ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ/ΝΕΑ

Ιούνιος 2019

Βιβλιοκριτική: Το Μανιφέστο του Εκκεντρισμού

Πέμ, 20
Βιβλιοκριτική: Το Μανιφέστο του Εκκεντρισμού

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Μανιφέστο του Εκκεντρισμού

Μετ. Επιμ. Παναγιώτης Μανιάτης

ΚΨΜ, Μάης 2019, σ. 40

 

«... δεν είχα χρόνο να ρωτήσω τον Βλαντίμιρ Ίλιτς καθώς προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ''εκκεντρισμό'' ως μια ειδική μορφή θεατρικής τέχνης. ''Είναι μια κάποια σατιρική και σκεπτικιστική στάση στο συμβατικό, μια παρόρμηση να το αναποδογυρίσεις, να το παραμορφώσεις λίγο ώστε να δείξεις τη λογική του συνηθισμένου. Εκλεπτυσμένο αλλά ενδιαφέρον''». (Μακσίμ Γκόρκι, Άπαντα, τόμος 17 ρωσικής έκδοσης 1949-55, σ. 16-17, εδώ μετάφραση απ' τα αγγλικά Ν.Α.)

Η συζήτηση μεταξύ Γκόρκι και Λένιν έγινε στο εργατικό ανατολικό Λονδίνο το 1903-04, μετά από διασκέδαση τους σε κάποιο μιούζικ-χολ όπου παρουσιάζονταν διάφορα νούμερα και τραγούδια.

Το βιβλιαράκι Μανιφέστο του Εκκεντρισμού, που μετάφρασε και επιμελήθηκε ο Μανιάτης στις εκδόσεις ΚΨΜ, είναι μια σπουδαία προσφορά στην εξαιρετικά φτωχή (με εξαίρεση τις εικαστικές τέχνες) ελληνική βιβλιογραφία για τις καλλιτεχνικές εξελίξεις, θεωρίες και κινήματα στη Ρωσία στην περίοδο 1910-1926. Ο Μανιάτης είναι συγγραφέας τής μελέτης Η ποίηση στην Οκτωβριανή Επανάσταση (Δίαυλος 2014) και αρθρογραφεί για πολιτιστικά θέματα.

Το Μανιφέστο του Εκκεντρισμού περιλαμβάνει τα κείμενα που εκδόθηκαν στην Πετρούπολη το 1922 ως Εκκεντρισμός (Эксцентризм) από την ομάδα νεαρών καλλιτεχνών Εργοστάσιο Εκκεντρικού Ηθοποιού (ΦΕΚC στα ρωσικά). Είναι τυπωμένα στον κονστρουκτιβιστικό σχεδιασμό της εποχής.
Φεβρουάριος 2019

Τετ, 06
Παρουσίαση του έργου K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία του 1850

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις ΚΨΜ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου δίτομου έργου

Karl Marx, Κείμενα από τη δεκαετία του 1850 – μια ανθολογία

την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 6.00  μ.μ. στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» (Πανεπιστημίου 30, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών)
Ιανουάριος 2019

Τετ, 16
Προσφορές στους τόμους έργων του K. Marx

Το 2019 ξεκίνησε! Οι εκδόσεις ΚΨΜ συμπληρώνουν φέτος 15 χρόνια και όλο το χρόνο θα γιορτάσουμε μαζί με τους αναγνώστες, τους φίλους και τις φίλες μας. Με εκδηλώσεις, αφιερώματα, αλλά και προσφορές και θεματικά bazaar.

Για τις εκπτώσεις, και μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2019 δύο μεγάλες προσφορές:
Νοέμβριος 2018

Δευ, 26
Κυκλοφόρησε το σημαντικό έργο "K. Marx-Κείμενα από τη δεκαετία 1850 - μια ανθολογία"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ το σημαντικό έργο:

"Karl Marx – Κείμενα από τη δεκαετία 1850 – μια ανθολογία"
Οκτώβριος 2018

Τετ, 31
Κυκλοφόρησε: Ζητήματα μαρξιστικής θεωρίας

Ένα βιβλίο, ενταγμένο στη σειρά για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Κ. Μαρξ, που συμπληρώνονται το 2018

 

Το βιβλίο αυτό, με τα κείμενα που περιέχει, επιχειρεί να επαναφέρει στην επικαιρότητα και τη συζήτηση ορισμένα σημαντικά θέματα της μαρξικής θεωρίας, τα οποία ανέκυψαν από τη δεκαετία του 1980 και εξής. Να επαναφέρει μαρξιστικά κριτήρια και προσεγγίσεις, να απαντήσει θεωρητικά και ουσιαστικά σε μια σειρά θέματα της σύγχρονης προβληματικής που συχνά ενέχουν μια σειρά αστικά ιδεολογήματα με «μαρξιστική» χροιά και φιλολογία.Παρ, 05
Κυκλοφόρησε: Οι συνταγές της... πείνας, της Ελένης Νικολαίδου

Μια ιστορική αποτύπωση της καθημερινότητας στην Αθήνα της κατοχής από την Ελένη Νικολαίδου
Αθήνα, 1941.
Οι πρώτες μέρες της Κατοχής ξεκινούν! Πρωτόγνωρες εικόνες και στιγμιότυπα κάνουν την εμφάνισή τους για τους Αθηναίους. Ο μεγάλος λιμός, η απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τις κατοχικές δυνάμεις, η τρομοκρατία και η στέρηση της ελευθερίας οδήγησαν τους Αθηναίους σε ευρηματικές μεθόδους επιβίωσης.
Τι έτρωγαν οι Έλληνες την περίοδο της Κατοχής;
Ιούνιος 2018

Τετ, 20
Καλοκαιρινή προσφορά 1+1 βιβλίο δώρο!

Από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 28 Ιουλίου Καλοκαιρινή προσφορά

Αποκτήστε περισσότερα βιβλία για τις διακοπές σας και τις στιγμές καλοκαιρινής χαλάρωσης με την προσφορά 1+1 βιβλίο δώρο!

Για κάθε τίτλο των εκδόσεων ΚΨΜ σας προσφέρουμε δώρο άλλο ένα βιβλίο που μπορείτε να επιλέξετε από συγκεκριμένους τίτλους προσφοράς στο βιβλιοπωλείο μας.

Ισχύει για αγορές άνω των 10,00 ευρώ και μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων των τίτλων προσφοράς

 
Πέμ, 07
Bazaar Comics ΚΨΜ 8-9 Ιουνίου

Όλοι οι τίτλοι comic, graphic novel, strip, γελοιογραφίας, εικονογραφημένα album των εκδόσεων ΚΨΜ με εκπτώσεις από 50% έως 70%. Πάρτε την παρέα σας και ελάτε στον πεζόδρομο της Κιάφας & Ακαδημίας και πάρτε τα comic για το καλοκαίρι σας! Παρασκευή 8 Ιουνίου 9.00 πρωί με 8.00 βράδυ και Σάββατο 9 Ιουνίου 9.00 το πρωί με 4.00 το απόγευμα. Σας περιμένουμε!
Απρίλιος 2018

Συνέχεια στην έκδοση έργων του Μαρξ με ανθολογία της δεκαετίας του 1850

Παρ, 20
Συνέχεια στην έκδοση έργων του Μαρξ με ανθολογία της δεκαετίας του 1850

Η κριτική-ιστορική έκδοση των έργων του Karl Marx συνεχίζεται, με τη δημοσίευση μιας ανθολογίας για τη δεκαετία του 1850

 

Η δημοσίευση, πριν από τέσσερα χρόνια, του τόμου «Κarl Μarx. Κείμενα από τη δεκαετία 1840 − Μια ανθολογία» (μετάφραση – επιλογή – επιμέλεια: Θανάσης Γκιούρας, επιμ.: Θωμάς Νουτσόπουλος, ΚΨΜ, 2014) άνοιξε ένα πεδίο έρευνας και ανάγνωσης, το οποίο, στο επετειακό έτος 2018 για τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Marx, πρόκειται να συμπληρωθεί με τη δημοσίευση μιας αντίστοιχης ανθολογίας για τη δεκαετία του 1850. Η ομάδα συντελεστών και οι εκδόσεις ΚΨΜ συνεχίζουν την εργασία τους στοχεύοντας στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση της σειράς των μαρξικών έργων (συμπεριλαμβάνοντας πλέον τη νέα μετάφραση του πρώτου τόμου του Κεφαλαίου, ΚΨΜ 2017), σε συνεργασία με τα MEGA (Marx Engels Gesamtausgabe) και το Διεθνές Ίδρυμα Μαρξ-Ένγκελς.
Πέμ, 19
Κυκλοφόρησε: Μάης 1968 - Ρωγμή από το μέλλον

 

50 χρόνια από τον Μάη του 1968

Ένα βιβλίο περιήγησης στα οδοφράγματα και τις απεργίες, την πολιτική και τους αγώνες για χειραφέτηση

1968. Λίγο πριν, λίγο μετά. Στη Γαλλία του Μάη, στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, στη Γερμανία και την Ιταλία, στο Μεξικό και το Βιετνάμ. Μια ριζοσπαστική ρωγμή που διακόπτει την ευφορία της «χρυσής τριακονταετίας» και ξαναφέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένες λέξεις, ξορκισμένα φαντάσματα. Στις ίδιες τις μητροπόλεις του δυτικού κόσμου.
Ένα ορμητικό ποτάμι αμφισβήτησης αλλά και αναζήτησης πέρα από τα «ιερά και τα όσια» του υφιστάμενου συστήματος, που τροφοδοτείται από πολλούς χείμαρρους: φοιτητικούς, εργατικούς, αντιπολεμικούς, πολιτισμικούς, αξιακούς, θεωρητικούς. Ένα ποτάμι πρωτότυπο αλλά και αντιφατικό, με καινοτόμα στοιχεία αλλά και όρια.
Ένα κύμα που δοκιμάζει και τους «πάνω» και τους «κάτω». Και τους θεματοφύλακες της κρατούσας τάξης πραγμάτων και όσους τοποθετούνται απέναντί της. Που θέτει ερωτήματα, γεννά προβληματισμούς, αλλά δεν χωρά εύκολες απαντήσεις, προκατασκευασμένα συμπεράσματα.