Ο Νικολάς Γκιγιέν (Nicolás Cristóbal Guillén Batista) γεννήθηκε στo Καμαγουέι στις 10 Ιουλίου 1902 και πέθανε στις 16 Ιουλίου 1989 στην Αβάνα-Κούβα. Χαρακτηρίζεται ως εθνικός ποιητής της Κούβας, ένας λαϊκός ποιητής με τεράστια απήχηση στο λαό του.

Με οκτώ σύντομα ποιήματα εμπνευσμένα από τα sones, τα περίφημα λαϊκά τραγούδια των Αντιλλών, και τις καθημερινές συνθήκες ζωής των μαύρων της χώρας, ο ποιητής καταθέτει το 1930 την προσωπική του άποψη για τους αγώνες, τα όνειρα, και τις ιδιομορφίες των Αφρο-Κουβανών. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, είναι η καθομιλουμένη των μαύρων της Κούβας

Το 1937, κι ενώ στην Ισπανία ο λαός μάχεται κατά των φασιστών του Φράνκο, γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και αναχωρεί για την Ιβηρική Χερσόνησο μετά από σύντομη παραμονή σε Μεξικό και Παρίσι. 

Μέχρι το 1948 ταξιδεύει σχεδόν σε όλη τη Λατινική Αμερική δίνοντας διαλέξεις. Ο Γκιγιέν επέστρεψε στην Κούβα στις αρχές του 1959, αμέσως μετά την εκδίωξη του Μπατίστα, προσφέροντας πολλές και πολύπλευρες υπηρεσίες στην Κουβανική Επανάσταση. Το 1961 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ένωσης Κουβανών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών.

Βιβλία του συγγραφέα

Νικολάς Γκιγιέν