Η διεθνής συγκυρία και το ΚΚΕ, 1939-1954
 • Υπότιτλος
  Συλλογή εγγράφων από διεθνή αρχεία
 • Διόρθωση: Στέλιος Στεμνής
 • Στοιχεία έκδοσης
  χαρτόδετο, 15,5x23,5 cm
 • Σελίδες
  300
 • Ημερομηνία έκδοσης
  Publishing
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΨΜ
Tιμή
€0.00
Σύντομη περιγραφή

Ιστορική μελέτη με αρχειακά υλικά. Μια νέα έρευνα του ιστορικού Φοίβου Οικονομίδη

Συμπληρώθηκαν ήδη 70 χρόνια από τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, τουλάχιστον με τη μορφή της στρατιωτικής σύγκρουσης, αλλά και 75 χρόνια από τα "Δεκεμβριανά" της Αθήνας. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, πολλές πλευρές και θέματα παραμένουν σχεδόν άγνωστα, σημαντικές πτυχές μένουν στο σκοτάδι της ιστορικής έρευνας ή δεν αποτελούν "κεκτημένη" γνώση των επόμενων γενεών. Φυσικά, η κυρίαρχη αστική αφήγηση και η ιστορία των νικητών έχει τους δικούς της λόγους και επιδιώξεις.

Με την έρευνα του ιστορικού και ερευνητή Φοίβου Οικονομίδη, η οποία αποτυπώνεται στο νέο του βιβλίο, έρχονται στο φως ορισμένα νέα έγγραφα και αρχειακά ντοκουμέντα, σχετικά με την πολιτική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1939-1954. 

Με την παράθεση και δημοσίευση ενός πλήθους ντοκουμέντων και εγγράφων από αρχεία διάφορων χωρών (Ρωσικά-πρώην Σοβιετικά αρχεία, Σερβικά-πρώην Γιουγκοσλαβικά αρχεία, Βουλγαρικά αρχεία, Αγγλικά και Γαλλικά αρχεία, κ.α.) ο αναγνώστης μπορεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και να αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη γνώση πάνω σε μια σειρά ζητήματα της πολυτάραχης εκείνης περιόδου. 

Στο βιβλίο περιέχονται και ορισμένα ντοκουμέντα, τα οποία, παρ΄ όλο που αναφέρονται σε γνωστά γεγονότα, έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία να διαβαστούν στην πρωτότυπη και πλήρη μορφή τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αγωνιώδη ραδιοτηλεγραφήματα της στρατιωτικής ηγεσίας του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ κατά τον Δεκέμβριο 1944-Ιανουάριο 1945. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η αναλυτική έκθεση της Κ.Ε. του ΚΚΕ προς το Βουλγάρικο και τα άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα (με ημερομηνία 22.9.1948), για τις μάχες του Γράμμου, στην οποία αποτυπώνεται ο βαθμός συγκρότησης του ΔΣΕ, ο ηρωϊσμός των μαχητών του και οι βαριές απώλειες που έχει σε έμψυχο και τεχνικό υλικό για να κρατήσει ζωντανό τον αγώνα ενάντια στους μοναρχοφασίστες και τους Αγγλο-Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

"...ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

 • Νεκροί - αξιωματικοί και στρατιώτες: 1.315
 • Αγνοούμενοι: 300
 • Τραυματίες: 3.895
 • ΣΥΝΟΛΟ: 5.510
 • Από τους τραυματίες γύρισαν στις μονάδες τους κατά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο 1.450 άτομα..."
Φοίβος Οικονομίδης

Ο ιστορικός, ερευνητής και δημοσιογράφος Φοίβος Οικονομίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris-1) και διπλωματούχος του Πολιτικού-Οικονομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Έχει γράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων: "Οι Προστάτες - Η Αληθινή Ιστορία της Αντίστασης" (1984, 1985, 1986, 1991, 2008), "Η Ελλάδα Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους" (1990), "Ο Πόλεμος, η Διείσδυση και η Προπαγάνδα στις Ελληνο-αμερικανικές Σχέσεις" (1992, 2001), "Το Σύνδρομο του Οδυσσέα" (2000), "Ο Δεκέμβρης του '44 και η Διεθνής Σημασία του" (α΄έκδοση 2005), "Ποτέ δεν θα Αυτοκτονήσω" (1987), "Σπύρος ο Θεός" (1994).