Ελένη Νικολαϊδου

Ελένη Νικολαϊδου

Η Ελένη Νικολαϊδου είναι φιλόλογος – ιστορικός και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο χώρο της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της ιστορίας των αρχαίων χρόνων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης σε ημερήσιες εφημερίδες και μόνιμος συνεργάτης της εκπαιδευτικής πύλης alfavita.gr

Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά και είναι η συγγραφέας των βιβλίων «Αρχιμήδης, το θεϊκό μυαλό», «Αισχύλος, ο πατέρας της τραγωδίας», «Σοφοκλής, ο μεγάλος τραγικός», «Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαία Ελλάδα: Αθέατες πλευρές» κλπ.

Οι συνταγές της... πείνας
Η ζωή στην Αθήνα την περίοδο της κατοχής

Μια ιστορική αποτύπωση της καθημερινότητας στην Αθήνα της κατοχής

Αθήνα. 1941.
Οι πρώτες μέρες της Κατοχής ξεκινούν! Πρωτόγνωρες εικόνες και στιγμιότυπα κάνουν την εμφάνισή τους για τους Αθηναίους. Ο μεγάλος λιμός, η απόλυτη εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από τις κατοχικές δυνάμεις, η τρομοκρατία και η στέρηση της ελευθερίας οδήγησαν τους Αθηναίους σε ευρηματικές μεθόδους επιβίωσης.


Οδηγός των έργων του Αρχαίου ελληνικού θεάτρου
Τραγωδία - κωμωδία

 

Ο «Οδηγός των Έργων του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου», παρουσιάζει με απλό, σαφή και παραστατικό τρόπο τα 44 έργα της ελληνικής τραγωδίας και κωμωδίας, του Αισχύλου, του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη, που είναι πάντοτε πλημμυρισμένα από ιδέες επικαιρότητας και ζωής και αποτελούν μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας» του πολιτισμού.