Δείτε μέσα
Επτά Αμαρτήματα και Πέντε Δυσκολίες
 • Υπότιτλος
  Δίγλωσση έκδοση
Συγγραφέας
 • Επιλογή - Μετάφραση: Γιώργος Σταμάτης
 • ISBN
  978-618-5156-32-9
 • Στοιχεία έκδοσης
  Ημίσκληρο εξώφυλλο με κουβερτούρα, 14x20,5 cm
 • Σελίδες
  192
 • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.40
€12.00
Σύντομη περιγραφή

Sieben Sünden und Fünf Schwierigkeiten

Το βιβλίο περιέχει υπό τον τίτλο Επτά αμαρτήματα και πέντε δυσκολίες μιά ποιητική συλλογή (στην πραγματικότητα δύο ομάδες ποιημάτων: Από ένα αναγνωστικό για κατοίκους των πόλεων και Στο αναγνωστικό για κατοίκους των πόλεων ανήκοντα ποιήματα καθώς και ένα σ’ αυτές ανήκον Παράρτημα), ένα λιμπρέτο για μπαλέτο (Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών –μπαλέτο–) και ένα άρθρο (Πέντε δυσκολίες κατά το γράψιμο της αλήθειας) του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τα ποιήματα της συλλογής, γραμμένα γύρω στο 1926, κρατούν μπροστά στους γερμανούς κατοίκους των πόλεων εκείνων των δύσκολων καιρών έναν καθρέφτη για να δουν τη ζωή που ζουν. 

Στο λιμπρέτο, γραμμένο το 1933, ο Μπρεχτ καταστρέφει τις αυταπάτες των μικροαστών.

Τέλος, το άρθρο, γραμμένο λίγα χρόνια αργότερα, δεν απευθύνεται πλέον ειρωνικά διδακτικά και ενίοτε δεικτικά στα ανίδεα θύματα, αλλά σε εκείνους που γνωρίζουν την κατάσταση και επιθυμούν να πράξουν κάτι, δηλαδή να γράψουν κάτι, τουτέστιν την αλήθεια, γι’ αυτήν την κατάσταση, και να συμβάλλουν έτσι στην υπέρβασή της. Το άρθρο θέτει στον σωστό φωτισμό την ποιητική συλλογή και το λιμπρέτο.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ (Bertold Brecht), Γερμανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής γεννήθηκε  το 1898 στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας/Γερμανία και πέθανε το 1956 στο Ανατολικό Βερολίνο/Λ.Δ. Γερμανίας. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1917 - 1921). Υπηρετεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως επιστρατευμένος νοσοκόμος και αρχίζει να γράφει ποιήματα και θεατρικά.

Κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, συνάντησε και δούλεψε με το συνθέτη Χανς Άϊσλερ. Το 1922 παντρεύτηκε την τραγουδίστρια της όπερας Μαριάν Ζόφ. Το 1923 προσλήφθηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο Γερμανικό Θέατρο του Βερολίνου υπό τη διεύθυνση του Μαξ Ράινχαρτ. Την ίδια περίοδο φοίτησε στη Μαρξιστική Εργατική Σχολή μελετώντας τον διαλεκτικό υλισμό. Το 1930 παντρεύτηκε την Ελένε Βάϊγγελ. Ο Μπρεχτ άρχισε την καριέρα του ως δραματουργός με μια σειρά πειραματισμούς. Θεωρείται ο πατέρας του "επικού θεάτρου" (Episches Theater).

Μετά την άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία το 1933, ο Μπρέχτ αυτοεξορίστηκε μέχρι το 1948. Έζησε πρώτα στη Δανία και τη Φινλανδία και μετέπειτα στις ΗΠΑ, όπου αντιμετώπισε έντονες διώξεις από το Μακαρθικό καθεστώς.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαταστάθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας και αφιερώνεται στην ποίηση και τη σκηνοθεσία των έργων του. Μαζί με τη Ελένε Βάϊγκελ (Ηelene Weigel) ίδρυσαν το 1949 το θέατρο Μπερλίνερ Ανσάμπλ (Berliner Ensemble). Το 1950 εκλέχτηκε μέλος της Ακαδημίας Τεχνών της Λ.Δ. Γερμανίας. Τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο της Λ.Δ. Γερμανίας το 1951 και με το Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη το 1954.