Δείτε μέσα
Οι συνταγές της... πείνας
  • Υπότιτλος
    Η ζωή στην Αθήνα την περίοδο της κατοχής
Συγγραφέας
  • ISBN
    978-618-5156-51-0
  • Στοιχεία έκδοσης
    Χαρτόδετο, 14x20,5 cm
  • Σελίδες
    182
  • Ημερομηνία έκδοσης
Tιμή
€7.20
€12.00
Σύντομη περιγραφή

Μια ιστορική αποτύπωση της καθημερινότητας στην Αθήνα της κατοχής

Αθήνα. 1941.
Οι πρώτες μέρες της Κατοχής ξεκινούν! Πρωτόγνωρες εικόνες και στιγμιότυπα κάνουν την εμφάνισή τους για τους Αθηναίους. Ο μεγάλος λιμός, η απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τις κατοχικές δυνάμεις, η τρομοκρατία και η στέρηση της ελευθερίας οδήγησαν τους Αθηναίους σε ευρηματικές μεθόδους επιβίωσης.

Τι έτρωγαν οι Έλληνες την περίοδο της Κατοχής;

Από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944, η Ελλάδα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και βιώνει την εξαθλίωση, την τρομοκρατία, τον αφανισμό, ενώ χιλιάδες πολίτες πεθαίνουν, κυριολεκτικά, από ασιτία, λόγω της λεηλασίας και της μαύρης αγοράς!

Πώς επέζησαν οι Αθηναίοι με τέτοια έλλειψη τροφίμων;

– Πώς γίνεται να μαγειρεύεις χωρίς υλικά;

– Ποια ήταν τα …«γκουρμέ» της Κατοχής;

– Μοναδική πρώτη ύλη το νερό και τα χόρτα ...ογκρατέν!

– Γαϊδουροκεφαλές …φιλέτο, γάτες και σκύλοι στις κατσαρόλες, πρωτοφανείς συνταγές και σαρδέλες για δώρο.

– Επιβίωση με πατατοφλουδοκεφτέδες, μπομπότα, ψίχουλα εβδομάδας, καφέ από ρεβίθια, και τον ...εμετό των Γερμανών!

– Συμβουλές και αντίστοιχες συνταγές για να νομίζεις πως τρως …κρέας!

– Ανταλλακτική οικονομία, μαύρα κουφέτα στους γάμους λόγω έλλειψης ζάχαρης και «σκοπιές» των Αθηναίων στους μπαξέδες και στα κοτέτσια!

Οι συνταγές επιβίωσης κοσμούσαν τον ημερήσιο Τύπο της Κατοχής και συγκεντρώθηκαν από τις εφημερίδες Αθηναϊκά Νέα, Βραδυνή και Καθημερινή.

Η Ελένη Νικολαϊδου είναι φιλόλογος – ιστορικός και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της ιστορίας των αρχαίων χρόνων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε ημερήσιες εφημερίδες και μόνιμος συνεργάτης της εκπαιδευτικής πύλης alfavita.gr

Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά και είναι η συγγραφέας των βιβλίων «Αρχιμήδης, το θεϊκό μυαλό», «Αισχύλος, ο πατέρας της τραγωδίας», «Σοφοκλής, ο μεγάλος τραγικός», «Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα: Αθέατες πλευρές» κλπ.