντας στην επιφάνεια τις συλλογικές μνήμες, συνδέοντάς τις με τις παρούσες συνθήκες. Στο παρόν βιβλίο επιχειρείται να ανασυσταθεί η τελευταία περίοδος του επιθεωρητισμού, μέσα από την έρευνα 214 ατομικών υπηρεσιακών φακέλων δασκάλων και την επεξεργασία 2000 εκθέσεων αξιολόγησης. Επιχειρείται επίσης μια πρώτη σύγκριση του επιθεωρητισμού με την προωθούμενη αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

 

Δημήτρης Μαριόλης

Ο Δημήτρης Μαριόλης είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με ιστορικά θέματα και μελέτες.