Ο Νίκος Παπαδάτος είναι ιστορικός ερευνητής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983 και αποφοίτησε από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εν συνεχεία, πραγματοποίησε τη μεταπτυχιακή του ειδίκευση στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου της Λιέγης με κατεύθυνση τη διπλωματική ιστορία. Είναι διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Εργάστηκε για 5 χρόνια στο διεθνές ινστιτούτο Global Studies Institute (GSI, Γενεύη).

Την περίοδο 2017-2018 πραγματοποίησε τη μεταδιδακτορική του έρευνα στα Πανεπιστήμια Higher School of Economics (Μόσχα) και την Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών των Παρισίων EHESS (Παρίσι) με ειδίκευση τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Κομμουνιστικής Διεθνούς και των δυτικών κομμουνιστικών κομμάτων στη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1930. 

Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών κινημάτων του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ. Το 2019 έγινε μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου Ρωσικών, Καυκάσιων και Ευρωπαϊκών σπουδών (CERCEC) της École des Hautes Études en Sciences Sociales.

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Les communistes grecs et lUnion soviétique: histoire de la scission du Parti communiste de Grèce (1949-1968)» δημοσιεύτηκε από τις εκδόσεις L Harmattan στη Γαλλία το 2016. Το 2019 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του στα ελληνικά με τίτλο Άκρως Απόρρητο, Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ, 1944-1952 από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

 

Βιβλία του συγγραφέα

Άκρως Απόρρητο. Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ, 1944-1952
Άκρως Απόρρητο
Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ, 1944-1952
Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γεια
Ο Μπεζεντάκος μάς άφησε γεια
Οι διώξεις των Ελλήνων κομμουνιστών στην ΕΣΣΔ / 1937-1938
Πέρα από τον μύθο
Η προ-ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Νίκος Παπαδάτος