Δείτε μέσα
Τα Αμερικανικά Τράστ - Η οικονομική λειτουργία του Χρηματιστηρίου
  • Υπότιτλος
    Συμβολή στη θεωρία της αξίας
Συγγραφέας
  • Πρόλογος - μετάφραση: Ελένη Αστερίου
  • ISBN
    960-88906-8-3
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    136
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€4.40
€11.00
Σύντομη περιγραφή

Δύο ανέκδοτες - στην Ελλάδα - μπροσούρες του σημαντικού και γνωστού μαρξιστή Πολ Λαφάργκ (γαμπρού του Κ. Μάρξ), που με τη θεματολογία τους αποκτούν τόσο επικαιρότητα όσο και ιστορική αξία. Η έκδοση -σε ένα βιβλίο - των δύο μελετών του Πολ Λαφάργκ, "Η οικονομική λειτουργία του Χρηματιστηρίου", γραμμένη το 1897, και "Τα Αμερικανικά τραστ", γραμμένη το 1903, θέλει από τη μία να επαναφέρει πλευρές της οικονομικής σκέψης των "κλασικών" μαρξιστών διανοητών, και από την άλλη να συμβάλλει στη συζήτηση για τη θεωρία της αξίας και τα σύγχρονα φαινόμενα.

Η έκδοση στα ελληνικά για πρώτη φορά των δύο έργων του Πολ Λαφάργκ, "Η οικονομική λειτουργία του Χρηματιστηρίου", που εκδόθηκε το 1897 στο Παρίσι, και "Τα αμερικανικά τραστ", που εκδόθηκε το 1903 επίσης στο Παρίσι, αποτελεί από μόνη της σημαντικό γεγονός. Το γεγονός αυτό καθίσταται σημαντικότερο, αν λάβουμε υπόψη μας ότι και διεθνώς τα συγκεκριμένα έργα του Λαφάργκ δεν γνώρισαν, από όσο ξέρουμε, επανεκδόσεις και αγνοήθηκαν στη μαρξιστική φιλολογία τη σχετική με τα θέματα που πραγματεύονται.

Ο Πολ Λαφάργκ έμεινε γνωστός βασικά για το φιλοσοφικό έργο του, ενώ στη χώρα μας το όνομά του είναι συνδεδεμένο κυρίως με το έργο του «Το δικαίωμα στην τεμπελιά», το οποίο γνώρισε επανειλημμένες εκδόσεις. Όμως τα δύο έργα που εκδίδονται σε αυτό το βιβλίο των εκδόσεων ΚΨΜ, αποδεικνύουν ότι ο Λαφάργκ υπήρξε οξυδερκής και διορατικός μαρξιστής μελετητής των νέων οικονομικών φαινομένων της εποχής του. Ο Πολ Λαφάργκ δεν αρκείται στη δογματική επιβεβαίωση της ανάλυσης του Μαρξ για το νόμο της αξίας, αλλά επιχειρεί με δημιουργικό τρόπο μέσα από την ανάλυσή του για την οικονομική λειτουργία του χρηματιστηρίου και την ανάπτυξη των σύγχρονων καπιταλιστικών μονοπωλίων να λύσει αυτό που ο ίδιος ο Μαρξ εντοπίζει ως αντίφαση ανάμεσα στο νόμο της αξίας και «την πείρα, τη στηριγμένη στην εξωτερική επισκόπηση των φαινομένων».
 

Περιεχόμενα: Εισαγωγή (Ελένη Αστερίου), Μέρος 1. Η οικονομική λειτουργία του χρηματιστηρίου, α. η διακύμανση των αξιών του χρηματιστηρίου, β. πίνακες, γ. ασφαλείς τοποθετήσεις, δ. επισφαλείς τοποθετήσεις, ε. ποσοστό κεφαλαιοποίησης και ποσοστό απόδοσης, στ. αμοιβαίες δράσεις και αντιδράσεις των αξιών, η. αγορά όψεως, θ. προθεσμιακή αγορά. Μέρος 2. Τα αμερικανικά τραστ, α. πρόλογος Λαφάργκ, 1. τα τραστ την 1η Ιανουαρίου 1903, 2. βιομηχανικές οργανώσεις της εμπορευματικής παραγωγής, 3. μονογραφίες των τραστ, 4. η οικονομική δράση του trust-system, 5. κοινωνική και πολιτική δράση του trust-system, 6. Παράρτημα-πίνακες.

Paul Lafargue

Ο Πολ Λαφάργκ (Paul Lafargue) γεννήθηκε στο Σαντιάγκο της Κούβας από Γάλλους γονείς το 1842. Γάλλος σοσιαλιστής, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας και πολιτικός συγγραφέας.

Σε ηλικία 9 ετών εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Σπούδασε στην Τουλούζη και το Μπορντό. Υπήρξε στην αρχή οπαδός του Προυντόν και συνεργάστηκε με τον Κ. Λονγκέ. Κατόπιν έγινε δραστήριο μέλος της Α΄ Διεθνούς και μετείχε στην Παρισινή Κομμούνα. Κατέφυγε στην Ισπανία και αργότερα εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο. Το 1882 επανήλθε, μετά από γενική αμνηστία, στη Γαλλία και  ίδρυσε μαζί με τον Ι. Γκέντ το Γαλλικό Εργατικό Κόμμα (POF).

Έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα για οικονομικά, ιστορικά, λογοτεχνικά και φιλοσοφικά θέματα. Αρκετά βιβλία του εκδόθηκαν τη δεκαετία του ΄20 και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι γνωστός κυρίως για το βιβλίο του «Το δικαίωμα στην τεμπελιά».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, στην οικία του έξω από το Παρίσι είχε συχνές συναντήσεις με μερικούς από τους πιο γνωστούς σοσιαλιστές της εποχής, όπως ο Καρλ Κάουτσκι, ο Καρλ Λίμπκνεχτ και ο Βλαντιμίρ Λένιν.

Ήταν παντρεμένος με την Λάουρα Μαρξ, κόρη του Καρλ Μαρξ, μαζί με την οποία έδωσε τέλος στη ζωή του το 1911, θεωρώντας ότι είναι πλέον άχρηστος για το εργατικό κίνημα λόγω ηλικίας.