Δείτε μέσα
Σύντομη Ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης
 • Μετάφραση: Αλεξία Τάγκα
  Πρόλογος: Δημήτρης Καλτσώνης
 • ISBN
  978-618-5156-92-3
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, 14x20,5 cm
 • Σελίδες
  200
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€10.80
€12.00
Σύντομη περιγραφή

Γνωριμία με ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτικά γεγονότα του 20ου αιώνα: Την Κουβανική Επανάσταση.

Το βιβλίο περιέχει αξιολογήσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις που επιτρέπουν στους αναγνώστες του να εξοικειωθούν όχι μόνο με τα γεγονότα που συνέβησαν, αλλά και με τις αιτίες και τις συνέπειες τους.

Η Σύντομη Ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης / 1959-2000 αποτελείται κυρίως από τα μαθήματα πάνω στην ιστορία της Κουβανικής Επανάστασης που παραδίδει στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας ο συγγραφέας. Είναι μια ταπεινή συμβολή στην ιστοριογραφία για ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του 20ου αιώνα.

Η μελέτη της κουβανικής επανάστασης, της ιστορίας, της πορείας της, των επιτευγμάτων και των αστοχιών της, προσφέρει σημαντικό υλικό για τις σημερινές αναζητήσεις της ανθρωπότητας. Τα στοιχεία της εμπειρίας της κουβανικής επανάστασης αποτελούν, έστω και σε ατελή, εμβρυακή μορφή, πρόπλασμα των επαναστάσεων του μέλλοντος. Δείχνουν πώς οι λαοί συσσωρεύουν πολύτιμη εμπειρία από τις επαναστάσεις του 20ού αιώνα, από τις επιτυχίες και τα λάθη τους.

Το βιβλίο περιέχει αξιολογήσεις, αναλύσεις και εκτιμήσεις που επιτρέπουν στους αναγνώστες του να εξοικειωθούν όχι μόνο με τα γεγονότα που συνέβησαν, αλλά και με τις αιτίες και τις συνέπειες τους.

Στο βιβλίο περιέχονται:

- Εισαγωγή του συγγραφέα για την ελληνική έκδοση 
- Αντί προλόγου: Η Κουβανική επανάσταση ως πρόπλασμα του μέλλοντος - του Δημήτρη Καλτσώνη
- Βασικές ιστορικές σημειώσεις και συντομογραφίες στην ελληνική έκδοση -  των εκδόσεων ΚΨΜ

και τα κεφάλαια:

Ι. Κουβανική Επανάσταση: κοινωνικό σχέδιο και ιστορική υλοποίηση (1959-1960)

ΙΙ. Γένεση και εξέλιξη του σοσιαλισμού (1961-1975)

ΙΙΙ. Ανανέωση και επανόρθωση του κουβανικού σοσιαλισμού (1975 - 1990)

ΙV. Ειδική περίοδος (μετά το 1990)

Παρατίθεται επίσης βιβλιογραφία για πιο ειδική μελέτη μιας σειράς θεμάτων σε κάθε κεφάλαιο.

O Αρνάλντο Σίλβα Λεόν (Arnaldo Silva Leon) γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1938 στο Cotorro της Αβάνας, Κούβα. Σήμερα είναι καθηγητής Φιλοσοφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αβάνας.

Πήρε μέρος στην εκστρατεία του αλφαβητισμού το 1961, συμμετέχοντας στις πρώτες σχολές επαναστατικής εκπαίδευσης μετά τη νίκη της επανάστασης. Είναι πάνω από σαράντα χρόνια εκπαιδευτικός και ερευνητής στους τομείς της οικονομίας, της φιλοσοφίας και της ιστορίας. Τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης, θέμα το οποίο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς του έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και περισσότερα από πενήντα άρθρα σε περιοδικά στην Κούβα και το εξωτερικό.

Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ιστορίας της Κούβας, καθώς και  μέλος της Εθνικής Ένωσης Ιστορικών Κούβας και της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας. Συνεργάζεται με πολυάριθμους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς φορείς.