-
ΥπότιτλοςΕναλλακτική στρατηγική αυτοδυναμίας τροφίμων
-
ISBN978-960-6750-24-3
-
Στοιχεία έκδοσηςΧαρτόδετο, σχήμα 15,5x24 cm
-
Σελίδες336
-
Ημερομηνία έκδοσης
Οι συντελούμενες «κλιματικές αλλαγές», μεταβάλλουν το φυσικό και οικονομικό περιβάλλον άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας. Η ενεργειακή κρίση και η παραγωγή βιοκαυσίμων, εντείνουν τη διατροφική κρίση και ακρίβεια στα τρόφιμα. Οι πολιτικές απορύθμισης και εφαρμογής των δογμάτων της «ελεύθερης αγοράς» στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις του «Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» (ΠΟΕ), επιδεινώνουν τη θέση των μικρομεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου. Ταυτόχρονα η νέα «κοινή αγροτική πολιτική» (ΚΑΠ) της ΕΕ, ελαχιστοποιεί τα περιθώρια επιβίωσης της «οικογενειακής γεωργίας», ενώ η δράση των διαφόρων «καρτέλ» στην τροφική αλυσίδα, συρρικνώνουν το εισόδημα παραγωγών και καταναλωτών. Τέλος τα αδιέξοδα του εντατικού μοντέλου γεωργίας αποκτούν νέα διάσταση, με την προσπάθεια επιβολής των «μεταλλαγμένων τροφίμων» από τις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας, κά.