Έλεν Μέικσινς Γουντ

Έλεν Μέικσινς Γουντ

Η  Έλεν Μέικσινς Γουντ (Ellen Meiksins Wood) γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Υόρκη και πέθανε στις 14/1/2016. Αμερικανίδα μαρξίστρια και ιστορικός. Οι γονείς της ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από τη Λεττονία. Σπούδασε σλαβικές γλώσσες και πολιτικές επιστήμες και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 1970. Από το 1967 έως το 1996 δίδαξε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά. Η πνευματική και προσωπική διαδρομή της συνδέεται με το Neal Wood (1922-2003) με τον οποίο ήταν παντρεμένη και έχουν γράψει μαζί δύο βιβλία.

Η Έλεν Μέικσινς Γουντ ήταν συγγραφέας αρκετών γνωστών και σημαντικών έργων, όπως Η Δημοκρατία ενάντια στον Καπιταλισμό (εκδ. Στάχυ), the Retreat from Class, το οποίο βραβεύθηκε με το βραβείο Deutscher), Peasant-Citizen and Slave, The Pristine Culture of Capitalism και το πολύ γνωστό βιβλίο The Origin of Capitalism (Οι ρίζες του καπιταλισμού).

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά New Left Review και Monthly Review

Η Αυτοκρατορία του κεφαλαίου

Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο, από τα βασικά αναλυτικά κείμενα της συγγραφέως, που θέτει σοβαρά θεωρητικά ζητήματα για τον σύγχρονο καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, αποτυπώνει την ιστορική ανάλυση της σημαντικής μαρξίστριας Έλεν Μέικσινς Γουντ.