Η Αυτοκρατορία του κεφαλαίου

Η Αυτοκρατορία του κεφαλαίου

Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, από τα βασικά αναλυτικά κείμενα της συγγραφέως, που θέτει σοβαρά θεωρητικά ζητήματα για τον σύγχρονο καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, αποτυπώνει την ιστορική ανάλυση της σημαντικής μαρξίστριας Έλεν Μέικσινς Γουντ.

 

Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια ιστορία του ιμπεριαλισμού. Παρόλο που αρκετά από τα επιχειρήματά του βασίζονται σε ιστορικά παραδείγματα, οι αναδρομές στην ιστορία της αυτοκρατορίας γίνονται για να έρθουν στο προσκήνιο οι ιδιαιτερότητες του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού, παρατηρώντας τις αντιθέσεις του με το διαφορετικό παρελθόν άλλων αυτοκρατορικών.

 

«Ένα εξαιρετικό βιβλίο» έγραψε ο Έρικ Χόμπσμπαουμ για την ανάλυση της Wood, προσθέτοντας ότι «δείχνει με δυνατό, παραστατικό τρόπο την οικονομική αυτοκρατορία του κεφαλαίου και τη δημιουργία ενός - χωρίς όρια - νέου μιλιταρισμού».

 

Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα πολιτική απάντηση στη σημερινή κατάσταση και αναλυτική-ιστορική έρευνα του καπιταλιστικού ιμπεριαλισμού γενικά, της κινητήριας δύναμης που τον διαφοροποιεί από άλλες αυτοκρατορικές μορφές, από τα πρώτα του χρόνια. Τα γεγονότα που παρακολουθούμε σήμερα, καθώς ο Μπους ασκεί την επικίνδυνη πολιτική του, μπορεί να αποτελούν μια ειδική μορφή τρέλας. Ωστόσο, αν αυτό είναι αλήθεια, πρόκειται για μια τρέλα στενά ριζωμένη όχι μόνο στην ιστορία των ΗΠΑ του τελευταίου μισού αιώνα, αλλά και στην εγγενή λογική του καπιταλισμού.

 

«Η πιο πειστική περιγραφή ως τώρα του ιμπεριαλισμού στην τωρινή του φάση» Robert Brenner

 

Όπως σημειώνει η Wood στο βιβλίο "Ο καπιταλισμός καθιστά δυνατή μια νέα μορφής κυριαρχίας με καθαρά οικονομικά μέσα, υποστηρίζει η Έλεν Μέικσινς Γουντ. Έτσι, ακόμη και τα πιο έμπειρα γεράκια του Λευκού Οίκου θα προτιμούσαν να ασκούν την παγκόσμια ηγεμονία με αυτόν τον τρόπο, χωρίς τις δαπανηρές αποικιακές περιπλοκές. Ωστόσο, όπως τονίζει πειστικά η Γουντ, η οικονομική αυτοκρατορία του κεφαλαίου έχει δημιουργήσει έναν νέο και χωρίς όρια μιλιταρισμό."

 

Τίτλος πρωτοτύπου: Ellen Meiksins Wood, Empire of Capital, Verso Books, London, 2003

 

Περιεχόμενα: Πρόλογος των επιμελητών στην ελληνική έκδοση, πρόλογος στη χαρτόδετη έκδοση, πρόλογος, εισαγωγή, 1. Η αποσύνδεση της οικονομικής εξουσίας, 2. Η αυτοκρατορία της ιδιοκτησίας, 3. Η αυτοκρατορία του εμπορίου, 4. Μια νέα μορφή αυτοκρατορίας, 5. Η υπερπόντια εξάπλωση των προσταγών της οικονομίας, 6. Η διεθνοποίηση των προσταγών του καπιταλισμού, 7. "πλεονάζων ιμπεριαλισμός", πόλεμος δίχως τέλος, σημειώσεις.

 Μετάφραση: Αγγελική Βάσιλα
Επιμέλεια-πρόλογος: Παναγιώτης Σωτήρης - Σπύρος Σακελλαρόπου
ISBN:  978-960-6750-06-9
Ημερομηνία έκδοσης:  Αύγουστος 2006
Σελίδες: 184
Στοιχεία έκδοσης:  χαρτόδετο, σχήμα 15,5*24 cm
Λιανική Τιμή:  €13,58