Η  Έλεν Μέικσινς Γουντ (Ellen Meiksins Wood) γεννήθηκε το 1942 στη Νέα Υόρκη/ΗΠΑ και πέθανε στις 14/1/2016 στο Οντάριο/Καναδά. Ήταν Αμερικανίδα μαρξίστρια και ιστορικός. Οι γονείς της ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από τη Λεττονία. Σπούδασε σλαβικές γλώσσες στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια και συνέχισε τις σπουδές της στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες όπου και ολοκλήρωσε το διδακτορικό της το 1970. Από το 1967 έως το 1996 δίδαξε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο York στο Τορόντο του Καναδά. Στο Toronto του Καναδά δίδαξε και πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της με τον εξίσου σπουδαίο Μαρξιστή ιστορικό των ιδεών και σύζυγό της, Neal Wood, με τον οποίο έχουν γράψει μαζί δύο βιβλία.

Η Ellen Meiksins Wood μαζί με τον Robert Brenner, διατύπωσαν το ρεύμα του «πολιτικού μαρξισμού», ένα ρεύμα της μαρξιστικής θεωρίας που τοποθετεί την ιστορία στο κέντρο της ανάλυσής της. Η σκέψη της επηρεάστηκε από μεγάλους μαρξιστές ιστορικούς όπως ο E.P. Thompson.

Η Έλεν Μέικσινς Γουντ ήταν συγγραφέας αρκετών γνωστών και σημαντικών έργων, όπως Η Δημοκρατία ενάντια στον Καπιταλισμό (εκδ. Στάχυ), Η αυτοκρατορία του κεφαλαίου (εκδ. ΚΨΜ), The Retreat from Class, το οποίο βραβεύθηκε με το βραβείο Deutscher, Peasant-Citizen and Slave, The Pristine Culture of Capitalism και το πολύ γνωστό βιβλίο The Origin of Capitalism (Οι ρίζες του καπιταλισμού). Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και εκδόθηκαν σε πολλές χώρες.

Συνεργάστηκε με τα περιοδικά New Left Review και Monthly Review.

Βιβλία του συγγραφέα

Ellen Meiksins Wood)