Μιχάλης Λιαρούτσος: Από ώρας πρώτης έως εσχάτης
  • ISBN
    978-618-5156-29-9
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, 16,5x23,5 cm
  • Σελίδες
    432
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€4.50
€15.00
Σύντομη περιγραφή

Ο αγωνιστής και λογοτέχνης Μιχάλης Λιαρούτσος. Η ζωή και το έργο του

Υπήρξαν αγωνιστές που, αν και πέρασαν από φωτιά και σίδερο, ποτέ δεν μίσησαν, δεν εκδικήθηκαν. Ήπιαν το πικρό ποτήρι της ήττας, το κώνειο του κατατρεγμού, αλλά έδειξαν κατανόηση ακόμα και συμπόνια για τον αντίπαλο. Είχαν καρδιά σα θάλασσα μεγάλη και μπόρεσαν να ξεπλύνουν μέσα της τα ανομήματα των διωκτών τους. Γι’ αυτό κέρδισαν την καταξίωση και την εκτίμηση από φίλους και «εχθρούς». Ένας τέτοιος αγωνιστής υπήρξε και ο Μιχάλης Λιαρούτσος. Άνθρωπος που με τη στάση της ζωής του ενσάρκωσε το ήθος και τις αξίες του κομμουνιστή.

[…] Δε σ’ αρνήθηκα ποτέ ζωή της νιότης μου αγαπημένη. Κι όσο πορεύομαι, τόσο πιο ριζωμένος νιώθω μαζί σου. Καμιά χαρά δεν μπορεί να ξεπεράσει την αψιά γεύση της αγωνίας σου, της θυσίας σου για κάτι καλύτερο. Αποστολή! Τι μεγαλύτερο μπορεί να ποθήσει η καρδιά; Ευτυχισμένος που καταδικάστηκα να ζω πυρπολημένος απ’ τη φωτιά σου.

Μιχάλης Λιαρούτσος. Επίλογος του ποιήματός του «Δε σ’ αρνήθηκα ποτέ» από την ποιητική του συλλογή «από ΩΡΑΣ ΠΡΩΤΗΣ έως ΕΝΑΤΗΣ»

Ο Παναγιώτης Μιχ. Κουτσκουδής γεννήθηκε το 1963 στη Μυτιλήνη και μένει μόνιμα στην Αγιάσο Λέσβου. Είναι συνταξιούχος αυτοδιοικητικός υπάλληλος. Έχει πολύχρονη θητεία στα κοινά και ιδιαίτερα στα πολιτιστικά δρώμενα της Αγιάσου, με αιχμή το πατροπαράδοτο καρναβάλι. Είναι διοικητικό στέλεχος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», ενός από τα πιο ιστορικά σωματεία του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Αρθρογραφεί σε λεσβιακές εφημερίδες και περιοδικά.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Πνευματικό Κέντρο Αναγνωστήριο Αγιάσου ‘Η Ανάπτυξη’. Ανέσπερο φως στο μετερίζι του λαϊκού πολιτισμού» (Λεύκωμα). Εκδότης: Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Μυτιλήνη 2006. «Το αγιασώτικο καρναβάλι. Οι ρίζες του και η πορεία του στο διάβα του χρόνου». Α΄ τόμος, Μυτιλήνη 2009. Β΄ τόμος, Μυτιλήνη 2011. Εκδότης: Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη». Επίσης με το Βασίλη Καλογερά συνέγραψαν τα βιβλία: «Δημοκρατικός Στρατός Λέσβου. Συνοπτική Ιστορία – Μαρτυρολόγιο – Τόποι Μαρτυρίου.» Α΄ έκδοση, Αθήνα 2002. Β΄ έκδοση, Μυτιλήνη 2013. Εκδότης: Λεσβιακή Εφημερίδα «Νέο Εμπρός». «Γιώργος Αθ. Σκούφος. Σελίδες του Αγώνα.» Α΄ έκδοση, Μυτιλήνη 2007. Β΄ έκδοση, Μυτιλήνη 2009. Εκδότης: Λεσβιακή Εφημερίδα «Νέο Εμπρός».