Δείτε μέσα
Λόγος, Τεχνική και Τέχνη στην Έκθεση
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-618-5156-89-3
  • Στοιχεία έκδοσης
    χαρτόδετο, σχήμα 16,5x23 cm
  • Σελίδες
    352
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€13.50
€15.00
Σύντομη περιγραφή

Ένα σημαντικό βιβλίο για μαθητές του Λυκείου και καθηγητές που διδάσκουν Έκθεση

Το βιβλίο Λόγος, Τεχνική και Τέχνη στην Έκθεση απευθύνεται στους μαθητές του Λυκείου και στους καθηγητές που διδάσκουν Έκθεση. Στόχος του είναι να διευρύνει τη λογική και τα μέσα με τα οποία προσεγγίζεται συνήθως ένα, κατά κοινή ομολογία, δύσκολο, αλλά και ενδιαφέρον μάθημα, όπως είναι αυτό της Έκθεσης Ιδεών.

Μέσα στις σελίδες του γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν και να συνενωθούν οι εμπειρίες που αποκτώνται από τις επιστήμες που διδάσκονται στην εκπαίδευση, οι αναζητήσεις καλλιτεχνών, επιστημόνων, διανοητών γύρω από διάφορα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινωνία, οι προβληματισμοί νέων και μεγαλύτερων για ζητήματα της σύγχρονης ζωής.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα ασχολείται με τη μεθοδολογία και τα κριτήρια για την πραγμάτευση του δοκιμιακού λόγου. Στο δεύτερο τμήμα περιλαμβάνονται συνοπτικοί χρονολογικοί πίνακες που συσχετίζουν διαφόρους τομείς της πολιτιστικής ζωής από το 2000 π.Χ. ως τη δεκαετία του ’70. Το τρίτο τμήμα περιέχει 23 δοκίμια τα οποία συνοδεύονται από επίμετρα όπου αναφέρονται αποσπάσματα από καλλιτεχνικά κυρίως έργα τα οποία συνδέονται με το πραγματευόμενο κάθε φορά θέμα, καθώς και από βιβλιογραφία.

Η Αιμιλία Καραλή γεννήθηκε στην Κρέστενα Ηλείας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τελείωσε το τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφία και στην Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το 2003 εγκρίθηκε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Ζητήματα θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)».

Συμμετείχε επί σειρά ετών στην συντακτική επιτροπή του διμηνιαίου περιοδικού θεωρίας και πολιτισμού Ουτοπία. Συνεργάζεται με Μορφωτικά - Πολιτιστικά Ιδρύματα, εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά  και ηλεκτρονικά περιοδικά για το βιβλίο και τις τέχνες ασχολούμενη με θέματα κριτικής της λογοτεχνίας και της θεωρίας του πολιτισμού.

Έχει εκδώσει  τις εξής μελέτες:

- Λόγος, τεχνική και τέχνη στην έκθεση, εκδόσεις Στάχυ, Αθήνα, 1993 (πρώτη έκδοση).

- Μια ημιτελής άνοιξη… Ιδεολογία, πολιτική και λογοτεχνία στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης 1954-1967, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2005.

- Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Β΄ γυμνασίου (Αιμιλία Καραλή, Μαρία Βλάμη), εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2006.

- Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία στο σχολείο (συλλογικό έργο), εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 2007.

- Κ. Πορφύρης. Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική, [Αρβανιτάκης Δημήτρης Δ. (επιμ.) Παπαχρίστου Κωνσταντίνος (επιμ.)], (συλλογικό έργο), εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη - «Πλατύφορος» Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Παραγωγής Πολιτισμού, Αθήνα, 2008.

- Θόδωρος Αγγελόπουλος, Η σκόνη του χρόνου – Το τρίτο φτερό (συλλογικό έργο), εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, 2009.

- Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα - Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση (συλλογικό έργο), εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2018.

- Γιάννης Ρίτσος, Οικουμενικός άνθρωπος, ποιητής της ρωμιοσύνης, (συλλογικό έργο), εκδόσεις Documento Media, Αθήνα, 2019.