Δείτε μέσα
Ελευθερία και Ιστορία
  • Υπότιτλος
    Με βασική αναφορά στις θέσεις Για την έννοια της ιστορίας του Walter Benjamin
Συγγραφέας
  • επιμέλεια-διόρθωση: Βάσω Μπαχούρου
  • ISBN
    978-960-6750-64-9
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    480
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.80
€22.00
Σύντομη περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό γίνεται η απόπειρα μίας κριτικής γενεαλογίας των Θέσεων για την ιστορία του Walter Benjamin.

Χωρώντας από τη βασική αφετηρία της αξίωσης του Διαφωτισμού από τον ImmanuelKant, ότι το ανθρώπινο ον πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί τις δικές του δυνάμεις για να χειραφετηθεί, η ανάλυση προχωρά στον Schiller, τον Goetheκαι τον Hegelαναλύοντας τόσο λογοτεχνικά όσο και φιλοσοφικά εγχειρήματα αναφορικά με την ανθρώπινη ιστορία.

Ακολούθως αναλύονται διεξοδικά οι δύο μεγάλες κριτικές συλλήψεις του 19ου αιώνα για την ιστορικότητα: αφενός του Marx, ως μία βαθυδομική θεωρία της ανθρώπινης χειραφέτησης, και αφετέρου του Nietzsche, ως μία οντολογική κριτική στις ιστορικές επικαλύψεις και στρεβλώσεις της ανθρώπινης ταυτότητας.

Τέλος, εξετάζεται πώς οι αναφερθείσες κλασικές αντιλήψεις συνδυάζονται στο έργο του Benjaminμε αισθητικές και θεολογικές προσεγγίσεις, χρησιμοποιώντας επίσης σχετικά πρόσφατες ανακαλύψεις της αντίστοιχης έρευνας.

Η έρευνα κλείνει με μία διεξοδική αναδρομή στο ζήτημα της ιστορικής βίας, όπως αυτό δεν έχει πάψει να απασχολεί την σύγχρονη ανθρωπότητα. 

Θανάσης Γκιούρας

Ο Θανάσης Γκιούρας είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης (Γερμανία).

Έχει δημοσιεύσει τη μελέτη Φορολογία και πολιτική (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2000), τα βιβλία Ελευθερία και Ιστορία (ΚΨΜ, 2012) και Ταξικός αγώνας και κρατική μορφή (ΚΨΜ, 2019), καθώς και πολλά άρθρα γύρω από θέματα κλασικής κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας.

Είναι ο μεταφραστής και ένας από τους επιστημονικούς επιμελητές της νέας έκδοσης του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου του K. Marx (ΚΨΜ, 2016) για την οποία συνεργάστηκε με τα MEGA (Marx-Engels Gesamtausgabe- Άπαντα Μαρξ-Ένγκελς), όπως και των τόμων της σειράς ανθολογιών με τα έργα του K. Marx από τις δεκαετίες 1840 και 1850 (ΚΨΜ, 2014 και 2019 αντίστοιχα).

Από το έργο του Max Weber έχει μεταφράσει το συνολικό έργο με τον τίτλο Οικονομία και κοινωνία (έξι τόμοι, Σαββάλας, Αθήνα 2005-2011), τη συλλογή κειμένων Για την οικονομική και κοινωνική ιστορία της αρχαιότητας (ΚΨΜ, 20-17), όπως και είναι ο μεταφραστής και επιμελητής της ανθολογίας Max Weber Έργα 1894-1920 (ΚΨΜ 2020). Επίσης, έχει μεταφράσει και επιμεληθεί τις συλλογές κειμένων του Johannes Agnoli Ο μετασχηματισμός της δημοκρατίας (ΚΨΜ, 2013) και Κείμενα για το κράτος και την πολιτική (ΚΨΜ, 2020), όπως και το έργο του Ernst Bloch Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ΚΨΜ, 2015). Επίσης έχει μεταφράσει τα βασικά έργα του Ludwig Feuerbach Η ουσία του Χριστιανισμού και Η ουσία της Θρησκείας (ΚΨΜ, 2012).

Έχει μεταφράσει επίσης κείμενα των Kant, Hegel, Schmoller, Schumpeter, κ.ά.