Η Αιμιλία Καραλή γεννήθηκε στην Κρέστενα Ηλείας και μεγάλωσε στον Πειραιά. Τελείωσε το τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφία και στην Θεωρία της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το 2003 εγκρίθηκε από το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών η διδακτορική της διατριβή με θέμα «Ζητήματα θεωρίας και κριτικής της λογοτεχνίας στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης (1954-1967)».

Συμμετείχε επί σειρά ετών στην συντακτική επιτροπή του διμηνιαίου περιοδικού θεωρίας και πολιτισμού Ουτοπία. Συνεργάζεται με Μορφωτικά - Πολιτιστικά Ιδρύματα, εφημερίδες, λογοτεχνικά περιοδικά  και ηλεκτρονικά περιοδικά για το βιβλίο και τις τέχνες ασχολούμενη με θέματα κριτικής της λογοτεχνίας και της θεωρίας του πολιτισμού.

Έχει εκδώσει  τις εξής μελέτες:

- Λόγος, τεχνική και τέχνη στην έκθεση, εκδόσεις Στάχυ, Αθήνα, 1993 (πρώτη έκδοση).

- Μια ημιτελής άνοιξη… Ιδεολογία, πολιτική και λογοτεχνία στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης 1954-1967, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2005.

- Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας Β΄ γυμνασίου (Αιμιλία Καραλή, Μαρία Βλάμη), εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 2006.

- Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία στο σχολείο (συλλογικό έργο), εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα, 2007.

- Κ. Πορφύρης. Κείμενα για τον πολιτισμό, την ιστορία και την πολιτική, [Αρβανιτάκης Δημήτρης Δ. (επιμ.) Παπαχρίστου Κωνσταντίνος (επιμ.)], (συλλογικό έργο), εκδόσεις Μουσείο Μπενάκη - «Πλατύφορος» Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας, Παραγωγής Πολιτισμού, Αθήνα, 2008.

- Θόδωρος Αγγελόπουλος, Η σκόνη του χρόνου – Το τρίτο φτερό (συλλογικό έργο), εκδόσεις Μίλητος, Αθήνα, 2009.

- Λεξικό λογοκρισίας στην Ελλάδα - Καχεκτική δημοκρατία, δικτατορία, μεταπολίτευση (συλλογικό έργο), εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα, 2018.

- Γιάννης Ρίτσος, Οικουμενικός άνθρωπος, ποιητής της ρωμιοσύνης, (συλλογικό έργο), εκδόσεις Documento Media, Αθήνα, 2019.