Δείτε μέσα
Χωρίς επιστροφή
 • Υπότιτλος
  Από τον Κέυνς στη Θάτσερ. Καπιταλιστικές Κρίσεις, Κοινωνικές Ανάγκες, Σοσιαλισμός
 • ISBN
  978-960-6750-59-5
 • Στοιχεία έκδοσης
  Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
 • Σελίδες
  220
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.00
€14.00
Σύντομη περιγραφή

Ζούμε ενδιαφέροντες καιρούς.

Είναι έντονη η αίσθηση του μεγάλου μετασχηματισμού ακόμη και σε όσους ανθρώπους αφήνονται στις εντυπώσεις της δικής τους και μόνο καθημερινότητας. Από το 2008 μέχρι σήμερα, βέβαια, η αίσθηση αυτή παράγεται από εικόνες κατάρρευσης και από την αγωνία για την έλευση ακόμη μεγαλύτερων καταστροφών.

Ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος δεν έχει ακόμη γεννηθεί.

Τι είναι, ωστόσο, αυτό που καταρρέει; Και τι είναι αυτό το νέο του οποίου τη δημιουργία μπορούμε να επιδιώξουμε βάσιμα; Για να το θέσουμε με τους όρους του Γκράμσι, μπορεί αυτός ο καιρός των τεράτων να παραγάγει κι ελπίδα;

Γιατί αυτό είναι το κύριο ερώτημα, στο οποίο οι αριστεροί καλούνται να απαντήσουν. Δεν είναι η αναλυτική ανάδειξη του ζόφου το καθήκον σήμερα –αυτό οι άνθρωποι το βιώνουν άμεσα. Το ζητούμενο είναι η ελπίδα και η πίστη σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο.

Το Χωρίς Επιστροφή επιχειρεί να συμβάλει σε αυτό· αναλύοντας τη σημερινή περίοδο του καπιταλισμού, αφού την εντάξει στη μεγάλη ιστορική φάση, που ανοίγει με την κρίση της δεκαετίας του 1970· επαναφέροντας, κυρίως, τα μεγάλα θέματα της κομμουνιστικής και ελευθεριακής παράδοσης. Για να αρχίσουμε να δημιουργούμε ξανά το δρόμο της χειραφέτησης.  

Ο Χρήστος Λάσκος είναι οικονομολόγος και εργάζεται ως καθηγητής στο 5ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας . Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές-διδακτορικές σπουδές στη Συστηματική Φιλοσοφία και την Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης στο ΑΠΘ. Αρθρογραφεί στην Αυγή και την Εποχή και είναι μέλος της σύνταξης του Εντός Εποχής.

Από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς έχει εκδοθεί το 2010 η εργασία του «Η μαρξιστική συζήτηση για την παρούσα κρίση».

Διατέλεσε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υπεύθυνος του Τμήματος Θεωρίας. Τον Αύγουστο 2015 παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ήταν μέλος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (γενν. 1960) είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Από το 2010 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό τμήμα της σχολής ΝΟΠΕ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την μακροοικονομική, την πολιτική οικονομία και τη φιλοσοφία της οικονομικής επιστήμης.

Από τις εκδόσεις ΚΨΜ κυκλοφορούν τα βιβλία του (μαζί με τον Χρήστο Λάσκο): Χωρίς Επιστροφή (2011) και 22 πράγματα που μας λένε για την ελληνική κρίση και δεν είναι έτσι (2012)

Είναι μέλος της ΚΠΕ και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ενώ από τις 6 Ιουλίου 2015 είναι Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.

Αρθρογραφεί στην Αυγή, στην Εποχή και στην Ελευθεροτυπία