Δείτε μέσα
Ρήξη ή Ενσωμάτωση;
Συγγραφέας
  • Διόρθωση: Μαρία Ζιώγου
    1η έκδοση: Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1989
  • ISBN
    978-960-6750-91-5
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο 15,5x24 cm
  • Σελίδες
    352
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€8.52
€17.04
Σύντομη περιγραφή

4η αναθεωρημένη και συμπληρωμένη έκδοση ενός κλασικού πλέον βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε το φθινόπωρο του 1988. Τότε ακριβώς έπρεπε να ακουστεί δημόσια μια φωνή εναντίον της πορείας ενσωμάτωσης του ΚΚΕ.

Πέρασαν έκτοτε 25 χρόνια. Το πλέγμα σεκταρισμού-οπορτουνισμού της ηγεσίας του ΚΚΕ συνέχισε να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη του κινήματος. Οι ανανεωτές της διάσπασης του 1968, μέσα από ευρωκομμουνιστικές αυταπάτες, ανακατατάξεις και διασπάσεις, κατέληξαν στη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Από το 1988 πραγματοποιήθηκαν ριζικές αλλαγές στον κόσμο και στη χώρα μας. Τα παλαιά προβλήματα παραμένουν, έχοντας γίνει οξύτερα, και νέα έχουν εμφανιστεί στην ιστορική σκηνή. Και γι΄ αυτό, το ερώτημα που αποτελεί τον τίτλο του βιβλίου είναι τραγικά επίκαιρο σήμερα. Το βιβλίο, στην ανανεωμένη και βελτιωμένη του 4η έκδοση, φιλοδοξεί να ανταποκριθεί σε ερωτήματα και παλαιότερων και, προπαντός, των νέων αγωνιστών της Αριστεράς.

Ένα βιβλίο δεν αλλάζει μια εδραιωμένη κατάσταση. Όμως ένα βιβλίο και ταυτόχρονα πολλά βιβλία με παρόμοια αγωνία και κατεύθυνση θα συμβάλουν στη συζήτηση που διεξάγεται στους χώρους της Αριστεράς. Όπως έλεγε ο Μαρξ, «οι ιδέες γίνονται υλική δύναμη όταν γίνουν κτήμα των μαζών».

Ευτύχης Μπιτσάκης

Ο Ευτύχης Μπιτσάκης γεννήθηκε το 1927 στο χωριό Κάδρος της Κρήτης. Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρητική φυσική και φιλοσοφία στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Parris VII και διδάκτωρ επικρατείας της Γαλλίας (Φιλοσοφία των Επιστημών). Εργάστηκε στο Πυρηνικό Κέντρο του Saclay στo Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής του College de France. Από το 1970 ως το 1976 δίδαξε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο XI του Παρισιού και Φιλοσοφία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο VIII.

Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1976) εργάστηκε ως κύριος ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Το 1981 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στην Έδρα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επί έξι έτη ήταν κοσμήτορας της φιλοσοφικής σχολής. Παλαιός υφηγητής θεωρητικής φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δίδαξε στο φυσικό τμήμα το μάθημα "Εισαγωγή στις Φυσικές Θεωρίες".

Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Ε. Μπιτσάκη είναι τα θεμέλια των επιστημών (Σχετικότητα, Κβαντική Μηχανική), η Οντολογία, η Γνωσιοθεωρία και η Φιλοσοφική Ανθρωπολογία. Βιβλία και άρθρα του σ' αυτά τα γνωστικά πεδία κυκλοφορούν στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ο Ε. Μπιτσάκης εντάχθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στο αριστερό κίνημα. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση. Στη διάρκεια της δικτατορίας μετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό κίνημα της Ευρώπης, ως μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Eίχε την ευθύνη της δημιουργίας του περιοδικού "Σύγχρονα Θέματα", μετείχε στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Διαλεκτική" και από το 1992 είναι εκδότης του θεωρητικού περιοδικού "Ουτοπία".