Δείτε μέσα
Κοινωνική Ασφάλιση
 • Υπότιτλος
  Από το κράτος πρόνοιας στην "ελαστασφάλεια"
Συγγραφέας
 • ISBN
  978-960-6750-10-6
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
 • Σελίδες
  200
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€4.00
€10.00
Σύντομη περιγραφή

Ένα επίκαιρο και χρήσιμο βιβλίο για το καυτό θέμα της κοινωνικής ασφάλισης και των αλλαγών που γίνονται παγκόσμια και στη χώρα μας.

Ποιος είναι ο ρόλος και ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και ποια η ιστορική διαδρομή του θεσμού αυτού; Βρίσκεται σε κρίση και αν ναι, πώς εκδηλώνεται και πού οφείλεται η κρίση αυτή;

Γιατί η αναμέτρηση για την κοινωνική ασφάλιση έχει αναδειχτεί σε «μητέρα όλων των μαχών» και ποιο είναι το ασφαλιστικό μοντέλο που οικοδομείται, σε αντικατάσταση του «κράτους πρόνοιας», που συντρίβεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ; Ποιες αντεργατικές ρυθμίσεις δίνουν σάρκα και οστά στο νέο αφαλιστικό τοπίο; Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο νόμο Σιούφα και στην «Ατζέντα 2010» του Σρέντερ, στα μέτρα Σαρκοζί και στο νόμο Ρέππα, στις αλλαγές του Πρόντι και στις «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης Καραμανλή; Τι εξυπηρετούν και τι σημαίνουν οι διάφοροι μύθοι του ασφαλιστικού και τα δόγματα που συνοδεύουν τις προωθούμενες ανατροπές; Αποτελούν οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος πραγματικό αντίπαλο δέος στην επιδρομή των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου; Ποια θα μπορούσε να είναι μια σύγχρονη εργατική απάντηση; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα φιλοδοξεί να απαντήσει ο παρόν τόμος, έχοντας ως σημείο αναφοράς τις ανάγκες των εργαζομένων και των νέων και κυρίως τη μεγάλη ανάγκη της εργατικής χειραφέτησης.

Μηνακάκης Βασίλης

Ο Βασίλης Μηνακάκης γεννήθηκε το 1962 στις Αμύκλες Λακωνίας. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται από το 1993 σε διάφορους εκδοτικούς οίκους και έντυπα ως επιμελητής και σύμβουλος εκδόσεων.

Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα Πριν, στα περιοδικά ΟυτοπίαΤετράδια Μαρξισμού, καθώς και σε άλλα έντυπα.

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λευκή Βίβλος» της ΕΟΚ – Ο Μεσαίωνας του 2000 κυκλοφόρησε το 1994 από τις εκδόσεις Στάχυ. Το δεύτερο βιβλίο του "Κοινωνική Ασφάλιση" το 2008 από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Το 2018 εκδόθηκε το τρίτο βιβλίο του με τίτλο "Μάης 1968 - Ρωγμή από το μέλλον" (εκδ. ΚΨΜ)

ΤΟ 2020 κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του "Μετά την πανδημία Covid-19- Τί είδους κόσμο θέλουμε;" (εκδ. ΚΨΜ)