Δείτε μέσα
Ταξικός Αγώνας και κρατική μορφή
  • Υπότιτλος
    Θεωρίες για την "κρίση του κράτους" κατά την μεσοπολεμική περίοδο
Συγγραφέας
  • Διόρθωση: Βάσω Μπαχούρου
  • ISBN
    978-618-5156-65-7
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, 15,5*23,5 cm
  • Σελίδες
    550
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€11.00
€22.00
Σύντομη περιγραφή

Μια επιλεκτική επισκόπηση θεωριών για την κρίση του κράτους

Ο λόγος περί της κρίσης του κράτους συνοδεύει το νεωτερικό κράτος από τη στιγμή που διατυπώνονται οι πρώτες θεωρίες γι’ αυτό το ίδιο. Η παρούσα μελέτη εστιάζει σε μία συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και σε ένα συγκεκριμένο θεωρητικό πεδίο, εξετάζοντας επιλεκτικά ορισμένες θεωρίες για την κρίση του κράτους στη μεσοπολεμική Γερμανία. Δεν πρόκειται για άλλη μία ιστορία της λεγόμενης Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, αλλά για μια σειρά θεωρητικών ανακατασκευών που αφορούν την κρισιακή δομή του σύγχρονου κράτους. Το ζήτημα της διαμεσολάβησης και αντιπροσώπευσης συμφερόντων στη σφαίρα της κρατικής πολιτικής, το ζήτημα του πολιτεύματος και της μορφής του κράτους, το ζήτημα της διαχείρισης της κοινωνικής εργασίας, η κομματική και κινηματική πλαισίωση του κράτους (με τη ρητή απειλή του φασισμού και του εθνικοσοσιαλισμού) – όλα αυτά τα ερωτήματα, καθώς και άλλα συγγενή, αποτελούν στόχο πραγμάτευσης στην εργασία αυτή.

Η έρευνα ξεκινά με την εξέταση ορισμένων προπολεμικών θεωριών για το κράτος, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος της περιόδου· από την περίοδο πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εξετάζονται διεξοδικά οι θεωρίες των Georg Jellinek, Max Weber, Karl Kautsky και Rosa Luxemburg. Στην μεσοπολεμική, βασική ενότητα εξετάζονται τα έργα των Alfred Weber, Hermann Heller και Ernst Fraenkel, λαμβάνοντας ως αφετηρία τη ρητή ενασχόλησή τους με την κρίση του κράτους την περίοδο μεταξύ των πολέμων. Η πορεία της θεωρητικής ανακατασκευής κλείνει με την εξέταση δύο άμεσα μεταπολεμικών θεωριών για το κράτος και την πολιτική, εστιάζοντας σε έργα ερευνητών τόσο διαφορετικών όπως ο Franz Neumann και ο Walter Eucken. Όλες οι αναλύσεις βασίζονται σε διαπιστώσεις της σύγχρονης έρευνας και στη μελέτη των πρωτότυπων πηγών· ορισμένες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στο παράρτημα του βιβλίου περιέχονται επιπλέον κείμενα της περιόδου, όπως της Clara Zetkin, που πλαισιώνουν με περαιτέρω επιχειρήματα την έρευνα, καταδεικνύοντας τον ιδιαίτερα δυναμικό χαρακτήρα του αντικειμένου – το κράτος σε κρίση δεν αφορά μια αναπόληση του παρελθόντος, αλλά μια ρητά παροντική κατάσταση.

Θανάσης Γκιούρας

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Φορολογία και πολιτική (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000), τα βιβλία Ελευθερία και Ιστορία (ΚΨΜ, 2012) και Ταξικός αγώνας και κρατική μορφή (ΚΨΜ, 2019), καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας.

Είναι ο μεταφραστής και ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και των τόμων της σειράς ανθολογιών με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει το συνολικό έργο με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία (έξι τόμοι, Σαββάλας, Αθήνα 2005-2011), τη συλλογή κειμένων Για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της αρχαιότητας (ΚΨΜ, 20-17), όπως και είναι ο μεταφραστής και επιμελητής της ανθολογίας Max Weber Έργα 1894-1920 (ΚΨΜ 2020). Επίσης, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί τις συλλογές κειμένων του Johannes Agnoli Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας (ΚΨΜ, 2013) και Κείμενα για το κράτος και την πολιτική (ΚΨΜ, 2020), όπως και το έργο του Ernst Bloch Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach Η ουσία του Χριστιανισμού και Η ουσία της Θρησκείας (ΚΨΜ, 2012).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.ά.