Η διεθνής συγκυρία και το ΚΚΕ, 1939-1954

Η διεθνής συγκυρία και το ΚΚΕ, 1939-1954
Συλλογή εγγράφων από διεθνή αρχεία

Ιστορική μελέτη με αρχειακά υλικά. Μια νέα έρευνα του ιστορικού Φοίβου Οικονομίδη

Το 2019 συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη λήξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, τουλάχιστον με τη μορφή της στρατιωτικής σύγκρουσης. Κι όμως, ακόμα και σήμερα, πολλές πλευρές και θέματα παραμένουν σχεδόν άγνωστα, σημαντικές πτυχές μένουν στο σκοτάδι της ιστορικής έρευνας ή δεν αποτελούν "κεκτημένη" γνώση των επόμενων γενεών για τον εμφύλιο πόλεμο.

Φυσικά, η κυρίαρχη αστική αφήγηση και η ιστορία των νικητών έχει τους δικούς της λόγους και επιδιώξεις. Με την έρευνα του ιστορικού και ερευνητή Φοίβου Οικονομίδη, η οποία αποτυπώνεται στο νέο του βιβλίο, έρχονται στο φως ορισμένα νέα έγγραφα και αρχεικά ντοκουμέντα, σχετικά με την πολιτική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της κομμουνιστικής διεθνούς και της ηγεσίας του ΚΚΕ κατά την περίοδο 1939-1954. 

Με την παράθεση και δημοσίευση ενός πλήθους ντοκουμέντων και εγγράφων από αρχεία διάφορων χωρών (Ρωσικά-πρώην Σοβιετικά αρχεία, Σερβικά-πρώην Γιουγκοσλαβικά αρχεία, Βουλγαρικά αρχεία, Αγγλικά και Γαλλικά αρχεία, κ.α.) ο αναγνώστης μπορεί να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη και να αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη γνώση πάνω σε μια σειρά ζητήματα της πολυτάραχης εκείνης περιόδου. 

Στο βιβλίο περιέχονται και ορισμένα ντοκουμέντα, τα οποία, παρ΄ όλο που αναφέρονται σε γνωστά γεγονότα, έχουν ιδιαίτερη ιστορική αξία να διαβαστούν στην πρωτότυπη και πλήρη μορφή τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα αγωνιώδη ραδιοτηλεγραφήματα της στρατιωτικής ηγεσίας του ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ κατά τον Δεκέμβριο 1944-Ιανουάριο 1945. Άλλο ένα παράδειγμα είναι η αναλυτική έκθεση της Κ.Ε. του ΚΚΕ προς το Βουλγάρικο και τα άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα (με ημερομηνία 22.9.1948), για τις μάχες του Γράμμου, στην οποία αποτυπώνεται ο βαθμός συγκρότησης του ΔΣΕ, ο ηρωϊσμός των μαχητών του και οι βαριές απώλειες που έχει σε έμψυχο και τεχνικό υλικό για να κρατήσει ζωντανό τον αγώνα ενάντια στους μοναρχοφασίστες και τους Αγγλο-Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

"...ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • Νεκροί - αξιωματικοί και στρατιώτες: 1.315
  • Αγνοούμενοι: 300
  • Τραυματίες: 3.895
  • ΣΥΝΟΛΟ: 5.510
  • Από τους τραυματίες γύρισαν στις μονάδες τους κατά τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο 1.450 άτομα..."


ISBN: 
Ημερομηνία έκδοσης:  Νοέμβριος 2019
Σελίδες:
Στοιχεία έκδοσης: 
Λιανική Τιμή:  €0,00